'NE ODGOVARA PUNO KIŠE'

Uzgajivači ne mogu vjerovati što su vidjeli na poljima: 'Čudo neviđeno, presretni smo'

Autor

im

Približava se jesen, a s krajem ljeta je krenula i berba buča koja je mnogima omiljena namirnica.

16.09.2024. u 11:04
Ispiši članak

Buču neki zovu tikva, neki bundeva, a mnogi uživaju u različitim proizvodima koji od nje mogu nastati. Pulpa buče naširoko se koristi u kulinarstvu za proizvodnju keksa, kruha, slastica, juha, pića, kompota. Inače, bundeva je jednogodišnja puzava biljka, porijeklom iz Amerike. Većina njezinih dijelova je jestiva, od cvjetova do sjemenki.

O rodnoj godini govorili su mnogi hrvatski poljoprivrednici. Berba je trebala početi tek za dva tjedna, ali u okolici Čakovca počela je već polovicom rujna. Razlog tome je što su visoke temperature ubrzale njezino dozrijevanje. "Voli temperaturu i sada kad je sušnije vrijeme", objasnio je Nikola Siladi, proizvođač buča iz okolice Čakovca.

"Njoj to bolje odgovara jer je termofilna biljka. Prinosi su bolji, kvaliteta je bolja, kad je puno kiše to je gore za nju. Kad se vidi da kukuruz ima rekordni prinos, onda je tikva slaba zbog dosta vlage", dodao je u nastavku proizvođač buča iz okolice Čakovca u HRT-ovoj emisiji "Plodovi zemlje".

FOTO: Pixabay

Buče se smatraju i ljekovitom hranom

U mnogim zemljama konzumiraju se sušene sjemenke kao zdrava grickalica, hranjivo ulje iz sjemenki. Buče zasađene 5. svibnja, u kasno ljeto dočekale su berbu u Ivanić-Gradu. "Čudom neviđenim su strahovito dobro uspjele, urod je više nego zadovoljavajući. Presretni smo", kazala je uzgajivačica buča i proizvođačica proizvoda od buča Milica Bakran.

"Kiša bi bučama u ljetnom periodu jako pomogla i bile bi sve velike. Ovako nisu baš sve velike", rekao je Čedomir Bakran, uzgajivač buča i proizvođač proizvoda od buča, piše RTL. Inače, buče se smatraju i prehrambenom i ljekovitom hranom jer je dokazano njihovo antimikrobno, antibakterijsko, antigljivično, antioksidativno, antikancerogeno, kardiovaskularno kao i mnoga druga svojstva.

Ovo su najgora jela koja jedu Hrvati: Neki ih ne žele ni pogledati

Buče su važan izvor fitosterola, nezasićenih masnih kiselina, karotenoida (koji im daju narančastu boju), tokoferola, fenola, pektina, terpenoida, triterpenoida (kukurbitacin), saponina, sterola, masnih kiselina, bjelančevina, aminokiselina, drugih vitamina, minerala, funkcionalnih ugljikohidrata, polisaharida i drugih spojeva, koji variraju ovisno o vrsti i jestivom dijelu buče.

Komentari

VAŽNO Ako ne vidite komentare ne znači da smo ih zabranili ili ukinuli. Zahvaljujući pravilima Europske unije o privatnosti podataka treba napraviti sljedeće: 1. Logirati se na Facebook u ovom browseru i omogućiti korištenje kolačića (cookies). Logirati se možete ovdje: https://www.facebook.com/ 2. Uključiti third party cookies u svom browseru. Ako koristite Chrome to možete učiniti na chrome://settings/cookies. Pozivamo čitatelje/komentatore da u svojim komentarima njeguju civiliziranu raspravu. Portal Direktno ne može se smatrati odgovornim za komentare koji sadrže uvrede, klevete, govor mržnje, huškanje i/ili poziv na nasilje. Takvi komentari bit će obrisani, a u posebno ekstremnim slučajevima mogu biti i potpuno onemogućeni. Sporne komentare čitatelji mogu prijaviti na [email protected], uz priloženu poveznicu na pripadajući članak i navođenje autora i sadržaja spornoga komentara.