PUTEM ČOVJEKOLJUBLJA

Jesmo li spremni na rat?!

Autor

dmš

Kada danas govorimo o miru, obično mislimo na odsutnost rata. Tražimo mir i govorimo o miru. Nitko ne voli rat, ali on se ipak događa. Od Drugog svjetskog rata vođeno je više od 50 ratova na ovom našem planetu. Mir je velika riječ našeg doba. Zašto dolazi do rata, zašto se ratuje, a svi govore o miru i mirnom rješavanju sukoba te traže formulu za mir? Zašto nema mira?

27.05.2019. u 12:48
Ispiši članak

Odgovor nam daje Biblija ili Sveto pismo. Mira nema, jer ga nema u srcima ljudi. Bog želi prebivati u srcu čovjeka i ako čovjek to ne dopusti, onda nastaje praznina u čovjekovom srcu u koju se useljava nemir, nezadovoljstvo, zavist i svi poroci, da ne kažemo grijesi opisani u Galaćanima 5,19-21.

U Bibliji nalazimo najbolji primjer zašto je zlo u svijetu i to u Jakovljevoj poslanici: ''Odakle borbe i odakle svađe među vama? Zar ne odavde: od vaših požuda što se bore u vašim udovima? Želite i nemate? Tada ubijate. Strastveno žudite i ne možete postići? Tada se borite i ratujete. Nemate jer ne molite. Molite, ali ne dobivate jer molite s grešnom nakanom: da to potrošite u svojim požudama.''

Svakodnevno slušamo preko medija, čitamo u novinama o nasilju u obiteljima, među djecom u školi, nasilju na ulicama, provalama, razbojništvima... Ulažu se veliki napori da bi se uspostavio red. Što je uzrok svemu tome?

Uzrok je u čovjeku i njegovoj otuđenosti od Boga i čovjeka, jer je čovjek izabrao svoj put, a to je nepokornost Bogu i nepriznavanje Boga kao glavnog autoriteta u svom životu. Bog je dao čovjeku slobodnu volju i tu slobodnu volju čovjek je iskoristio sebi na zlo. Izabrao je krivi put, put koji vodi u propast i vječno razdjeljenje od Boga, što nije bila Božja volja.

I kako iz toga izaći? Nema toga čovjeka koji nema neki problem, kako si barem pomoći da se neugodna situacija prebrodi ili barem ublaži?

U Bibliji nalazimo da je veliko zadovoljstvo biti zadovoljan onim što imamo, pa ćemo imati mir. Ako težimo za nečim što nam je nedostižno, to stvara samo nemir i tjera nas na nešto što nije dobro za naš život. Riječ Božja ima odgovor na sve naše probleme, ako ih se hoćemo pridržavati i vjerovati Onome koji nam ih je uputio. Bog je izvor mira i radosti, i on želi ući u tvoje srce i u njega unijeti mir i radost. On želi ispuniti onu prazninu koju je za sebe stvorio, a mi smo ga odatle istjerali.

Pisac Psalma 62,2 piše: “Samo je u Bogu mir dušo moja.” Kada imamo mir u srcu, Božji mir, koji se razlikuje od mira što ga svijet daje, tada smo u miru s drugima oko sebe i sa samim sobom. Mir je jedan od plodova Duha.

Bog nas ljubi i želi da budemo sretni kao njegova stvorenja, ali da bi se to dogodilo, moramo se vratiti Bogu i vjerovati njemu.

Poznati evangelizator Billy Graham u svojoj knjizi “Mir s Bogom” opisuje što znači kršćaninu imati mir s Bogom. On piše: “Svatko tko poznaje Isusa Krista, može prolaziti kroz razne probleme; suočiti se sa smrti, a ipak imati Božji mir u svome srcu. Kad vam umre bračni drug ili vam se razboli dijete, izgubite posao ili doživite neku nesreću, možete u sebi imati mir kojeg ni ne razumijete. Plakat ćete na grobu, ali u sebi ćete imati mir i spokoj.

Sigurnost spasenja donijet će vam 'Božji mir koji nadilazi svako razumijevanje'. Kada ste sigurni da ste spašeni, možete biti potpuno siromašni, bolesni, ili oklevetani, a ipak se osjećati posve zadovoljnima.

Ponekad će potpuna sigurnost nalikovati prepunim vodopadima ushita. Mir teče poput rijeke da bi se katkada raspršio u slapovima uzbuđujuće radosti. Kako je blažen čovjek koji zna da ima vječni život!

Mir u duši i srcu je najveće blago koje možete imati na ovom svijetu punom boli, patnji i nevolja, a taj mir koji trebate je u Kristu. Zato ga primite danas da biste bili sretni i zadovoljni, a time ćete biti sudionici u izgrađivanju boljeg svijeta bez ratova!

Iz Evanđelja po Ivanu

U ono vrijeme: Reče Isus svojim učenicima:

''Ako me tko ljubi, čuvat će moju riječ pa će i Otac moj ljubiti njega i k njemu ćemo doći i kod njega se nastaniti. Tko mene ne ljubi, riječi mojih ne čuva. A riječ koju slušate nije moja, nego Oca koji me posla.

To sam vam govorio dok sam boravio s vama. Branitelj – Duh Sveti, koga će Otac poslati u moje ime, poučavat će vas o svemu i dozivati vam u pamet sve što vam ja rekoh. Mir vam ostavljam, mir vam svoj dajem. Dajem vam ga, ali ne kao što svijet daje. Neka se ne uznemiruje vaše srce i neka se ne straši. Čuli ste, rekoh vam: 'Odlazim i vraćam se k vama.' Kada biste me ljubili, radovali biste se što idem Ocu jer Otac je veći od mene. Kazao sam vam to sada, prije negoli se dogodi, da vjerujete kad se dogodi.''

Komentari

Pozivamo čitatelje/komentatore da u svojim komentarima njeguju civiliziranu raspravu. Portal Direktno ne može se smatrati odgovornim za komentare koji sadrže uvrede, klevete, govor mržnje, huškanje i/ili poziv na nasilje. Takvi komentari bit će obrisani, a u posebno ekstremnim slučajevima mogu biti i potpuno onemogućeni. Sporne komentare čitatelji mogu prijaviti na [email protected], uz priloženu poveznicu na pripadajući članak i navođenje autora i sadržaja spornoga komentara.