PUTEM ČOVJEKOLJUBLJA

Kako nastaju ratovi?

Autor

dmš

Postoji jedna poučna priča koja otprilike glasi ovako: "Bio jednom jedan lovac koji je svakoga dana išao sa svojim lovačkim psom u lov. Jednoga se dana dogodilo da je došao u brda do jedne pećine gdje je našao neku rupu punu pčelinjeg meda. Uzeo je med u mješinu, koju je imao kod sebe te požurio u susjedno selo da bi tu prodao med. Zaustavi se kod dućana jednog trgovca uljem i ponudi mu med na prodaju."

15.02.2020. u 16:16
Ispiši članak

"Brzo su se dogovorili za cijenu, ali kad je trgovac uljem prelijevao med padne jedna kap na zemlju. Vrlo brzo su se skupile muhe i pčele, a na njih se bacili vrapci. Slučajno prolazila mačka trgovca uljem i navalila na laki plijen. A kad je lovčev pas vidio mačku skoči na nju i zakolje je. Trgovac uljem se nije mogao na to suzdržati nego uzme željeznu šipku i u bijesu razbije psu glavu. A lovac? Je li ostao miran? Ne, nego njemu bijes pomuti razum, izvuče svoju pušku i ubije trgovca uljem. Kad je vidio što je učinio, obuze ga žalost zbog svog zlodjela i požuri kući.
Kad su vidjeli susjedi trgovca uljem što se dogodilo, pograbiše svoje oružje i pođoše za lovcem. Uskoro se zaratiše dva sela, ono lovca i trgovca uljem. No, to nije bilo sve. Svako selo je pripadalo drugom kralju i oni jedan drugom navijestiše rat. Vojske su se sudarile u strašnoj bitci i nastade veliki pokolj. A sve poče od samo jedne kaplje meda."

Tako malen i smiješan razlog da se vitlo pokrenulo do strašnog pokolja.

Zar se često ovako ne događa u svijetu u kojem mi živimo? Bilo u politici ili u našem privatnom životu: tko na svaki udarac odgovori protuudarcem, na svaku ružnu i zlu riječ, ružnom i zlom riječju, nije spreman izaći iz đavoljeg kruga osvete i mržnje, nije jednostavno taj krug zaustaviti. Ako nikoga nema tko je na to spreman, na kraju će nastati velika ruševina.

Tako se ruše brakovi i prijateljstva, svađa se rodbina, a sve to nastaje iz jednog dubokog odbijanja prijateljstva. Što je bilo na početku? Gdje su se počeli naši putovi razilaziti? Gdje je započelo da više nismo mogli razgovarati jedni s drugima? Često ni sami više ne znamo.

Već bi nam i zdrav ljudski razum trebao reći: Mržnja i osveta vode u slijepu ulicu. Ako smo pa vjernici i shvaćamo našu vjeru ozbiljno, onda nas moraju dotaknuti riječi iz Evanđelja: "Ljubite svoje neprijatelje, molite za one koji vas progone da budete djeca vašeg Oca nebeskoga koji čini da njegovo sunce sja i dobrima i zlima. I daje kišu pravednima i nepravednima".

Možda ne znate koja je očita posljedica vjere u Boga?! – "Ljubav prema neprijateljima".

Božja ljubav, njegova dobrohotnost zahvaća sve ljude. Isus je bio čvrsto uvjeren u to. Može li se vjerovati u Boga, u njegovu bezgraničnu ljubav prema svima - može li čovjek u to vjerovati i usprkos tome ostati uz svoje odbacivanje i mržnju prema drugome? Ako ova vjera uđe duboko u nas i u nama pusti korijenje: Bog ljubi svakog čovjeka, sa svim njegovim bijedama i granicama, on ljubi i mene sa svim mojim kutovima i oštricama, pogreškama, on ljubi i onoga koji mi je tako nesimpatičan, s kojim se ja tako teško nosim - zar onda moj bijes i ljutnja ne bi morali nestati pod suncem Božjim kao što se topi snijeg na suncu? Zar ne bih, u najmanju ruku, trebao imati razumijevanja za drugoga?

Vrlo je težak put do oproštenja. Od danas do sutra, to baš i ne ide. Neće biti tako lako prijeći preko bijesa i ljutnje, iako točno vidimo: to bi bio zahtjev i posljedica moje vjere. Treba ponekad puno vremena da bismo prešli preko povreda i razočaranja. Tu opažamo: vjera u Boga nije tako duboko ušla u nas kako bismo mi to htjeli. Naša vjera mora rasti i zreti, a nakon toga se očitovati u čovjekoljublju.

Iz Evanđelja po Mateju

U ono vrijeme: Reče Isus svojim učenicima: "Čuli ste da je rečeno: Oko za oko, zub za zub! A ja vam kažem: Ne opirite se Zlomu! Naprotiv, pljusne li te tko po desnom obrazu, okreni mu i drugi. Onomu tko bi se htio s tobom parničiti da bi se domogao tvoje donje haljine prepusti i gornju. Ako te tko prisili jednu milju, pođi s njim dvije. Tko od tebe što zaište, podaj mu! I ne okreni se od onoga koji hoće da mu pozajmiš. Čuli ste da je rečeno: Ljubi svoga bližnjega, a mrzi neprijatelja".

"A ja vam kažem: Ljubite neprijatelje, molite za one koji vas progone da budete sinovi svoga Oca koji je na nebesima, jer on daje da sunce njegovo izlazi nad zlima i dobrima i da kiša pada pravednicima i nepravednicima. Jer ako ljubite one koji vas ljube, kakva li vam plaća? Zar to isto ne čine i carinici? I ako pozdravljate samo braću, što osobito činite? Zar to isto ne čine i pogani? Budite dakle savršeni kao što je savršen Otac vaš nebeski!"

Komentari

Pozivamo čitatelje/komentatore da u svojim komentarima njeguju civiliziranu raspravu. Portal Direktno ne može se smatrati odgovornim za komentare koji sadrže uvrede, klevete, govor mržnje, huškanje i/ili poziv na nasilje. Takvi komentari bit će obrisani, a u posebno ekstremnim slučajevima mogu biti i potpuno onemogućeni. Sporne komentare čitatelji mogu prijaviti na [email protected], uz priloženu poveznicu na pripadajući članak i navođenje autora i sadržaja spornoga komentara.