BITI ISUSOVAC

Brat Vidović progovorio o svom pozivu, poslao poruku mladićima koji žele postati časna braća

Autor

mn

Povodom susreta za mladiće koji razmišljaju o pozivu unutar Družbe Isusove, brat Zdenko Vidović progovorio je o svom pozivu, uzorima, ali i otkrio na što mladići moraju obratiti pozornost, ako žele postati časna braća.

23.10.2020. u 13:02
Ispiši članak

"Od najranijega djetinjstva dvije stvari su jako utjecale na moj poziv, to su Euharistija i Evanđelje. Rođen sam u katoličkoj obitelji gdje smo redovito išli na svetu misu. Nedjeljom smo često išli pješice na misu u crkvu koja je bila udaljena pet kilometara jer su autobusne linije bile rijetke. Za vrijeme jedne mise bila je propovijed o nekom svecu, te se u meni rodila želja: 'Kada bi ja mogao tako', ta želja za pozivom. Kasnije nisam nikada razmišljao da bi bio svećenik jer sam volio umjetnost. Međutim, kada sam saznao za poziv brata, tada sam znao: 'To je to'. Kada sam krenuo u srednju školu u Sarajevu, upoznao sam jednog brata franjevca. Mislio sam da ću biti fratar, ali me životni put doveo na Fratrovac. Tu sam upoznao isusovačku braću ,dok sam studirao kiparstvo. Vidio sam da je to bila Božja providnost koja me dovela, te sam odlučio ući u Družbu Isusovu", otkrio je brat Vidović za skac.hr.

Zašto baš brat, a ne svećenik?

"Osjećao sam u svome srcu da želim biti brat. Svidjela mi se ideja jednostavnog i skrovitog život u pozadini gdje si posvećen Bogu. Osjećao sam da svećeništvo nije za mene, već sam doživljavao da je poziv biti brat. Najvažnije mi je bilo slijediti Isusa. Postavio sam si pitanje: 'Kako slijediti Isusa?'. Prepoznao sam da me Božja providnost dovela na Fratrovac. Dok nisam završio studij, nikome nisam govorio da bi htio ući u Družbu i biti brat. Čitajući Evanđelje otkrio sam Isusa, to skriveno blago, taj biser. Shvatio sam da se za Njega isplati  sve ostaviti, žrtvovati i poći za Njim. Najvažnije je imati želju biti brat, a Gospodin će onda providjeti", nastavio je.

O uzorima

"U to vrijeme uvijek sam uz sebe imao Novi zavjet koji sam čitao. Mnogi studenti na akademiji su me upravo po tome zapamtili. Kada sam bio na Fratrovcu bio sam kao sjemeništarac. Kamo god bi oni išli, ja bi išao s njima. Bio sam vanjski student, potpuno neovisan, ali sam uvijek bio s njima. Na Fratrovcu sam se osjećao kao doma. Sada su mi uzor Euharistija, meditacija i krunica", rekao je brat Vidović.

Ako bi neki mladić želio biti časni brat, na što bi trebao obratiti pozornost?

"Da vidi svoj odnos prema Isusu. Koliko njemu Isus znači? Također odnos s Gospom. Jedan fratar mi je spomenuo Međugorje i znao sam da moram ići tamo. Kada sam došao u Međugorje u mom srcu se potvrdila ljubav prema Euharistiji, a pogotovo prema krunici. Spoznao sam da ljubav prema Gospi i Njena ljepota nije nešto apstraktno", govori brat Vidović, koji je mladićima koji od Boga traže svoj poziv, poručio:

"Isus je jedini pravi put, istina i život. Zato mladi ne bojte se poći za Isusom, ne bojte se svojih nesavršenosti i slabosti. Isus vas bezuvjetno ljubi i prihvaća vas takvima kakvi jeste. Možda se trenutno osjećamo poput nekog neobrađenog kamena duboko ispod zemlje nekog kamenoloma koji čeka da bude izvađen i stavljen u postupak obrade za najljepši mozaik Božje ljubavi.

Zato je Isus došao i dolazi u kamenolom našeg srca da ga uzme u svoje umjetničke ruke i da ga oblikuje po svome Presvetom Srcu. Koja je sreća biti kamenčić u ruci najvećeg umjetnika svih vremena. Zato blago onima koji mogu svoj pogled skinuti sa sebe samih i podići ga prema probodenom Presvetom Srcu Isusovu u kojemu je sva ljubav Božja. Poput apostola Ivana vjerovati toj nedokučivoj ljubavi Božjoj i s potpunim povjerenjem i predajom nasloniti svoju glavu na to Presveto Srce i osluškivati njegove otkucaje u ritmu isusovačkog brata".

Cijeli intervju možete pročitati ovdje.

 

Komentari

Pozivamo čitatelje/komentatore da u svojim komentarima njeguju civiliziranu raspravu. Portal Direktno ne može se smatrati odgovornim za komentare koji sadrže uvrede, klevete, govor mržnje, huškanje i/ili poziv na nasilje. Takvi komentari bit će obrisani, a u posebno ekstremnim slučajevima mogu biti i potpuno onemogućeni. Sporne komentare čitatelji mogu prijaviti na [email protected], uz priloženu poveznicu na pripadajući članak i navođenje autora i sadržaja spornoga komentara.