MONTIRANI PROCES

NA DANAŠNJI DAN komunisti su Stepinca osudili na 16 godina zatvora i pet godina lišenja svih građanskih prava

Autor

mn

Na temelju iznuđenih izjava i lažnih svjedočanstava, čak i krivotvorenih dokumenata,  11. listopada 1946.  Alojzije Stepinac nevin je osuđen na 16 godina zatvora i prisilnog rada te daljnjih 5 godina lišenja svih građanskih prava.

11.10.2018. u 11:00
Ispiši članak

U biografiji objavljenoj na web stranicama Zagrebačke nadbiskupije navodi se da je 19. listopada odveden na izdržavanje kazne u kazneno-popravni dom u Lepoglavi gdje je bio do 5. prosinca 1951.

Bilo mu je doduše dopušteno slavljenje mise i čitanje teoloških knjiga, ali je držan u potpunoj izolaciji, podvrgnut trajnim ponižavanjima i stresovima, a po svoj prilici i trovanju, što je uvelike narušavalo njegovo zdravlje. Po svjedocima u procesu za beatifikaciju bio je na popisu zatočenika osuđenih na likvidaciju.

Nakon 1864 dana provedenih u lepoglavskom zatvoru, 5. prosinca 1951. bio je premješten na izdržavanje preostalog dijela kazne u internaciju u rodni Krašić.

U zatočeništvu, 12. siječnja 1953. imenuje ga kardinalom papa Pio XII. na što su vlasti prekinule diplomatske odnose sa Svetom Stolicom. Nije mogao u Rim ni po kardinalski grimiz, a po smrti Pija XI. ni u konklave, jer nije bio siguran da će se moći vratiti u domovinu, a htio je po svaku cijenu ostati sa svojim narodom.

Na današnji je dan nadbiskup Stepinac osuđen na kaznu lišenja slobode u trajanju od 16 godina. Kako svjedoči o. Benigar,...

Objavljuje Zagrebačka nadbiskupijaČetvrtak, 11. listopada 2018.

Blaženim je proglašen 3. listopada 1998. u Mariji Bistrici. Pozivamo vas da OVDJE pročitate manje poznate detalje iz Stepinčeva života. Otkivamo kardinalovo drugo ime, koje je sportove volio, omiljene životinje, ali i manje lijepe detalje, npr. gdje i kad su ga kamenovali!

Komentari

Pozivamo čitatelje/komentatore da u svojim komentarima njeguju civiliziranu raspravu. Portal Direktno ne može se smatrati odgovornim za komentare koji sadrže uvrede, klevete, govor mržnje, huškanje i/ili poziv na nasilje. Takvi komentari bit će obrisani, a u posebno ekstremnim slučajevima mogu biti i potpuno onemogućeni. Sporne komentare čitatelji mogu prijaviti na [email protected], uz priloženu poveznicu na pripadajući članak i navođenje autora i sadržaja spornoga komentara.