ODVJETNICA HRVATSKE

Kardinal Bozanić na blagdan Gospe od zdravlja predvodio euharistijsko slavlje u Svetištu Majke Božje Remetske

Autor

dd

Na spomendan prikazanja Blažene Djevice Marije te blagdan Gospe od zdravlja, zagrebački nadbiskup kardinal Josip Bozanić predvodio je, u zajedništvu s braćom karmelićanima, župljanima i hodočasnicima, svečano euharistijsko slavlje u crkvi Uznesenja Blažene Djevice Marije u Remetama, marijanskome svetištu grada Zagreba.

22.11.2019. u 09:45
Ispiši članak

Svetište Majke Božje Remetske od 17. stoljeća službeno se zove "Zagovornica Hrvatske", ali je među hodočasnicima, zbog čudesnih događaja koja su kroz povijest razglasila remetsku crkvu i Gospin lik, prozvana i "Ljekarna nebeska". Stoga je Kardinalova želja da remetsko svetište za grad Zagreb i Nadbiskupiju bude, kao posebno utočište kod nebeske Majke, mjesto okupljanja bolesnih.

"Danas Crkva slavi blagdan Prikazanja Marijina. Danas Crkva slavi Gospu Majku od zdravlja. Zato smo i danas svi mi ovdje hodočasnici Mariji. U ovu se crkvu uvijek rado dolazi jer je ovdje Majka koja nas sve čeka i prima. Danas njoj želimo otvoriti svoja srca i reći joj ono što nam je na srcu, a znamo što će ona s time učiniti", istaknuo je Kardinal na početku misnoga slavlja.

Objasnivši da je remetsko svetište u Zagrebu odabrano za slavlje Majke Božje od zdravlja upravo stoga što se, prema njezinome nazivu "Ljekarna nebeska", ovdje od davnina kao dio hrvatske baštine na jedan poseban način štuje Blažena Djevica Marija koja ozdravlja, svojim zagovorom, ozdravlja i dušu i tijelo, u homiliji je Kardinal rastumačio ulogu Isusove majke u Evanđelju o svadbi u Kani Galilejskoj, apostrofirajući njezino pouzdanje i povjerenja u Isusa.

"Marija je bila ona koja je prva stupila u akciju, pokrenula se. Evo, to je Marija. Marija je ona koja vidi našu potrebu, ono što nam treba. Možda nekada ni sami nismo svjesni što nam je najpotrebnije, ali Marija to sigurno dobro zna", rekao je Kardinal, naglasivši kako je upravo Marija primijetila nevolju mladenaca, pokrenula se i pristupila svome Sinu, znajući da on pretvarajući ono što ne valja u ono što je dobro, može činiti čuda. Bez obzira na Isusove riječi "Ženo što ja imam s tobom. Još nije došao moj čas!" (Iv 2,4), poručila je "Što god vam rekne, učinite! (Iv 2,5)", rekao je Bozanić.

"To nam i danas govori i zapravo nas usmjerava prema Isusu; prema našem središtu koje je Krist Gospodin, njezin sin koji je došao za nas. I ako se njezin sin rodio, utjelovio, došao za nas – njezin sin koji je sva njezina ljubav - i ako nas On toliko ljubi, onda možemo razumjeti koliko nas u svome sinu i po svome sinu ljubi i Blažena Djevica Marija", naglasio je Kardinal.

"Koliko toga, braćo i sestre, imamo i mi što trebamo staviti pred Mariju, moleći: "Daj, reci svome Sinu da se to u meni promjeni; da se ispunim radošću, da nestane zlovolja. Treba mi vedrine, povjerenja, zdravlja i duše i tijela. Koliko je toga svakome od nas i našima potrebno, to mi najbolje znamo", napomenuo je Kardinal, podsjetivši kako je Marija uvijek tu da pomogne.

"Moleći Marijin zagovor, ovdje smo večeras kako bismo molili za sebe, za svoje obitelji, naš grad Zagreb, sve naše župe, našu Nadbiskupiju i za naš hrvatski narod. Da molimo za tolike potrebe te možda onu najveću potrebu da Bog ojača nadu i povjerenje u našem srcu. Povjerenje prema životu, prema boljoj budućnosti ", rekao je Kardinal, naglasivši kako je Bog tu za nas, a Marija ovdje i čeka nas.

Na završetku homilije Kardinal je posjetio kako su Marijine riječi "Što god vam rekne, učinite! (Iv 2,5)" geslo zagrebačkoga susreta hrvatske katoličke mladeži koji će se održati sljedeće godine te pozvao da se već sada za nj svi pripremaju kako bi bili dobri domaćini hrvatskoj mladeži koja će doći iz, ne samo čitave Republike Hrvatske, već i iz Bosne i Hercegovine te inozemstva. 

"Oni dolaze da budu zajedno, da ovdje u našem glavnom gradu mole, slušaju te osobito osluškuju ono što njima, sadašnjim mladima, govori Isus Krist te da po Marijinom savjetu to poslušaju", zaključne su Kardinalove riječi.

Prije samoga slavlja Kardinala je pozdravio provincijal hrvatskih karmelićana o. Srećko Rimac, istaknuvši radost i zahvalu Kardinalu na inicijativi i zajedništvu kojom će se na jedan poseban način slaviti i moliti Marija koja brine za bolesne: " Marija je majka i brine se za svakoga čovjeka. Ali, kao što su na srcu svake majke djeca koja su bolesna, tako se i naša Nebeska majka na jedan poseban način brine za bolne. Ovo je inicijativa našega Kardinala da u ovom svetištu Majke Božje u Remetama na jedan poseban način molimo Mariju koja se brine za bolesnike", rekao je o. Rimac, dok se prije završnoga blagoslova Kardinalu, u ime redovničke i župne zajednice, remetskoga dekana preč. fra Branka Lipše te hodočasnika, zahvalio župnik i upravitelj svetišta o. Antonio-Mario Čirko.

Remetsko svetište jedno je od najstarijih marijanskih svetišta Lijepe Naše te zaštićeno kulturno dobro Republike Hrvatske. "Odvjetnicu Hrvatsku" zazivali su kroz povijest brojni hrvatski vladari i velikani, a k Njoj hodočastili banovi, župani, biskupi, svećenici, redovnici …

 

Komentari

Pozivamo čitatelje/komentatore da u svojim komentarima njeguju civiliziranu raspravu. Portal Direktno ne može se smatrati odgovornim za komentare koji sadrže uvrede, klevete, govor mržnje, huškanje i/ili poziv na nasilje. Takvi komentari bit će obrisani, a u posebno ekstremnim slučajevima mogu biti i potpuno onemogućeni. Sporne komentare čitatelji mogu prijaviti na [email protected], uz priloženu poveznicu na pripadajući članak i navođenje autora i sadržaja spornoga komentara.