U CILJU PROMOCIJE DUHOVNIH ZVANJA

Dođite na susret 'Na izvoru mog duhovnog zvanja' u župu Vidovice poznate kao 'mali Vatikan’

Autor

dd/hkm

Bogatstvo duhovnih zvanja nalazimo u župi Vidovice u Bosanskoj Posavini. Od 1949. selo Kopanice, koja je do tada bilo u sastavu župe Vidovice, postalo je samostalnom župom pa će se tako sve Bogu posvećene osobe ovih dviju župa susresti u utorak, 20. kolovoza u Vidovicama.

12.08.2019. u 19:01
Ispiši članak

“Biskup Ilija Janjić poziva u zajedništvu s domaćim župnikom Josipom Senjakom sve Bogu posvećene osobe na susret ‘Na izvoru mog duhovnog zvanja' 20. kolovoza. Prvo ćemo slaviti misu u 10 sati, a potom ćemo tri dana imati duhovne vježbe koje će predvoditi dominikanski provincijal fr. Slavko Slišković”, poručio je gvardijan Franjevačkog samostana i župnik u u župi sv. Petra u Cerniku fra Vjenceslav Janjić.

Za Hrvatski katolički radio o svom je duhovnom putu progovorio fra Vjenceslav Janjić, gvardijan Franjevačkog samostana u Cerniku, koji i sam dolazi iz župe Vidovice.

Kako je rekao fra Vjenceslav u razgovoru u HKR-ovoj emisiji “Aktualno” u ponedjeljak, ideja za susret “Na izvoru mog duhovnog zvanja” potekla je od jedinog biskupa koje su iznjedrile Vidovice, a to je kotorski biskup Ilija Janjić.

“Taj susret osmišljen je u cilju promocije duhovnih zvanja, a Vidovice su dosad slovile kao ‘mali Vatikan’ zbog duhovnih zvanja. Međutim, nakon Domovinskog rata čini se da je taj izvor presušio. Prošle je godine u Vidovicama slavljena mlada misa patra Perice Klarića, a to znači da je suša trajala 18 godina. Prema tome, ideja biskupa Janjića došla je u pravi tren”, nadodao je naš sugovornik.

Da su Vidovice “mali Vatikan” pojašnjava fra Vjenceslav podacima do kojih je sam došao.

“Računam da je ukupno ženskih i muških zvanja u Vidovicama oko stotinjak. Čini se da je to mjesto odabrao Bog da bude plodna njiva za duhovna zvanja. Da bi Vidovice to bile, potrebno je imati dobroga duhovnika. Mi smo u Vidovicama imali jako dobrih duhovnika i njihov način života i djelovanja ostavio je dubok trag među vjernicima.

Pokojni župnik Juraj Zirdum u tri je navrata u Vidovicama bio župnik i djelovao je 28 godina. On je znao čitati znakove vremena. On se prema nama djeci ponašao ravnopravno i na mene je to jako djelovalo. Treba istaknuti da je vlč. Zirdum bio u komunističkom zatovru nakon montiranog sudskog procesa 1948. godine jer je bio optužen za sabotažu. Naime, u to vrijeme gradio se zemljoradnički dom. Seljaci nisu imali cigle za izgradnju toga doma, a i nisu ih ni htjeli namaknuti. I tko je bio odgovoran za tu situaciju? Naravno župnik koji je dobio šest godina zatvorske kazne.

Taj je njegov zatvor urodio velikim plodom. Zatvoreni župnik Juraj Zirdum bio je nama poticaj da ga mi nasljedujemo”, istaknuo je fra Vjenceslav govoreći o nadahnuću za duhovno zvanje.

Komentari

Pozivamo čitatelje/komentatore da u svojim komentarima njeguju civiliziranu raspravu. Portal Direktno ne može se smatrati odgovornim za komentare koji sadrže uvrede, klevete, govor mržnje, huškanje i/ili poziv na nasilje. Takvi komentari bit će obrisani, a u posebno ekstremnim slučajevima mogu biti i potpuno onemogućeni. Sporne komentare čitatelji mogu prijaviti na [email protected], uz priloženu poveznicu na pripadajući članak i navođenje autora i sadržaja spornoga komentara.