NASLIJEDIO PETRA PALIĆA

Krunoslav Novak preuzeo službu generalnog tajnika HBK

Autor

mn/ika

Novoizabrani generalni tajnik Hrvatske biskupske konferencije Krunoslav Novak preuzeo je u Zagrebu 25. rujna službu od dosadašnjega generalnog tajnika mons. Petra Palića.

25.09.2020. u 13:04
Ispiši članak

Preuzimanju službe je, osim dosadašnjeg generalnog tajnika mons. Palića i novoizabranoga vlč. Novaka, nazočio i predsjednik HBK mons. Želimir Puljić.

Novi generalni tajnik zahvalio je biskupima na izboru. 

"Želim izraziti zahvalnost nadbiskupima i biskupima HBK za povjerenje koje su mi iskazali izborom na ovu službu. Evo ovog jutra, posebno nadbiskupu Želimiru i biskupu Petru, koji su ovdje kao pravi domaćini izrazili i dobrodošlicu i pružili mogućnost da ovo vrijeme primopredaje i pomalo upoznavanje službe za mene bude zaista jedan trenutak uočavanja novih putova koje ću ja u svojoj službi vršiti. Vjerujem da će način kako je započelo evo s molitvom i Božjim blagoslovom biti popraćen i cijeli tijek mojeg mandata".

Vlč. Novak osvrnuo se i na svoje dosadašnje mjesto docenta na Hrvatskom katoličkom sveučilištu. 

"Moji studenti na HKS-u kažu da su podijeljenih osjećaja iako oni znaju da ću ja jednim dijelom još uvijek ostati s njima i njima nastavnik i profesor. Tako da taj dio mojeg angažmana neće biti potpuno utrnut – možda malo modificiran, a opet nove prilike sigurno će otvoriti i ova služba kojoj sada pristupam i koju započinjem u nekim budućim oblicima suradnje".

Najavio je i što ga na novoj službi najprije očekuje.

"Pred nama je plenarno zasjedanje u listopadu koje ćemo pripremiti. Mogu spomenuti javno da mi je dosadašnji generalni tajnik izrazio spremnost da mi pruži ruku, da taj prvi korak bude za mene jednostavniji, da mogu to ostvariti i odraditi na ispravan način. A onda kad učinite prvu stepenicu, vjerujem da su sljedeće jednostavnije i lakše".

Mons. Palić je nakon predaje službe rekao što, između ostaloga, obuhvaća služba generalnog tajnika. 

"Povezivanje s tajnicima drugih biskupskih konferencija Europe, ali i šire, pomaže nam upoznati situaciju u drugim crkvama, u drugim konferencijama i onda, naravno, na temelju toga i tih iskustava, pokušati ono što je dobro i korisno prenijeti i ovdje kod nas".

Za Hrvatsku katoličku mrežu na primopredaju se osvrnuo i mons. Puljić.

"Započeli smo sa svetom liturgijom pod kojom je novi tajnik položio zakletvu vjernosti o upravljanju ovime svime što mu je povjereno, a dosadašnji generalni tajnik danas je radosno predao ovo što mu je predao i zahvaljujem mu od srca na svemu onomu što je učinio za Biskupsku konferenciju i u svojoj službi koju je zaista časno i odano vršio. A novom tajniku također želim blagoslov i uspjeh".

Komentari

Pozivamo čitatelje/komentatore da u svojim komentarima njeguju civiliziranu raspravu. Portal Direktno ne može se smatrati odgovornim za komentare koji sadrže uvrede, klevete, govor mržnje, huškanje i/ili poziv na nasilje. Takvi komentari bit će obrisani, a u posebno ekstremnim slučajevima mogu biti i potpuno onemogućeni. Sporne komentare čitatelji mogu prijaviti na [email protected], uz priloženu poveznicu na pripadajući članak i navođenje autora i sadržaja spornoga komentara.