PUTEM ČOVJEKOLJUBLJA

(Ne)Moguće Ga je nasljedovati!

Autor

dmš

Tko želi ovoga Isusa nasljedovati, mora biti lud. Zahtjevi koje stavlja pred svoje učenike su više nego neprijateljski svijetu. Oni ne smiju imati nikakvog mjesta gdje bi otpočinuli, čak ne smiju pokopati ni svoje roditelje, čak se od njih ne smiju oprostiti.

28.06.2019. u 19:03
Ispiši članak

Kako Isus može nešto takvog reći? Zahtijevati? Je li to uopće još kršćanski? Je li to ta Radosna vijest o ljubavi Božjoj? Sigurno to još uvijek ne znači da kršćanski živjeti znači živjeti bez primisli na uspjeh, ali isto tako nas to odjeljuje od svijeta, jer Radosna vijest glasi: Bog te ljubi, bez obzira kakav si i što imaš. Naizgled, Isus negdje povlači crtu preko računa ljubavi. Izdaje li on sam sebe?

Zar se nije kod Zakeja - okrenuo prema cariniku i grješniku, a da nije prije toga tražio ništa? Nije li preljubnici - koja je trebala biti kamenovana - oprostio grijehe, a da ona nije trebala ništa učiniti? I u prispodobi, zar nije kralj oprostio sluzi deset tisuća talenata bez ikakvog uvjeta?

A negdje odbija ljude koji ga hoće nasljedovati, samo zato, jer se žele oprostiti sa svojim bližnjima. I što sada? Možda nam pomogne tekst iz poslanice sv. Pavla apostola Galaćanima. Tu se govori, u prvoj rečenici: "Za slobodu nas Krist oslobodi". I to bez preduvjeta, bez da bismo trebali bilo što prije učiniti. Zato u sljedećoj rečenici stoji redak: "Ostanite čvrsti i ne dajte se podjarmiti starim teretom". Tko primi dar, nastoji ga zadržati, brine se o njemu i čuva ga.

Evanđelje o bezuvjetnoj ljubavi Božjoj zadržava svoju vrijednost. Upravo iz svijesti i spoznaje ljubavi, proizlazi i bezuvjetni odgovor na ljubav. Tko vjeruje da je Božja ljubav samo neprestano predanje nama, taj ne zna što je ljubav. Ona zahtijeva, po svojoj naravi i naše bezuvjetno predanje njoj.

A ovaj zahtjev nije tako malen, upravo zato što je Božja ljubav prema nama tako bezuvjetna i velika. "Tko želi biti moj učenik, neka uzme svoj križ" - nije ugodno. Tko drukčije misli, taj je svoj križ davno odbacio sa strane. Tko živi s Bogom, taj zna da je Radosna vijest i obećanje, ali i zahtjev. Tko oduzima obećanje, a gleda na zahtjev, taj od Radosne vijesti čini opterećenje, neljudski moral.

Ključno je da čovjek daruje svoje srce Bogu, tada će ta žena, taj čovjek, taj mladić, to dijete biti raspoloživo. Tada smo otvoreni za iznenađenja, mi računamo s time, da nas Božji Duh Sveti uvijek iznova raspiruje u ljubavi i vodi nas tamo, kamo prvobitno nismo htjeli ići.

Isusove riječi ponekad zvuče tvrdo i neprijazno. Ponekad ne laskaju našim ušima. Isus ne očekuje od onih koji žele biti njegovi učenici ništa drugo nego to, što on sam živi. Nasljedovanje Isusa ne može se usporediti s članstvom u nekoj udruzi ili u nekoj stranci. Tko  nasljeduje Isusa, veže se na osobu, a ne na bilo kakav program ili na nazor o svijetu i životu. Nasljedstvo je življeni odnos. U odnos se ne ulazi s pola srca. Odnos i prijateljstvo uspijevaju samo, ako se potpuno prepustim, ako mu vjerujem i kao cjelovita osoba susrećem drugoga. Gubitak obitelji, domovine, posjeda i sigurnosti, o kojima Isus govori za progonjene kršćane naših dana su gorka realnost.

Bog nas poziva na različite putove. Ne zove sve da napuste obitelj. Mnogo puta postoji i radikalni put u obitelji i s obitelji. Nisu svi napustili zavičaj i kuću i ne žive kao beskućnici. Ipak za sve u sljedbeništvu Isusa vrijedi, da su na putu, da u svojim stanovima nemaju posljednje sklonište, da trebaju proći s Isusom kroz smrt u kuću Očevu i naći svoj vječni stan. Mnogostruki putovi kršćanskog sljedbeništva ne razlikuju se u biti u mjeri svoje radikalnosti. Bogu je stalo do čitavoga čovjeka, jer on privlači čitavoga čovjeka i želi ga usrećiti i jedino od nas traži da ga slijedimo.

 

Iz Evanđelja po Luki

Kad su se navršili dani da bude uznesen, krenu Isus sa svom odlučnošću prema Jeruzalemu. I posla glasnike pred sobom. Oni odoše i uđoše u neko samarijansko selo da mu priprave mjesto. No ondje ga ne primiše jer je bio na putu u Jeruzalem. Kada to vidješe učenici Jakov i Ivan, rekoše: »Gospodine, hoćeš li da kažemo neka oganj siđe s neba i uništi ih?« No on se okrenu i prekori ih. I odoše u drugo selo.

Dok su išli putom, reče mu netko: »Za tobom ću kamo god ti pošao.« Reče mu Isus: »Lisice imaju jazbine, ptice nebeske gnijezda, a Sin Čovječji nema gdje bi glavu naslonio.«

Drugomu nekom reče: »Pođi za mnom!« A on će mu: »Dopusti mi da prije odem i pokopam oca.« Reče mu: »Pusti neka mrtvi pokapaju svoje mrtve, a ti idi i navješćuj kraljevstvo Božje.«

I neki drugi reče: »Za tobom ću, Gospodine, ali dopusti mi da se prije oprostim sa svojim ukućanima.« Reče mu Isus: »Nitko tko stavi ruku na plug pa se obazire natrag nije prikladan za kraljevstvo Božje.«

Komentari

Pozivamo čitatelje/komentatore da u svojim komentarima njeguju civiliziranu raspravu. Portal Direktno ne može se smatrati odgovornim za komentare koji sadrže uvrede, klevete, govor mržnje, huškanje i/ili poziv na nasilje. Takvi komentari bit će obrisani, a u posebno ekstremnim slučajevima mogu biti i potpuno onemogućeni. Sporne komentare čitatelji mogu prijaviti na [email protected], uz priloženu poveznicu na pripadajući članak i navođenje autora i sadržaja spornoga komentara.