PUTEM ČOVJEKOLJUBLJA

Je li novac pokvarljiv?

Autor

mjš

Na zidu blagovaonice samostana Santa Maria delle grazie u Milanu nalazi se, svjetski poznata, slika - Posljednja večera, Leonarda da Vincija. Priča se da je umjetnik, tražeći modele za sliku, našao nekog mladića kao model za lice Kristovo.

02.08.2019. u 15:38
Ispiši članak

Potom je godinama radio skice figura apostola, posljednji je ostao Juda. Mjesecima je tražio lice iz kojega izbija nutarnja izdaja i propast. Konačno, u nekoj zadimljenoj gostionici, nađe model kojega je tražio. Tek za vrijeme rada otkrije tko je čovjek koji je bio model. To je bio isti onaj koji je, prije nekoliko godina, bio model za Kristovo lice.

Ova priča pokazuje kako se, u ovom svijetu, vrlo brzo, može izgubiti lice. Osim toga, priča nam daje prepoznati kako nutarnje propadanje utječe i na propadanje lica. Ostaje pitanje što se dogodilo da je onako ižaravajuće lice potamnilo te ga, ni sam umjetnik, nije mogao prepoznati. Najvjerojatnije su njegove oči slijedile drugi pravac i njegovo je srce tražilo ispunjenje na drugim putovima. Naime, u lice nam se upisuje ono što očima gledamo i srcem tražimo. Drugim riječima: “Ono što imamo u očima, to nas prožima i to nas mijenja.”

Čovjek se mora boriti protiv napasti pohlepe koja čovjeka dovodi do toga da u materijalnom bogatstvu vidi cilj i smisao svoga života. U tom smislu stoji i ona poznata: “Ni jedan sluga ne može služiti dvojici gospodara. Ili će jednoga mrziti, a drugoga ljubiti; ili će uz jednoga prianjati, a drugoga prezirati. Ne možete služiti Bogu i bogatstvu” (Lk 16, 13). Problem, dakle, nastaje kada nastane obrat vlasti – kada bogatstvo počne gospodariti čovjekom, a ne čovjek bogatstvom; kada čovjek počne služiti bogatstvu u kojemu pronalazi svoju iskonsku vrijednost, a ne bogatstvo čovjeku s ciljem njegova vlastita ostvarenja i izgradnje zajedništva.

Kada se u čovjekovu životu poljuljaju vrijednosni orijentiri, napose u pogledu materijalnih dobara, tada se grijeh pohlepe i oholosti vrlo lako uvuče u ljudsko srce. Neminovno se zanemare duhovne vrijednosti, tj. vrijednost duhovnog bogatstva koje je, za razliku od materijalnog, nepropadljivo i vječno. Znajući da je u čovjekovoj svijesti životni prioritet umnažanje materijalnih dobara, Isus je jednom prilikom upozorio svoje suvremenike riječima: “Ne zgrćite sebi blago na zemlji, gdje ga moljac i hrđa nagrizaju i gdje ga kradljivci potkapaju i kradu. Zgrćite sebi blago na nebu, gdje ga ni moljac ni hrđa ne nagrizaju i gdje kradljivci ne potkapaju niti kradu. Doista, gdje ti je blago, ondje će ti biti i srce.”

Isusova prispodoba o bogatašu koji nije mario za svoju dušu, nego samo za zgrtanje ogromnog materijalnog bogatstva ukazuje na još jednu važnu činjenicu, a ta je da nitko od nas ne zna kad će ga Gospodin pozvati k sebi.

Čovjek se u životu toliko muči da bi stekao mnoga materijalna dobra kao zalog sigurnosti za sebe i za svoju obitelj, a kada ga Gospodin pozove k sebi, ostavlja sve to i dolazi pred njega samo sa stečenim duhovnim dobrima. Mudar je čovjek onaj koji u materijalnim dobrima vidi dobru priliku za “zgrtanje blaga na nebu”, odnosno za kapital s kojim će stati pred Gospodina. Zato mudar, Bogu vjeran, čovjek zna komu treba zahvaliti za sva dobra koja uživa u ovom životu i ujedno u koga imati najveće povjerenje i onda ako ostane bez svih dobara.

Iz Evanđelja po Luki

U ono vrijeme:

Netko iz mnoštva reče Isusu: ''Učitelju, reci mome bratu da podijeli sa mnom baštinu''.

Na to mu on reče:''Čovječe, tko me postavio sucem ili djeliocem nad vama?''. 

I dometnu im: ''Klonite se i čuvajte svake pohlepe: koliko god netko obilovao, život mu nije u onom što posjeduje''.

Kaza im i prispodobu: ''Nekomu bogatu čovjeku obilno urodi zemlja pa u sebi razmišljaše:' Što da učinim? Nemam gdje skupiti svoju ljetinu.'

I reče: ''Evo što ću učiniti! Srušit ću svoje žitnice i podignuti veće pa ću ondje zgrnuti sve žito i dobra svoja. Tada ću reći duši svojoj: dušo, evo imaš u zalihi mnogo dobara za godine mnoge. Počivaj, jedi, pij, uživaj!''

Ali, Bog mu reče: ''Bezumniče! Već noćas duša će se tvoja zaiskati od tebe! A što si pripravio, čije će biti? Tako biva s onim koji sebi zgrće blago, a ne bogati se u Bogu''.

Komentari

Pozivamo čitatelje/komentatore da u svojim komentarima njeguju civiliziranu raspravu. Portal Direktno ne može se smatrati odgovornim za komentare koji sadrže uvrede, klevete, govor mržnje, huškanje i/ili poziv na nasilje. Takvi komentari bit će obrisani, a u posebno ekstremnim slučajevima mogu biti i potpuno onemogućeni. Sporne komentare čitatelji mogu prijaviti na [email protected], uz priloženu poveznicu na pripadajući članak i navođenje autora i sadržaja spornoga komentara.