SUPER RECEPT
Za ovaj ukusni jesenski ručak potrošit ćete manje od pet eura i gotov je za pola sata
Jesen je odlično vrijeme za fina jela od sezonskih plodova, a posebno se ističe bundeva koja glavnu ulogu može igrati u brojnim jelima. Od onih brzinskih svakako se ističe rižoto.
Ako vam se jede nešto fino, zdravo i jeftino, svakako isprobajte ovaj recept za rižoto od buče. Kako biste se što manje mučili s guljenjem i čišćenjem tikve, birajte butternut tikvu, koja je puno jednostavnija za guljenje od oblih vrsta. Za ovaj ručak potrošit ćete manje od pet eura kada se zbroje svi sastojci, a jedna manja butternut tikva u supermarketu neće vas stajati više od 1,40 eura. Za pripremu će vam trebati: jedna tikva, luk (najbolje ljubičasti), malo maslinova ulja, šalica riže (najbolje arborio, ali može i originario), sol, papar, vegeta, malo slatke crvene paprike, kockica maslaca, bučino ulje, parmezan i sjemenke bundeve po želji – za ukrašavanje.
FOTO: Privatna arhiva
Za tikvu se ne trebate brinuti jer ćete je lako oguliti. Uzmite veliki nož i režite je sa strane tako da uklonite koru. Održite vrhove. Zarežite je po sredini i žlicom izdubite dio sa sjemenkama. Njih također možete iskoristiti – ispecite ih u pećnici i dobit ćete zdravu grickalicu. Zatim tikvu narežite na kockice. Polovicu stavite kuhati u posoljenoj vodi, a ostatak ostavite za rižoto kako bi imao malo krupnije komade.

FOTO: Privatna arhiva
Kremu dodajte na kraju
Na tavi propirjajte sitno nasjeckan luk na malo maslinova ulja. Dodajte kockice buče, dobro opranu rižu i podlijte s 2 dcl bijelog vina. Kada vino malo ispari, začinite paprom, solju, vegetom i s malo crvene paprike. Zatim postupno podlijevajte rižu vodom dok se ne skuha zajedno s kockicama buče. Idealno bi bilo da imate povrtni temeljac umjesto vode. Važno je da to radite postepeno kako vam na kraju ne bi ostalo previše tekućine.
Ovaj starozagrebački bakin recept morate probati: Posebno se servira za žene i muškarce
Buču koju ste skuhali u vodi ocijedite. Ne treba vam blender, pa ćete izbjeći dodatno pranje suđa i nered u kuhinji. Uzmite gnječilicu za krumpir i zgnječite tikvu kao za pire. Dobit ćete glatku, kremastu smjesu, ali važno je da je dobro izgnječite. Pri kraju kuhanja rižota, kada voda gotovo ispari, a riža je al dente, dodajte kremu od buče. Dobro promiješajte, dodajte kockicu maslaca da se sve poveže i kuhajte još dvije minute. Rižoto poslužite s parmezanom, bučinim sjemenkama i s malo bučina ulja. Dobar tek!

FOTO: Privatna arhiva
Komentari
VAŽNO Ako ne vidite komentare ne znači da smo ih zabranili ili ukinuli. Zahvaljujući pravilima Europske unije o privatnosti podataka treba napraviti sljedeće: 1. Logirati se na Facebook u ovom browseru i omogućiti korištenje kolačića (cookies). Logirati se možete ovdje: https://www.facebook.com/ 2. Uključiti third party cookies u svom browseru. Ako koristite Chrome to možete učiniti na chrome://settings/cookies. Pozivamo čitatelje/komentatore da u svojim komentarima njeguju civiliziranu raspravu. Portal Direktno ne može se smatrati odgovornim za komentare koji sadrže uvrede, klevete, govor mržnje, huškanje i/ili poziv na nasilje. Takvi komentari bit će obrisani, a u posebno ekstremnim slučajevima mogu biti i potpuno onemogućeni. Sporne komentare čitatelji mogu prijaviti na [email protected], uz priloženu poveznicu na pripadajući članak i navođenje autora i sadržaja spornoga komentara.