DUHOVNA HRANA

Kako se izrađuju hostije? Imaju li rok trajanja? Stručnjak otkrio tajne zanata

Autor

mn/Hrvatska katolička mreža

Hostija ili Tijelo Kristovo je okrugla bijela pločica, teška nekoliko grama za koju kršćani smatraju da je "hrana za dušu", odnosno duhovna hrana. 

29.01.2020. u 11:51
Ispiši članak

Obrtnik Hrvoje Herceg za Hrvatsku katoličku mrežu otkrio je kako se izrađuju hostije te koliki je njihov rok trajanja.

“Za velike hostije koristim stare strojeve koji su se koristili prije dva pa i tri stoljeća”, kaže Herceg spominjući kako danas postoje i moderni strojevi.

Herceg je opisao način proizvodnje hostija.

“Postoji grijač koji zagrijava gornju i donju ploču. Tijesto se radi od vode i brašna u određenom omjeru, ulijeva se na ploču, ploča se poklapa i za 40 ili 50 sekundi tijesto bude pečeno.”

Tako ispečena hostija je krhka i treba je navlažiti kako bi postala elastičnija zbog kasnijeg rezanja na preši, govori Herceg.

Hostije imaju rok trajanja.

“One nakon godinu dana nisu više elastične ili krhke. Ali to ne znači da nakon godinu dane ne bi smjele biti konzumirane. Ali, pod uvjetom da su držane na suhom mjestu kako ne bi popljesnivile".

“S obzirom da se male hostije više koriste, strojevi koji ih izrađuju puno više su automatizirani”, kaže Herceg ističući da se u kraćem vremenu izradi više hostija i da su iz tog razloga takvi strojevi i skuplji. Zato on male hostije uvozi iz Poljske.

Komentari

Pozivamo čitatelje/komentatore da u svojim komentarima njeguju civiliziranu raspravu. Portal Direktno ne može se smatrati odgovornim za komentare koji sadrže uvrede, klevete, govor mržnje, huškanje i/ili poziv na nasilje. Takvi komentari bit će obrisani, a u posebno ekstremnim slučajevima mogu biti i potpuno onemogućeni. Sporne komentare čitatelji mogu prijaviti na [email protected], uz priloženu poveznicu na pripadajući članak i navođenje autora i sadržaja spornoga komentara.