PRIZNANJE - UGOVORI - SURADNJA

Grlić Radman: Knjiga koja je javnosti potrebna kako bi se ispravile zablude oko pitanja odnosa Hrvatske sa Svetom Stolicom

Autor

ri

Knjiga "Sveta Stolica i Hrvatska. Priznanje – Ugovori – Suradnja" mons. Nikole Eterovića, apostolskoga nuncija u Saveznoj Republici Njemačkoj, predstavljena je u srijedu 23. listopada u dvorani "Vijenac" Nadbiskupijskoga pastoralnog instituta na zagrebačkome Kaptolu, piše Ika.

24.10.2019. u 11:17
Ispiši članak

Pozdravnu riječ svim okupljenima uputio je, uime domaćina, zagrebački nadbiskup kardinal Josip Bozanić koji je ujedno napisao i predgovor knjige. O knjizi su detaljnije govorili ministar vanjskih i europskih poslova Republike Hrvatske Gordan Grlić Radman, prof. dr. sc. Frane Staničić i prof. dr. sc. Josip Šalković. Na njezinu je predstavljanju prisustvovao novi apostolski nuncij u Republici Hrvatskoj mons. Giorgio Lingua te pomoćni zagrebački biskupi mons. Ivan Šaško i mons. Mijo Gorski, đakovačko-osječki nadbiskup u miru mons. Marin Srakić, predstavnici i izaslanici visokih državnih dužnosnika, bivši i aktualni hrvatski diplomati, akademici i osobe iz društvenoga, političkoga i kulturnoga života. Predstavljanje je moderirala novinarka i voditeljica Hrvatskoga katoličkog radija Diana Tikvić, dok su u glazbenome dijelu sudjelovale harfistica Mirta Lice i mezzosopranistica Petra Čavka.

"Mogu reći da ova knjiga dolazi u pravi trenutak današnje naše stvarnosti, svakidašnjice i u pravi trenutak, gledajući na ovo što nas čeka narednih godina i što naglašava ono što kao Crkva želimo slijediti, a to je služba. Crkva je otvorena na suradnju, na dijalog, na zajedništvo sa svima, u tom svjetlu koncilskih dokumenata, zakonika kanonskoga prava i crkvenoga učiteljstva na čelu s papom Franjom", kazao je kardinal Bozanić u pozdravnoj riječi. Izrazio je radost što je mons. Lingua po prvi put dionik jednoga ovakvoga čina te zahvalnost mons. Eteroviću što je o dvadesetoj obljetnici svoje biskupske službe javnosti podario ovu dragocjenu i vrijednu knjigu o odnosima Hrvatske i Svete Stolice koja će mnogima, kako piše u Kardinalovu Predgovoru, poslužiti kao izvor točnih informacija i svojevrsni priručnik polazišta za stvaranje plodonosnih interpretacija.

Prvi je o knjizi mons. Eterovića govorio ministar vanjskih i europskih poslova Republike Hrvatske Gordan Grlić Radman, naglasivši njezin historiografski značaj za Hrvatsku i povijest općenito. U svome izlaganju ministar Grlić Radman pojasnio je zašto su za Hrvatsku odnosi sa Svetom Stolicom u povijesti imali osobito značenje. Primarno je izdvojio činjenicu da su Hrvati većinski katolički narod koji je u kontinuitetu do današnjih dana imao dobar odnos s Papinstvom za što se, kao spomen, ali i počast papinstvu i hrvatskoj državnosti te važnost diplomacije za ostvarivanje legitimnih načelnih prava i interesa, priznanje onodobne hrvatske države od pape Ivana VIII. 7. lipnja 879., od 1999. obilježava kao Dan hrvatske diplomacije.

Nadalje, ministar je izdvojio papinsku potporu hrvatskome narodu u teškim razdobljima njegove povijesti, moralnu i duhovnu snagu te intelektualnu ekspertizu, koja podsjeća i ljude i narode na kršćansku poruku spasenja i univerzalna načela o dostojanstvu, vrijednosti i pravima. Govoreći o potpori koju je Sveta Stolica davala Crkvi u hrvatskim zemljama i time neizravno i čitavome hrvatskome, ali i svim drugim narodima koji su trpjeli i stradavali od totalitarnih režima, ministar vanjskih i europskih poslova Republike Hrvatske apostrofirao je značaj imenovanja danas blaženoga Alojzija Stepinca kardinalom 1952. pape Pija XII. za vrijeme Blaženikova zatočeništvu u Krašiću zbog čega je tadašnja komunistička vlast na čelu s Titom sve do 1966. raskinula odnose sa Svetom Stolicom. Ministar je također naglasio diplomatsku i moralnu ulogu Svete Stolice u priznavanju suverene, samostalne i međunarodno priznate hrvatske države. Prema njegovim je riječim stoga ova knjiga mons. Eterovića hrvatskoj javnosti potrebna i dobrodošla kako bi se ispravile zablude oko pitanja odnosa Hrvatske sa Svetom Stolicom koji su, između ostaloga, utemeljeni na pravu slobode savjesti.

“Za pravo slobode savjesti”, kazao je ministar, “zalagao se i kardinal Stepinac, simbol onih najvećih patnji i stradanja hrvatskoga naroda u 20. stoljeću od svih triju totalitarnih zla: nacističkoga, fašističkoga i komunističkoga”, te svojevrsni uzor i orijentir mnogima kako se postavljati u svojedobnim, u današnjim, ali i budućim nedaćama. "Stepinac je bio glas savjesti na ovom prostoru u vremenima u kojima se, upravo sloboda i općenito i sloboda savjesti, a dakako i pravo na život i opstanak bili najviše na udaru", zaključio je ministar Grlić Radman. Izlaganje je završio, referirajući se na dimenziju ekumenizma i dijaloga s religijama o kojoj knjiga mons. Eterovića također progovara, s obzirom na to da je Republika Hrvatska, osim s Katoličkom Crkvom, regulirala odnos i s nizom drugih crkava, citatom sv. Pavla apostola: "Složni budite, mir njegujte i Bog ljubavi i mira bit će s vama". (2 Kor 13,11).

Komentari

Pozivamo čitatelje/komentatore da u svojim komentarima njeguju civiliziranu raspravu. Portal Direktno ne može se smatrati odgovornim za komentare koji sadrže uvrede, klevete, govor mržnje, huškanje i/ili poziv na nasilje. Takvi komentari bit će obrisani, a u posebno ekstremnim slučajevima mogu biti i potpuno onemogućeni. Sporne komentare čitatelji mogu prijaviti na [email protected], uz priloženu poveznicu na pripadajući članak i navođenje autora i sadržaja spornoga komentara.