SABOR BANJALUČKE BISKUPIJE

Mons. Komarica svećenicima: Glavna lozinka našeg zvanja je ljubav, a ne gospodarenje nad drugima

Autor

mn/ika

U Banjoj Luci je u srijedu, 10. listopada održan 19. godišnji svećenički sabor Banjolučke biskupije. Sudjelovala su 44 svećenika aktivna u pastoralu biskupije. Saborovanje su započeli u katedrali slaveći misu koju je predvodio biskup Franjo Komarica.

11.10.2018. u 13:12
Ispiši članak

U homiliji, tumačeći svetopisamska čitanja koja su govorila o svećeničkom zvanju, biskup je, između ostalog, poručio: "Podsjećam na činjenicu, koja nam je vjerujem dobro poznata: poziv je osoban i jedinstven! Ali, on je uvijek poziv na zajedništvo i to da se zajedništvo ostvaruje i da raste, da se razvija i učvršćuje. Zvanje se događa, ostvaruje u služenju drugima i kroz služenje drugima, tj. cijeloj zajednici. Bez ove usredotočenosti na zajednicu, bez spremnosti na služenje drugima – nije moguće ispravno ostvariti svećeničko, odnosno duhovno zvanje u Crkvi“.

Govoreći o pozivu u svećeničku službu, biskup je istaknuo: "Uistinu je ovo vrlo snažan poziv, ali i jasno tumačenje: Bog kažnjava ohole; On voli malene; On blagoslivlja skromne. Traži se dakle poniznost, umjerenost. Traži se odvažnost, spremnost na služenje drugima! Glavna i jedino ispravna lozinka našeg zvanja u Kristovoj Crkvi je ljubav prema drugima a ne gospodarenje nad drugima“.

U nastavku je prigodno izlaganje održao biskup Komarica, a biskupijski povjerenici podnijeli su svoja izvješća.

Biskup je govorio o djelovanju svećenika i redovnika kroz povijest Katoličke Crkve na području Banjolučke biskupije te je istaknuo: "I u ovoj fazi povijesti Katoličke Crkve na području naše biskupije, kada nam statistike brojčanog stanja vjernika pokazuju konstantno opadanje tog broja, a i broj novih duhovnih zvanja, svećeničkih i redovničkih se dramatično umanjuje, kada sve više osjećamo pomanjkanje dosadašnjih suradnika iz redova vjernika-laika, a i suradnica iz zajednica redovnica – a sve veći broj preostalih vjernika traži od nas dodatne vrste pomoći i svjetla u njihovim mladenačkim, bračnim, obiteljskim i socijalnim problemima i poteškoćama, dobro je i potrebno je češće se sjetiti nadahnutih svetopisanskih riječi iz poslanice Hebrejima (13,6) ”Gospodin je pomoćnik moj, neću se bojati”.

"I u ovoj našoj aktualnoj situaciji, mi smo pozvani i zaduženi da – kao svećenici Kristovi – budemo glasnici i svjedoci neuništive radosti koju nam svakodnevno daruje sam Uskrsli Krist i Sveti Duh. Takvi trebamo biti i pred mladima i starima, pred obiteljima, pred laicima i pred Bogu posvećenim osobama, pred bolesnima, obespravljenima, prema vjernicima i nevjernicima, prema osamljenima i umirućima. Svima smo mi poslani od Onoga, koji je nas pozvao u svoju svetu službu. Besplatno smo primili brojne Božje darove, besplatno moramo te Božje darove davati i drugima oko sebe. Trudimo se da uvijek iznova prepoznajemo oko sebe znakove vremena i poticaje Duha Svetoga u nama“, potaknuo je biskup Komarica.

Komentari

Pozivamo čitatelje/komentatore da u svojim komentarima njeguju civiliziranu raspravu. Portal Direktno ne može se smatrati odgovornim za komentare koji sadrže uvrede, klevete, govor mržnje, huškanje i/ili poziv na nasilje. Takvi komentari bit će obrisani, a u posebno ekstremnim slučajevima mogu biti i potpuno onemogućeni. Sporne komentare čitatelji mogu prijaviti na [email protected], uz priloženu poveznicu na pripadajući članak i navođenje autora i sadržaja spornoga komentara.