ČESTITAMO

Nadbiskup Devčić primio nagradu za životno djelo Grada Rijeke

Autor

mn/ika

Riječki nadbiskup Ivan Devčić primio je nagradu za životno djelo Grada Rijeke. Javna priznanja dodijeljena su na svečanoj akademiji u povodu proslave svetkovine sv. Vida, zaštitnika Riječke nadbiskupije i Grada Rijeke, objavljeno je na službenim stranicama Grada.

15.06.2021. u 11:44
Ispiši članak

U obrazloženju nagrade nadbiskupu Ivanu Devčiću piše da je pregršt razloga za podnošenje prijedloga za dodjelu Nagrade Grada Rijeke za životno djelo, "ali prvenstveni je razlog njegova čovječnost, nenametljivost i potpuna odanost prenošenju poruke o Iskonu, Jedinstvu i Smislu svih stvari“.

"Otvoren je za dijalog i s onima koji drugačije misle i vjeruju jer smatra da samo tako Crkva može do kraja ostvariti svoje poslanje, podupire i aktivno sudjeluje u gradskim ekumenskim i međureligijskim programima i manifestacijama. Jasna je i otvorena njegova suradnja s županijskim, gradskim i općinskim vlastima, sveučilišnom zajednicom, svijetom kulture, gospodarstva i ostalim bitnim čimbenicima društvenog života grada Rijeke i primorsko-goranskoga kraja, a ta suradnja i otvorenost najbolje je potvrđena organizacijom i domaćinstvom posjeta pape Ivana Pavla II u Rijeci u lipnju 2003. godine“, dodaje se u obrazloženju.

Zahvalu u ime svih ovogodišnjih dobitnika izrekao je nadbiskup Devčić.

"Rijeka, koju će neki sa strane okarakterizirati kao najsekulariziraniji grad u Hrvatskoj, odlikuje se svojom uključivošću i otvorenošću. To je grad u kojem se svakog građanina i građanku promatra prvenstveno kao čovjeka, a ostalo, kao što su nacionalnost, svjetonazor, religija, spol i rasa, dolazi iza toga. To ne znači da se spomenuta obilježja omalovažavaju, nego da ona nisu ono prvo po čemu se čovjeka vrednuje i u društvu prihvaća. Prvo je, naime, to da je netko čovjek, dionik ljudske naravi i pripadnik ljudskog roda. U tom smislu Rijeka je 'luka različitosti‘ jer se one ne isključuju, nego međusobno nadopunjuju i obogaćuju“, rekao je.

Podsjetio je i na druge svece koji se u časte u Rijeci i koji upućuju na kršćanske korijene i stoljetnu tradiciju toga kraja.

"Pluralnost u pučkoj pobožnosti može danas biti poticaj svim građanima, a posebno protagonistima društvenog i političkog života, na stvaranje budućnosti integrirajući svekolike razlike. Spomenuo sam različite izraze kulture koja se nadahnula kršćanstvom u školstvu, prijevodu Svetog pisma i u arhitekturi pa neka mi bude dopušteno ukazati i na važnost kulture za budućnost Rijeke. Ta kultura mora biti kultura prihvaćanja i kultura solidarnosti“, poručio je.

Nadbiskup je zahvalio onima koji su ga predložili za dobivanje nagrade te ostalim dobitnicima.

"Svima nagrađenima i svima ovdje prisutnima želim da u skladu sa svojim mogućnostima na mjestima gdje živite i radite budete ‚stvaraoci osmoga dana‘, kako bi rekao ruski filozof Nikolaj Berdjajev, tj. nastavljači Božjeg stvaralačkog djela u svijetu. A to čovjek najbolje čini stvarajući kulturu, koja je povezana s kultom, tj. sa štovanjem Boga kroz kult, koji je autentičan samo ako prelazi u kultiviranje svijeta i međuljudskih odnosa“, poručio je mons. Devčić.

Komentari

Pozivamo čitatelje/komentatore da u svojim komentarima njeguju civiliziranu raspravu. Portal Direktno ne može se smatrati odgovornim za komentare koji sadrže uvrede, klevete, govor mržnje, huškanje i/ili poziv na nasilje. Takvi komentari bit će obrisani, a u posebno ekstremnim slučajevima mogu biti i potpuno onemogućeni. Sporne komentare čitatelji mogu prijaviti na [email protected], uz priloženu poveznicu na pripadajući članak i navođenje autora i sadržaja spornoga komentara.