PREDSJEDNIK HBK

Nadbiskup Puljić: Crkve nisu, niti će biti zatvorene!

Autor

mn/hkm

Gostujući u "Argumentima" Hrvatskog katoličkog radija zadarski nadbiskup i predsjednik Hrvatske biskupske konferencije Želimir Puljić, osvrnuo se na situaciju s korona virusom u Hrvatskoj.

19.10.2020. u 16:48
Ispiši članak

"Mislim da usprkos ove ozbiljne brige, i sasvim opravdane brige za zdravlje tijela, ne smijemo zaboraviti vječnost. Možda bi bilo dobro i razmišljati o ovoj pandemiji u tom kontekstu jer često se postavlja pitanje je li ona neka Božja kazna ili je možda prigoda da se obratimo da se popravimo, neka kušnja koja pruža ljudima mogućnost da razmišljaju ne samo o ovozemaljskom životu nego i o onom koji nas čeka iza ovoga, o vječnosti“, rekao je nadbiskup Puljić.

"O tome nam izvrsno govori i sama liturgija koju kad slavimo započinjemo s onim običnim osjećajem grešnosti – slabi smo pa molimo Gospodina: 'Oprosti nam grijehe kako bismo mogli sudjelovati u ovom otajstvenom događaju gdje nam ti dolaziš.‘ Dakle, mi već u liturgiji pomalo ljude pripremamo ne samo za ovozemaljski život, nego i za onaj vječni koji nam je gospodin donio i navijestio, a najbolje se taj poticaj osjeća kada predsjedatelj liturgije nakon saslušane Božje riječi nakon kajanja, da budemo dostojni sudjelovati kod svete mise, poziva nazočne: 'Srca gore, srca gore!‘, dakle, sad će se nešto dogoditi, nemojte više razmišljati o ovozemaljštini, nego sad dolazi onaj koji je vječan, dakle, podignite srca gore. Nije lako, nije lako u ovom životu kad smo pritisnuti različitim brigama, pritisnuti problemima razmišljati o vječnosti, ali mi smo vječna bića i tu je zapravo raskorak, ne raskorak, nego jedna vječna napetost da moramo razmišljati o vječnosti“, dodao je.

Nadbiskup Puljić osvrnuo se na temu zatvaranja crkvi u vrijeme pandemije korona virusa.

"Pogrešno  je reći da su crkve bile zatvorene. Ne stoji da su bila zatvorena vrata. Dapače, mi smo u odredbi rekli neka crkva bude otvorena i ta odredba je još na snazi. Samo nismo dopustili da se slavi s narodom misa. Prema tome, crkva nije zatvorena niti će biti zatvorena“, naglasio je, javlja Ika.

Mons. Puljić dotaknuo se i atmosfere koja vlada u javnosti.

"U ovoj našoj današnjoj pandemiji gdje zaista dosta straha ima – možda iracionalnog straha – vjera jako puno može pomoći. U tom kontekstu mi kao Crkva, kao biskupi, kao svećenici, pomažemo ljudima i potičemo ih da ne zaborave ovu dimenziju, da ponovno vrate molitvu u obitelj jer religija, vjera pomaže jačanju toga nutarnjeg miljea“, rekao je govoreći o središtu (miljeu) čovjeka koje mu pomaže u suočavanju s nevoljama.

"Treba otvoreno zaista gledati realnost kakva jest i ne uskratiti vjernicima ono što imaju pravo i što im je vrlo korisno. A htio bih samo još nešto dodati, da osim sakramenta postoje i druge mogućnosti, Bog se nije ograničio samo na sakramente. On ima svoje kanale i to je i sv. Toma u svojim Disputama nekoliko puta naglasio. Da ne bismo shvatili samo da je to to. Dakle, ima on načina kako će čovjeka spasiti ako otvori svoju dušu, ako ga traži on će ga naći. Dakle, ostaju i dalje na snazi one mjere kao i do sada, ako je opasnost ista".

Na kraju je predsjednik HBK rekao kako misli da su trenutno u pogledu mjera zaštite najvažnije tri stvari: dezinfekcija, distanca i maske.

Komentari

Pozivamo čitatelje/komentatore da u svojim komentarima njeguju civiliziranu raspravu. Portal Direktno ne može se smatrati odgovornim za komentare koji sadrže uvrede, klevete, govor mržnje, huškanje i/ili poziv na nasilje. Takvi komentari bit će obrisani, a u posebno ekstremnim slučajevima mogu biti i potpuno onemogućeni. Sporne komentare čitatelji mogu prijaviti na [email protected], uz priloženu poveznicu na pripadajući članak i navođenje autora i sadržaja spornoga komentara.