NAKON KRAĆE BOLESTI

U 78. godini umro svećenik Hercegovačke franjevačke provincije fra Vendelin Karačić

Autor

lš/h

Fra Vendelin Karačić, svećenik Hercegovačke franjevačke provincije, esejist, likovni kritičar i pjesnik, umro je u 78. godini nakon kraće bolesti, izvijestili su u četvrtak iz Hercegovačke franjevačke provincije. 

29.10.2020. u 11:15
Ispiši članak

Ugledni hercegovački franjevac, voditelj glasovite Franjevačke galerije u Širokom Brijegu, obnašao je službe župnog vikara, župnika, definitora provincije i odgojitelja bogoslova Hercegovačke franjevačke provincije.

Fra Vendelin Karačić rodio se u Gornjem Crnču u Širokom Brijegu 18. studenoga 1942. godine. Gimnaziju je pohađao u Zadru i Visokom, a maturirao je 1961. godine u Dubrovniku. Studirao je teologiju u Sarajevu i Ljubljani. Za svećenika je zaređen 9. srpnja 1967. godine u Sarajevu.

Kao svećenik službovao je u Širokom Brijegu, Zagrebu, Mostaru i Drinovcima.  Od 1990. živio je i radio u Širokom Brijegu. Bio je voditelj tamošnje Franjevačke galerije.  Na Akademiji likovnih umjetnosti u Širokom Brijegu predavao je filozofiju umjetnosti od 1997. do 2013. godine.

Pisao je eseje i kritike, bavio se novinarstvom i surađivao je s više listova i časopisa. Objavio je više knjiga.

Bio je član uredništva časopisa "Svjetlo riječi", uredio je više zbornika i drugih publikacija. Do 2013. bio je glavni urednik časopisa za znanost, kulturu i umjetnost "Akademija". 

 Izradio je nacrte vitraja za crkve u Čapljini, Ljubuškom, Turčinovićima, Crnču, Širokom Brijegu, te u Mostaru. Autor je dvadesetak spomenika braniteljima i ratnim žrtvama. 

Komentari

Pozivamo čitatelje/komentatore da u svojim komentarima njeguju civiliziranu raspravu. Portal Direktno ne može se smatrati odgovornim za komentare koji sadrže uvrede, klevete, govor mržnje, huškanje i/ili poziv na nasilje. Takvi komentari bit će obrisani, a u posebno ekstremnim slučajevima mogu biti i potpuno onemogućeni. Sporne komentare čitatelji mogu prijaviti na [email protected], uz priloženu poveznicu na pripadajući članak i navođenje autora i sadržaja spornoga komentara.