VRELO ZANIMLJIVIH PODATAKA
Hrvatska znanstvenica napisala knjigu koju će vjernici prigrliti: Jedno više nije tajna
Knjigu specijalistice medicinske biokemije i laboratorijske medicine Slavice Dodig "Što je Isus jeo?", objavio je zagrebački nakladnik Kršćanska sadašnjost.
Nakladnik napominje kako je, da bi se otkrilo što je Isus jeo, potrebno razmotriti izvješća povjesničara, arheologa, antropologa, botaničara i proučavatelja židovske kulture. Neki se podaci kriju i u Starom zavjetu.
Autorica je, pristupajući temi vrlo interdisciplinarno, u knjizi donijela vrelo zanimljivih podataka o hrani, blagovanju, namirnicama, postu, Isusovim porukama iz blagovališta, hrani kao metafori u Bibliji, pa čak i Malu biblijsku kuharicu, naglašava nakladnik.
Nakladnik napominje kako knjiga vraća čitatelja u biblijske prostore i vremena skromnog načina života, kada je zajedničko blagovanje članova obitelji, rodbine, radnika u kući i putnika namjernika bilo uobičajeno te kada su jela koja su se našla na stolu bila jednostavna i spravljena od autohtonih namirnica.
FOTO: Kršćanska sadašnjost
Okosnica prehrane jednostavna vegetarijanska jela
"Okosnica prehrane u Isusovo vrijeme bila su jednostavna vegetarijanska jela, s povremenim dodatkom mesa, uglavnom u svečanijim prilikama", piše autorica i navodi i niz konkretnih namirnica koje su se koristile, opisujući način pripreme.
Knjiga je, ističe nakladnik, nastala iz želje da se očima laika iščitaju Isusove poruke iz blagovališta koje je nekoć davno izravno prenosio svojim sustolnicima, a današnjem ih čovjeku ostavlja posredno, preko biblijskih tekstova. Slavica Dodig je bila šefica Odjela za kliničko-laboratorijsku dijagnostiku Dječje bolnice Srebrnjak u Zagrebu.
Ovako je 'Oče naš' molio sam Isus: Poslušajte kako bi to zvučalo
Na Farmaceutsko-biokemijskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu stekla je doktorat znanosti i znanstveno-nastavno zvanje naslovne izvanredne profesorice. Studirala je na Institutu za teološku kulturu laika Katoličkoga bogoslovnog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu. Autorica je ili suautorica pet sveučilišnih udžbenika, nekoliko priručnika te mnoštva znanstvenih i stručnih radova.
Komentari
VAŽNO Ako ne vidite komentare ne znači da smo ih zabranili ili ukinuli. Zahvaljujući pravilima Europske unije o privatnosti podataka treba napraviti sljedeće: 1. Logirati se na Facebook u ovom browseru i omogućiti korištenje kolačića (cookies). Logirati se možete ovdje: https://www.facebook.com/ 2. Uključiti third party cookies u svom browseru. Ako koristite Chrome to možete učiniti na chrome://settings/cookies. Pozivamo čitatelje/komentatore da u svojim komentarima njeguju civiliziranu raspravu. Portal Direktno ne može se smatrati odgovornim za komentare koji sadrže uvrede, klevete, govor mržnje, huškanje i/ili poziv na nasilje. Takvi komentari bit će obrisani, a u posebno ekstremnim slučajevima mogu biti i potpuno onemogućeni. Sporne komentare čitatelji mogu prijaviti na [email protected], uz priloženu poveznicu na pripadajući članak i navođenje autora i sadržaja spornoga komentara.