'S NAMA JE BOG'

Hoće li ovaj Božić biti praznik, a ne blagdan

Autor

vlč. Vladimir Trkmić

Blagdan (latinski festum) je dan koji se s počinkom i kultnim slavljem izdvaja iz svakodnevice. Suprotnost mu je svagdan. Blagdan spada u sveto vrijeme kultno bogoštovnog slavlja svetog vremena, za razliku od profanog vremena. Njime vjernička zajednica proslavlja povijesni događaj iz povijesti spasenja.

19.12.2019. u 13:20
Ispiši članak

Božić je tako liturgijska proslava spomena Isusova rođenja.  U starohebrejskoj, starozavjetnoj vjeri tjedni blagdan je bila subota, spomen na stvaranje svijeta i dan počinka. Pasha je bila blagdan u spomen na dan izlaska Izraelaca iz egipatskog ropstva. U kršćanstvu je glavni blagdan nedjelja, dan počinka i dan svečanog bogoslužja, svete mise u spomen Kristova uskrsnuća.

Tijekom povijesti Crkve, postupno su uvedeni i drugi blagdani: Uskrs, Bogojavljenje, Božić, Presveto Trojstvo i Duhovi. Prema stupnju liturgijskog slavlja blagdan može biti najvećeg stupnja - svetkovina, blagdan i spomendan. Postoje kalendarski pomični i nepomični blagdani. Nepomični su Božić i Bogojavljenje, a pomični Uskrs i Duhovi.

Praznik

Sama riječ praznik govori sve. Praznik je dan kada praznujemo, ne radimo, ali ne spominje se nikakvo slavlje, ili vjerničko okupljanje, neki spomen, čin na nešto vjerničko religioznog karaktera. Po tome je praznik samo neradni dan, dan kada se odmara i kada se društvena zajednica spominje nekog važnog događaja iz vlastite prošlosti. Praznovati, imati praznik, znači prvenstveno odmarati.

Najsnažnija poruka Božića je u riječi Emanuel

Emanuel (hebrejski immanu-el ) znači ''S nama je Bog''. Prorok Izaija tisuće godina prije rođenja Isusa, naviješta rođenje Emanuela: ''Zato sam će vam Gospodin dati znak: Evo, začet će djevica i roditi sina i nadjenut će mu ime Emanuel''. Čudesno, frapantno, Izaija prorok proriče, predviđa događaj Isusovog rođenja i imena kojim će ga zvati. Evanđelist sveti Matej mnogo kasnije potvrđuje Izaijino proročanstvo: ''Sve se to dogodilo da se ispuni što Gospodin reče proroku: Evo, Djevica će začeti i roditi sina i nadjenut će mu se ime Emanuel – što znači s nama Bog!'' Mt. 1, 22-23.

Ime u Bibliji

Ime u Bibliji nije neka puka konvencionalna oznaka, neka etiketa. Nešto što je dato samo tek tako, na brzinu i bez puno razmišljanja. Ono je izraz uloge koju čovjek ima u društvenoj zajednici i svijetu općenito. Ime Boga je više od puke etikete, pa tako isto ime čovjeka. Zato je kršćanstvo tijekom svoje povijesti brižljivo pazilo da se novorođenima daju prikladna svetačka imena, kako bi kasnije u životu ta osoba imala svog nebeskog zaštitnika. Slaviti imendan, znači slaviti svog nebeskog zaštitnika. Ime Isus dolazi od hebrejskog ''Ješua'', a znači Jahve je pomoćnik. Kristologija kao teološka disciplina razlikuje povijesnog Isusa od Isusa vjere. A kršćani normalno u svojoj osobnoj vjeri spajaju povijesnog Isusa sa Isusom vjere.

Pitanje za svakog vjernika

Slavlje blagdana Božića ne bi smjelo proći bez mog osobnog pitanja: tko je za mene Isus, Emanuel? Je li kod mene riječ samo o povijesnom Isusu, ili Isusu vjere? Ako je moja odluka bila da sam za Isusa vjere, onda se moram truditi duhovno, emocionalno, molitveno, liturgijski da kroz božićne blagdane doživim Isusa kao Emanuela (Bog je s nama ).

Emanuel je sa mnom  u mojim životnim tegobama, mogućem pesimizmu i u svim mojim radostima. Ukoliko se to ne dogodi i ne događa i potvrđuje u liturgijsko božićnim slavljima, onda smo ostali na razini praznika i praznovanja. Pokojni fra Zvjezdan Linić izrekao je fantastičnu misao: ''Božić je sve više praznik, a sve manje blagdan''. Neki kažu, nažalost. Ako se slažem s fra Zvjezdanom u njegovoj konstataciji, onda je vrijeme da se trgnemo.

Vrijeme je da Isus postane kako samo njegovo ime znači ''Bog pomoćnik''. Vrijeme je da na Isusa počinjem ozbiljno računati u svom osobnom životu. A kada računam biti s Isusom u svom životu, tada njegov život ima stvaran utjecaj na moj svakodnevni život. Tada se ne zadovoljavam činjenicom da je ''Božić jedan lijepi božićni običaj''.

Božić je puno više od lijepog običaja. Neka Emanuel ovoga Božića bude doista s nama Bog.

MOLITVA SVETOG VINKA PAULSKOG

Gospodine, učini me dobrim prijateljem svih,

učini da moja osoba zrači povjerenjem;

onima koji pate i žale se,

onima koji traže svjetlost daleko od Tebe,

onima koji žele početi, a ne znaju kako,

onima koji se žele nekome povjeriti,

a ne osjećaju se sposobni.

Gospodine,

pomozi mi da ne prođem blizu nekoga s licem bez osjećaja,

sa zatvorenim srcem, ubrzanim korakom.

Gospodine,

pomozi mi da odmah osjetim:

za one koji su kraj mene,

za one koji su zabrinuti i izgubljeni,

za one koji pate u sebi,

za one koji se osjećaju osamljeni ne svojom voljom.

Gospodine,

daj mi taj dar da mogu ići ususret srcima.

Gospodine oslobodi me sebičnosti,

da Ti mogu služiti,

da Te mogu ljubiti,

da Te mogu osjetiti u svakom bratu koga susretnem.

Komentari

Pozivamo čitatelje/komentatore da u svojim komentarima njeguju civiliziranu raspravu. Portal Direktno ne može se smatrati odgovornim za komentare koji sadrže uvrede, klevete, govor mržnje, huškanje i/ili poziv na nasilje. Takvi komentari bit će obrisani, a u posebno ekstremnim slučajevima mogu biti i potpuno onemogućeni. Sporne komentare čitatelji mogu prijaviti na [email protected], uz priloženu poveznicu na pripadajući članak i navođenje autora i sadržaja spornoga komentara.