povodom tradicionalne feste

Biskup Uzinić uputio poruku štovateljima sv. Vlaha u domovini i inozemstvu

Autor

IKA

Povodom Feste sv. Vlaha 2018. godine dubrovački biskup Mate Uzinić uputio je tradicionalnu poruku štovateljima sv. Vlaha u domovini i inozemstvu.

23.01.2018. u 12:23
Ispiši članak

"Festa sv. Vlaha, koju ove godine u miru, slobodi i blagostanju slavimo po 1046. put, Festa je svih nas u Gradu i domovini, ali i svih vas koji ste ih zbog različitih razloga morali napustiti. Iako vas i ovogodišnja Festa sv. Vlaha zatječe izvan Grada i u tuđini, u nju smo svi zajedno uključeni, a biti dionikom Feste dar je koji nas sve povezuje, ali i obvezuje", piše dubrovački biskup.

Nadalje objašnjava zašto bi sudjelovanje u Festi sv. Vlaha svatko trebao doživjeti kao dar.

Ističe da je po životu i mučeničkoj smrti sv. Vlaha, njegovoj ulozi u slavnoj prošlosti Grada i biskupije, kojima se objavio kao zaštitnik i branitelj, milost Božja dodirnula naše pretke "osposobljavajući ih za očuvanje slobode, bivajući im nadahnuće za sva ona djela koja sačinjavaju našu dubrovačku posebnost, čineći nas ponosnima zbog slavne prošlosti, ali i zahvalnima zbog današnjega mira, slobode i blagostanja."

Festa sv. Vlaha omogućuje i današnjim štovateljima da po životu i mučeništvu Parca, kao i po njegovoj zaštitničkoj ulozi, Božja milost može dodirnuti i svakoga od njih, osposobljavajući ih danas "za življenje u slobodi i činjenje velebnih djela kojima je sv. Vlaho svojim primjerom i zagovorom uvijek bio i ostaje nadahnuće." 

Dubrovački biskup zatim ističe kako zbog toga Festa sv. Vlaha i obvezuje štovatelje da otvoreni Božjoj milosti, Gradu i biskupiji, ali i svim krajevima u kojima se nalaze, u skladu s primljenim nadahnućem i primjerom sv. Vlaha, daju svoj vlastiti pečat.

"To je način da očuvamo ono što smo primili i s čim se s pravom ponosimo, ali i da to obogatimo i obogaćeno proslijedimo dalje, budućim naraštajima. To je i poziv da se više trudimo oko zajedničkoga dobra postajući jedni drugima ono što je sv. Vlaho bio i jest ovomu Gradu, biskupiji i svima nama. Poziv je to koji stoljećima, ne gubeći na aktualnosti, odzvanja našim mirima: Izdignimo se iznad vlastitih interesa, stavljajući se u službu zajedničkog dobra! To je jedini način da naš Grad i biskupija, ali i sve sredine u kojima živimo, mogu nastaviti živjeti u skladu, miru, ljubavi, blagostanju." 

Na kraju biskup Uzinić na sve u Gradu, biskupiji i domovini, na sve štovatelje sv. Vlaha i njihove obitelji diljem svijeta, na iseljenika i pomorce zaziva obilje Božjega blagoslova i nebeski zagovor svetoga Parca:

"Neka sv. Vlaho nad svima nama bdije i sve nas pred Bogom trajno zagovara! Živio sveti Vlaho!"

Komentari

Pozivamo čitatelje/komentatore da u svojim komentarima njeguju civiliziranu raspravu. Portal Direktno ne može se smatrati odgovornim za komentare koji sadrže uvrede, klevete, govor mržnje, huškanje i/ili poziv na nasilje. Takvi komentari bit će obrisani, a u posebno ekstremnim slučajevima mogu biti i potpuno onemogućeni. Sporne komentare čitatelji mogu prijaviti na [email protected], uz priloženu poveznicu na pripadajući članak i navođenje autora i sadržaja spornoga komentara.