U TONU PARTNERSTVA

Međureligijski susret u sjedištu Hrvatske biskupske konferencije

Autor

lb/h

Međureligijski susret koji je okupio vodeće predstavnike najistaknutijih vjerskih zajednica u Hrvatskoj, počeo je u ponedjeljak poslijepodne u sjedištu Hrvatske biskupske konferencije (HBK) u Zagrebu.

24.06.2019. u 18:13
Ispiši članak

Pozdravljajući visoke predstavnike Srpske pravoslavne crkve (SPC), židovske zajednice u Hrvatskoj i Mešihata Islamske zajednice u Hrvatskoj, domaćin i poticatelj sastanka predsjednik Vijeća za ekumenizam i dijalog HBK biskup Antun Škvorčević kazao je da je današnji sastanak odjek i nastavak zajedničkog molitvenog iskustva u Jasenovcu, održanog 2. svibnja, prigodom židovskog blagdana Jom Hašoa, na koji je bio pozvao glavni rabin Židovske vjerske zajednice Bet Israel u Hrvatskoj Kotel Da-Don.

Svjesni smo da pored Abrahamovske vjere, baštinimo iz prošlosti i posljedice sukoba na vjerskoj i nacionalnoj razini, kojima kao duhovne osobe trebamo pristupiti praštanjem i promicanjem pomirenja, te na specifičan način, usred podjela u hrvatskom društvu, svjedočiti zajedništvo, razumijevanje i povjerenje, kazao je biskup Škvorčević.

Predsjednik Vijeća za ekumenizam i dijalog HBK također je istaknuo kako je smatrao prikladnim da se susret održi u sjedištu HBK, gdje hrvatski biskupi razmatraju i donose odluke o brojnim pastoralnim pitanjima, među kojima važno mjesto ima i nastojanje oko evanđeoske povezanosti s kršćanskim crkvama i zajednicama, napose sa Srpskom pravoslavnom crkvom, te oko dijaloškog odnosa prema pripadnicima drugih religija, prvenstveno prema Židovima i muslimanima.

Zajedno s nazočnim hvarskim biskupom Petrom Palićem svjedočim Vam otvorenost i poštovanje hrvatskih biskupa, budući da su kršćani, Židovi i muslimani baštinici Abrahamove vjere, kazao je biskup Škvorčević.

Pored biskupa Škvorčevića i generalnoj tajnika HBK i hvarskog biskupa Petra Palića, sastanku su bili nazočno mitropolit zagrebačko-ljubljanski Porfirije Perić i pakračko-slavonski episkop Jovan Ćulibrk, glavni rabin u Hrvatskoj Luciano Moše Prelević i zagrebački muftija i predsjednik Mešihata Islamske zajednice u Hrvatskoj Aziz Hasanović.

Prepoznavajući se u tom svjetlu kao braća, željeli bismo to snažnije u hrvatskom društvu svjedočiti i zauzimati se za vrijednosti koje su nam zajedničke. Na to nas je potaknuo papa Franjo i u svom govoru prije tri dana, kada je u Napulju na znanstvenom skupu „Veritatis gaudium u mediteranskom kontekstu“ osvijetlio značenje kršćanske ekumenske povezanosti, kazao je biskup Škvorčević.

Podsjetio je i na Papina dijaloška nastojanja, kada je poglavar Katoličke crkve kazao kako napose studenti teologije trebaju biti odgojeni za dijalog sa židovstvom i islamom da bi razumjeli zajedničke korijene i razlike katoličkog vjerskog identiteta, i tako učinkovitije pridonijeli izgradnji društva koje cijeni različitost i potiče poštovanje, bratstvo i miran suživot.

Papa je još dodao, podsjetio je domaćin susreta biskup Škvorčević, kako su katolici s muslimanima pozvani voditi dijalog da bi izgradili budućnost naših društava i gradova.

"Trebamo ih smatrati partnerima kako bismo izgrađivali miran suživot i onda kad se susretnemo s teškim događajima koje su uzrokovale fanatične skupine, neprijatelji dijaloga, kao što je to bila tragedija prošlog Uskrsa u Šri Lanki", prenio je biskup Škvorčević papine riječi.

Predsjednik Mešihata Islamske zajednice u Hrvatskoj Aziz Hasanović izjavio je prije susreta kako je to hvala vrijedna inicijativa jer smatra da sve vjerske zajednice moraju biti čimbenik homogenizacije a ne polarizacije društva. Nažalost, na ovim teškim temama društvo se polarizira, i naša zadaća je da zajedničkim snagama pomognemo da se ono homogenizira, kazao je.

Ovim susretom želimo potvrditi načela da se Jasenovac i svi genocidi i sva stratišta nikada nikom ne ponavljaju, kazao je.

Mi moramo biti primjer i iskoračiti jer religijske zajednice, kada su u pitanju žrtve, moraju stati na stranu žrtve bez obzira tko je počinitelj, bez politiziranja, rekao je Hasanović, i dodao da su razgovori iskreni i otvoreni, i kako se nada da će "imati učinak i dati plodove od općeg interesa".

 

Komentari

Pozivamo čitatelje/komentatore da u svojim komentarima njeguju civiliziranu raspravu. Portal Direktno ne može se smatrati odgovornim za komentare koji sadrže uvrede, klevete, govor mržnje, huškanje i/ili poziv na nasilje. Takvi komentari bit će obrisani, a u posebno ekstremnim slučajevima mogu biti i potpuno onemogućeni. Sporne komentare čitatelji mogu prijaviti na [email protected], uz priloženu poveznicu na pripadajući članak i navođenje autora i sadržaja spornoga komentara.