MAMIN KUTAK

Vitamin koji u trudnoći smanjuje rizik za oštećenje živčanog sustava bebe za više od 50 posto

Autor

ri

Većina trudnica upoznata je s brojnim blagodatima folne kiseline, no jeste li znali da konzumacija ovog vitamina može smanjiti rizik za oštećenje bebinog živčanog sustava za čak 50-80 posto? Nedostatak folne kiseline može dovesti do rascjepa usne, srčanih mana, nerazvijenog mozga i rascjepa kralježnice.

09.07.2022. u 11:19
Ispiši članak

Folna kiselina je zapravo vitamin B9, vrlo važan za naše zdravlje tijekom cijelog života, no u trudnoći je njegova važnost još veća, kao i potreba za istim. Upravo zato je izvan trudnoće moguće unositi dovoljne količine kroz zdravu i uravnoteženu prehranu, dok se prije i tijekom trudnoće savjetuje uvesti dodatke prehrane kako biste bili sigurni da su dnevne potrebe zadovoljene. Naime, folna kiselina iz namirnica je vrlo osjetljiva, pa osim termičkom obradom ona propada i prilikom dužeg stajanja namirnica prije konzumacije, ali i pranjem voća/povrća u kojem se nalazi.

Zašto je folna kiselina tako važna?

Folna kiselina je jedan od vitamina koje naše tijelo nije u mogućnosti proizvesti, već ga je isključivo moguće unijeti putem hrane ili dodataka prehrani. Ona je vrlo važna za zdrave nokte, kosu i kožu, a zdravima čini i našu jetru, mozak i živčani sustav. U trudnoći su njezine blagodati za plod i uvelike važnije, za razvoj živčanog i probavnog sustava, razvoj spolnih organa i bijelih krvnih stanica, piše Mamin kutak.

Potreba za folnom kiselinom je najveća u prvih 12 tjedana trudnoće kada se i odvija vrtoglavi razvoj stanica ploda i trebalo bi je unositi najmanje 400 mikrograma dnevno, po preporuci liječnika i više. Važno je ne zanemariti i unos svih ostalih vitamina i minerala jer njihov nedostatak može bitno umanjiti iskoristivost unesene folne kiseline.

Gdje sve možemo pronaći folnu kiselinu?

Folna kiselina nalazi se u mnogo namirnica koje se vjerojatno već nalaze u vašoj svakodnevnoj prehrani, no valja posebnu pažnju posvetiti tretiranju tih namirnica kako ih izlaganje suncu, vodu i zraku ne bismo uništili. Zeleno lisnato povrće najpoznatiji i najveći je izvor folne kiseline, no pronaći ćete ju i u mesu, ribi, mliječnim proizvodima, avokadu, jetri, orašastim plodovima i žitaricama cjelovitog zrna, otkriva Mamin kutak.

Komentari

VAŽNO Ako ne vidite komentare ne znači da smo ih zabranili ili ukinuli. Zahvaljujući pravilima Europske unije o privatnosti podataka treba napraviti sljedeće: 1. Logirati se na Facebook u ovom browseru i omogućiti korištenje kolačića (cookies). Logirati se možete ovdje: https://www.facebook.com/ 2. Uključiti third party cookies u svom browseru. Ako koristite Chrome to možete učiniti na chrome://settings/cookies. Pozivamo čitatelje/komentatore da u svojim komentarima njeguju civiliziranu raspravu. Portal Direktno ne može se smatrati odgovornim za komentare koji sadrže uvrede, klevete, govor mržnje, huškanje i/ili poziv na nasilje. Takvi komentari bit će obrisani, a u posebno ekstremnim slučajevima mogu biti i potpuno onemogućeni. Sporne komentare čitatelji mogu prijaviti na [email protected], uz priloženu poveznicu na pripadajući članak i navođenje autora i sadržaja spornoga komentara.