UPUTIO PISMO

Kardinal Bozanić pozvao vjernike na intenzivnu molitvu

Autor

lb/h

Zagrebački nadbiskup kardinal Josip Bozanić uputio je pismo vjernicima povodom bolesti COVID-19 te ih pozvao na intenzivniju molitvu istaknuvši da nadziranje i suzbijanje bolesti zahtijeva osobnu i zajedničku odgovornost vjernika i nadbiskupijske zajednice.

20.03.2020. u 11:43
Ispiši članak

"Ove je godine priprava za slavljenje otajstva Vazma u korizmenome vremenu, u vremenu molitve, posta i djela milosrđa, na poseban način obilježena ozračjem suočenosti s bolešću Covid-19", istaknuo je Bozanić.

Nadziranje i suzbijanje bolesti, dodao je, zahtijeva pridržavanje odredbi zdravstvenih djelatnika, mjerodavnih služba u društvu, uputa Hrvatske biskupske konferencije (HBK), te osobnu i zajedničku odgovornost koja se odnosi i na pojedinačne vjernike i na nadbiskupijsku zajednicu.

Uz one koji su izravno uključeni u zdravstvenu skrb i organizaciju društvenih služba, naglasio je, svatko od nas na svoj način može biti solidaran sudionik u pomaganju i u brizi za bližnje, posebno u pomoći starijim i osamljenim osobama.

To je ujedno i način da očitujemo svoje čovjekoljublje i domoljublje, dodao je.

Kao vjernici pojedinačno i zajedno pozvani smo  ponajprije – moliti, napomenuo je dodavši kako je molitva neizostavna u vjerničkom životu.

Ona ima, istaknuo je, posebnu učinkovitost i za nju gotovo da ne postoje ograničenja. Pomoću molitve dionici smo otajstva Božje prisutnosti, sigurni smo da nas naš nebeski Otac ne ostavlja prepuštene nevoljama, nego čuje naše prošnje i vapaje, napomenuo je.

Događaje i doživljaje, kao i njihova značenja, naglasio je, ponekad teško procjenjujemo, ali i dalje ostajemo čvrsti u vjeri da nas naš nebeski Otac ljubi i da vidi što nam je potrebno.

Zato nastavimo moliti za ljude zahvaćene bolešću, za liječnike i zdravstvene djelatnike, pozvao je dodavši da se moli posebno za obitelji, za članove koji su odvojeni i udaljeni, kao i za one koji su – u posebnim okolnostima – na drukčiji način zajedno: da ponovno otkriju vrijednost najbližih; nove oblike očitovanja ljubavi i poštovanja, strpljenja i rasta u dobru.

Podsjetio je kako su se hrvatski vjernici tijekom povijesti pred prijetnjama uvijek okupljali u molitvi Blaženoj Djevici Mariji i svojim svetim zaštitnicima.

Uputimo Gospodinu molitvu za tri nakane sadržane u prvim redcima molitve sv. Josipu:  "Josipe, o oče sveti", da "čuva kuću i da ju posveti", misleći na naše obitelji, našu domovinu i na čitav svijet koji je naš zajednički dom, koji je proizišao iz Stvoriteljeve ljubavi, pozvao je Bozanić. "Molimo njegov zagovor da nas zlo ne učini zlima, nego da nas Božja milost i u zlu posvećuje. Ondje gdje je svetost, ne vlada sebičnost, nego darivanje", napomenuo je.

"Molimo svetoga Josipa da se sva obitelj složi", da nas kao vjernike, kao nadbiskupijsku zajednicu i kao narod upućuje na osluškivanje Božje volje i na temelje sloge koja je sposobna činiti čuda, što je već toliko puta potvrđeno", istaknuo je dodavši kako razjedinjenost i razdor, nepoštivanje bližnjih; ne gledanje obzora koji vidi onkraj prolaznosti i zemaljskoga, dovodi do slabosti obitelji, naroda i svekolikog čovječanstva.

Siguran sam, istaknuo je kardinal Bozanić, da ćemo iz ovih teškoća, s Gospodinovom pomoći, izaći vjernički zreliji i čvršći.

Pozvao je na otkrivanje bogatstva zajedničke molitve u obitelji i preporučio molitvu Krunice Blažene Djevice Marije, kojom smo kao Crkva i narod zazivali pomoć, pouzdavali se u Gospodina i bili oslobođeni od zla i nevolja.

Katoličke vjernike poziva da u obiteljskom zajedništvu ili pojedinačno mole svaku večer.
 

Komentari

Pozivamo čitatelje/komentatore da u svojim komentarima njeguju civiliziranu raspravu. Portal Direktno ne može se smatrati odgovornim za komentare koji sadrže uvrede, klevete, govor mržnje, huškanje i/ili poziv na nasilje. Takvi komentari bit će obrisani, a u posebno ekstremnim slučajevima mogu biti i potpuno onemogućeni. Sporne komentare čitatelji mogu prijaviti na [email protected], uz priloženu poveznicu na pripadajući članak i navođenje autora i sadržaja spornoga komentara.