marijana petir na otvorenju tradfest-a

'Borba za očuvanje vrijednosti i zaštitu ljudskih prava nije samo izbor nego naša obveza i dužnost'

Autor

Direktno.hr

U Zagrebu je u ponedjeljak  otvoren festival tradicije i konzervativnih ideja TradFest 2017. u organizaciji Zaklade Vigilare na kojem je sudjelovala i hrvatska zastupnica u Europskom parlamentu Marijana Petir.

21.11.2017. u 16:04
Ispiši članak

Uvodni je govor održao je krčki biskup u miru mons. Valter Župan, zatim predsjednik Zaklade Vigilare Vice John Batarelo, zastupnik u Hrvatskom saboru Davor Ivo Stier dok je središnji je govor održao kongresmen Chris Smith, predstavnik New Jerseyja u Predstavničkom domu Kongresa SAD-a.

 Što su izjavili pročitajte OVDJE!

Govor hrvatske zastupnice u Europskom parlamentu Marijane Petir donosimo u cijelosti:

"Ljudska prava zaštićena su Ustavom Republike Hrvatske, najvažnijim pravnim aktom jedne zemlje, a zaštita ljudskih prava jedno je i od temeljnih načela Europske unije, čija je Hrvatska ponosna članica. Ljudska su prava zaštićena Europskom poveljom o ljudskim pravima i mnogobrojnim međunarodnim konvencijama, a zaštita ljudskih prava stalno je u središtu svih političkih rasprava.

Tako i mi u Europskom parlamentu svakodnevno razgovaramo o ljudskim pravima, no svakodnevno smo suočeni i sa sve snažnijim glasovima koji temeljna ljudska prava žele redefinirati, proizvoljno tumačiti, ukinuti ili pod tim izrazom inkorporirati nešto što nije niti ikada može biti temeljnim ljudskim pravom, a to se sve više osjeti i na razinama država članica.

Kao političarki, članici Kluba zastupnika Europske pučke stranke i kršćanskoj demokratkinji, zaštita temeljnih ljudskih prava i općeljudskih vrijednosti, predstavlja prioritet. Naše kršćanske vrijednosti su, bez imalo dvojbe, općeljudske vrijednosti. I mi smo kao kršćani pozvani štititi ih - svatko prema svojim mogućnostima, svatko u svom području djelovanja...

Kao građanka i političarka koja vjeruje u vladavinu prava, ne mogu šutke prihvatiti da se vladavina prava ne poštuje i da se donose zakoni koji izravno ili neizravno narušavaju temeljna ljudska prava. Načela supsidijarnosti i proporcionalnosti na kojima je zasnovana Europska unija za mene nisu predmet pregovaranja, već temelj djelovanja.

Kao žena, uvjerena sam da je život koji nosimo u sebi jednako  važan kao i naš život jer je upravo pravo na život početak i počelo iz kojeg sva druga ljudska prava proizlaze.

Ljudska prava imaju univerzalan karakter i sasvim jednostavnu logiku „Zlatnog pravila“: ako ih priznajemo sebi, moramo ih priznati svima; ako ih pak uskratimo nekome, to znači da ih niječemo za sve druge, pa samim time i za sebe. Ne možemo ljudska prava djelomično priznavati - ili ih priznajemo u potpunosti ili ih ne priznajemo uopće. Tu nema sredine!

Mi smo graditelji budućnosti svoje djece, a toj je budućnosti već danas potrebno postaviti temelje. Mi smo ti koji odlučujemo gradimo li kuću na stijeni ili na pijesku. Mi krojimo budućnost Europe jer i Hrvatska je Europa. Europa je obitelj kojoj je jednako tako potrebna zaštita, a dobra je vijest da je Europa sagrađena na stijeni sa snažnim kršćanskim temeljima i prolazne kiše, bujice ili vjetrovi ne mogu je srušiti - ako mi od nje ne odustanemo! Stoga borba za očuvanje vrijednosti i zaštitu ljudskih prava nije samo izbor nego obveza i dužnost svakoga od nas. Budućnost je naša odgovornost!“, zaključila je svoj govor Marijana Petir.

Komentari

Pozivamo čitatelje/komentatore da u svojim komentarima njeguju civiliziranu raspravu. Portal Direktno ne može se smatrati odgovornim za komentare koji sadrže uvrede, klevete, govor mržnje, huškanje i/ili poziv na nasilje. Takvi komentari bit će obrisani, a u posebno ekstremnim slučajevima mogu biti i potpuno onemogućeni. Sporne komentare čitatelji mogu prijaviti na [email protected], uz priloženu poveznicu na pripadajući članak i navođenje autora i sadržaja spornoga komentara.