KRATAK, STRUKTURIRAN I JASAN

Trikovi za pisanje odličnog životopisa – evo kako se istaknuti među drugim kandidatima

Autor

Barbara Kraš Kedmenec/Mimladi.hr

Mnogi se nakon završenog školovanja nađu na životnoj prekretnici s obzirom na to da je doslovno riječ o završetku jednog načina života ili faze, a druga još nije započela. Riječ je o prelasku iz sustava obrazovanja na tržište rada te u tom smislu puno mladih ima puno nedoumica.

08.01.2022. u 16:03
Ispiši članak

Ipak, zlatno je pravilo prilikom apliciranja na posao napraviti kvalitetan životopis, a onda i motivacijsko pismo, jer je u današnje vrijeme, to inicijalni kontakt između poslodavca i posloprimca. U ovom tekstu na portalu Zaposljavanje.mimladi.hr analizirali su kako napraviti dobar životopis koji možda u konačnici i neće rezultirati dobivanjem posla, ali će vam zato omogućiti da prođete zapaženo. Osim toga, dobro napisan životopis ulaznica je u daljnji selekcijski postupak.

Zlatna pravila pisanja dobrog životopisa: Kratak, strukturiran i jasan

Stručnjaci se slažu da dobar životopis ne bi trebao biti predugačak, poželjno je da je dobro strukturiran i jasan, a zlatno je pravilo da se u životopisu radno iskustvo navodi kronološki obrnutim redom, od posljednjeg prema novijima. Potrebno je istaknuti osnovne informacije o sebi, radno iskustvo, obrazovanje, a zatim vještine i ključna znanja, kao i ostale kompetencije koje bi mogle biti od značaja poslodavcu ili vas istaknuti među drugim kandidatima i ostaviti dobar dojam na poslodavca.

Životopis je poželjno podijeliti u sekcije. Jasna struktura omogućit će poslodavcu jednostavan prelazak pogledom kroz ključne informacije koje su mu važne.

Ako i nemate puno radnog iskustva ili ga uopće nemate, i dalje nemojte zatrpavati životopis nepotrebnim informacijama već se usredotočite na kompetencije i vještine koje su poslodavcu važne za obavljanje određenog posla. Istaknite seminarski i istraživački rad, projekt na kojem ste sudjelovali tijekom školovanja ili praksu koju ste odradili, a možda ima veze s poslom na koji aplicirate. Također je poželjno istaknuti i nagrade ili priznanja koja ste zaprimili za svoj rad. Praksa je pokazala kako poslodavci cijene proaktivnost i želju za učenjem, odnosno spremnost na promjene i kontinuirano ulaganje u vlastita znanja i vještine.

Pazite na gramatiku

Životopis treba budućem poslodavcu dati do znanja koja su vaša iskustva, preferencije i vještine, a interese i dodatna pojašnjenja ostavite za motivacijsko pismo koje je također poželjno priložiti uz prijavu na neki posao.

Prilikom pisanja životopisa, koristite stručne termine koji će poželjnom poslodavcu biti znak da baratate pojmovima važnim za posao za koji se prijavljujete. Izbjegavajte pisanje kratica jer bi to moglo upućivati na nemar, a svakako vodite računa o gramatičkoj ispravnosti teksta. Sve su to signali koji će onome tko čita vaš životopis pokazati da ste se potrudili oko sastavljanja životopisa i da vam je stalo do posla za koji se prijavljujete.

Idealan životopis trebao bi sadržavati jednu stranicu, maksimalno dvije, jer se vrlo često poslodavci nemaju vremena detaljno baviti analiziranjem sadržaja koji je pred njima. Mnogi autori i znanstvenici bavili su se proučavanjem važnosti životopisa pa tako jedan od njih, Martin John Yate, koji je napisao priručnik za sastavljanje životopisa „Ultimate CV“, smatra da prosječan životopis dolazi na stol s desecima drugih. Tvrdi da će svaki životopis dobiti u prosjeku od 30 do 40 sekundi pozornosti samo ako izgleda pristupačno. Upravo stoga se prilikom kreiranja životopisa, fokusirajte na ono za što pretpostavljate da bi poslodavcu moglo biti važno i to recite sažeto; istaknite isključivo informacije koje su vezane za vještine, znanja i iskustva potrebna za trenutnu poziciju za koju se prijavljujete. 

Poslodavcu pružite kontekst

Iako stalno ističemo kako je važno da se u životopisu reduciraju informacije nevažne za poslodavca i radno mjesto za koje aplicirate, ipak se nemojte ustručavati onome što navodite dati kontekst.

Objasnite vlastite korake u određenom poslovnom procesu, na koji način ste došli do određenog cilja ili kakav je vaš određeni poslovni potez utjecao na cjelokupni rezultat. Ako i nemate radnog iskustva, opet se možete referirati na neki važan trenutak u vašem obrazovanju praktične namjene (rad, praksa, projekt) te objasnite na koji način ste ostvarili svoje ciljeve, posebno ako smatrate da će poslodavac moći vaše iskustvo projicirati na radno mjesto za koje aplicirate.

Iako se u državnoj upravi i kompanijama u državnom vlasništvu, ali i u vlasništvu jedinica lokalnih samouprava još uvijek zadržao običaj slanja prijava za natječaje za posao u papirnatom obliku i putem pošte, na većinu natječaja za posao u privatnim tvrtkama omogućeno je elektroničko apliciranje, najčešće putem e-maila, dok mrežne stranice koje se bave oglašavanjem ponuda za poslove, imaju spremne već i online šprance za prijavu na posao. 

Web stranice s ponudama poslova

Neke od njih, poput MojPosao, od vas kao posloprimca traže da otvorite svoj profil u kojemu imate mogućnost također napraviti svoj životopis i priložiti ga prilikom apliciranja na neki natječaj. Značajne stranice koje vam mogu biti od pomoći prilikom istraživanja poslova koji se nude su i Posao.hr te portal Hrvatskog zavoda za zapošljavanje. 

Budite slobodni, posebno ako u branši u kojoj radite ili u kojoj se želite zaposliti nema puno oglasa za radna mjesta na koja ciljate, poslati otvorene molbe, koje također uključuju životopis, ali i motivacijsko pismo. Istražite poslodavca, proizvode ili usluge koje nudi, saznajte koje vrijednosti njeguju te koje su misija i vizija tvrtke – što više znate o radnom mjestu koje se oglašava i o kompaniji, lakše ćete ključnim riječima dati do znanja da vam je stalo upravo do rada u tvoj tvrtki što je vaš najvažniji osobni „štih“ koji možete istaknuti u životopisu.

U životopisu istaknite uvodno koja radna mjesta i pozicije vas zanimaju te shodno tome navedite prethodna radna iskustva, ali i neformalno i formalno obrazovanje koje vas je pripremalo za tržište rada.

Vrlo važan segment životopisa je i sam njegov dizajn, koji mora odavati dojam urednosti, ne biti nametljiv, a u stvari biti ugodan oku.

Prijedlozi za stranice za izradu životopisa

Postoji mnogo online aplikacija, programa i stranica koje nude opciju izrade vizualno privlačnog i kvalitetnog životopisa. Kako smo već istaknuli, i najmanji detalj iz životopisa može vas istaknuti u masi drugih životopisa.

Jedna od najpoznatijih, ali i najviše korištenih stranica za izradu životopisa je Europass. Riječ je o široko prihvaćenoj formi koja se upotrebljava prilikom prijave za posao, a jedna od najvećih prednosti je da kada ga jednom izradite online, možete ga pospremiti na svoje računalo i on je kao takav spreman za slanje. Isto tako, online ga možete i prilagođavati, odnosno mijenjati shodno svakom sljedećem natječaju na koji se javljate.

Osim toga, i to je preporuka stručnjaka – dajte si truda i prilikom svakog novog javljanja na natječaj za neki posao, personalizirajte svoj životopis shodno kompaniji koja zapošljava, ali i specifičnostima radnog mjesta za koje aplicirate. U svom životopisu uvodno svakako napomenite na koje radno mjesto se javljate, što će ujedno olakšati i poslodavcu ako u tom trenutku ima otvorenih nekoliko natječaja za posao na različitim funkcijama.

Europass je zahvalan i zato što kad jednom završite s njegovim popunjavanjem, dijelove koje niste popunili, neće se prikazati u konačnom dokumentu kojeg ćete spremiti na računalo, a uvijek ih naknadno možete unijeti i uključiti u njega. Također, Europass nudi mogućnost da u životopis stavite i svoju fotografiju.

Ne znate dizajnirati? Samo odaberete predložak

Zanimljive predloške za izradu životopisa nudi Canva, web stranica koja vam pomaže objaviti lijepo dizajnirane dokumente za različite namjene. Savršena je za one koji trebaju stvoriti nešto za web ili ispis, ali nemaju dizajnerske vještine ili ih muči manjak vremena. Predlošci su besplatni, a na raspolaganju su i opcije plaćenog dizajna.

Svakako se preporučuje da se prilikom traženja posla fokusirate na jednu ili dvije industrije i prema tome izradite dizajn svog predloška u Canvi, a sadržaj ćete onda prilagođavati ovisno o tvrtki i specifičnostima radnog mjesta za koje aplicirate.

Pobrinite se da predložak koji odaberete vizualno odgovara „branši“ u kojoj tražite posao jer im želite pokazati da razumijete njihovu viziju i misiju. Ovo će vam pomoći da vaša osobnost zasja, ali vodite računa da odaberete moderan i minimalistički dizajn jer previše „šarenila“ će dekoncentrirati osobu koja pregledava životopise pa će sadržaj u potpunosti prijeći u drugi plan. Želite vizualno ugodan, jasan, lijep i zanimljiv dizajn u koji ćete strukturirano unijeti potrebne informacije. To je recept kako završiti u drugom krugu selekcijskog postupka.

CV Maker je još jedan online alat za pisanje životopisa. Njegova velika prednost je u tome što omogućava pisanje životopisa na mnoštvu jezika, što znači da s lakoćom možete napisati životopis na hrvatskom ili nekom drugom izabranom jeziku. Također nudi velik izbor predložaka koji odgovaraju širokom rasponu profesija. Dijelove životopisa moguće je raspoređivati po želji, bez potrebe za složenim formatiranjem.

Na kraju gotov životopis možete spremiti u PDF, HTML ili TXT formatu, a moguće ga je spremiti na samoj stranici i zatim link s potencijalnim poslodavcima. CV Maker nudi i vodič za početnike kako bi pisanje životopisa bilo što brže i jednostavnije.

Ne zaboravite na LinkedIn

I za kraj spomenimo još LinkedIn, poslovnu društvenu mrežu koja omogućuje svojim korisnicima da se svijetu predstave sa svojim iskustvom, znanjem i vještinama. Slično kao i ostale društvene mreže, svaki korisnik može postupno izgraditi vlastiti online identitet, ali i identitet tvrtke, može se povezati s ostalim korisnicima mreže, kolegama i stručnjacima, a nepresušno je vrelo stručnih članaka, informacija i vijesti iz poslovnog svijeta.

Ujedno je i mjesto gdje je moguće pratiti ponudu poslova ovisno o industriji, ali isto tako omogućuje tvrtkama da vide vaš profil i dobiju dodatan uvid u ono što radite ili što vas zanima.

Osim što predstavlja mogućnost kako ostati „u koraku“ s informacijama iz svijeta industrije koja vas zanima, poslodavcu šalje informaciju da pratite trendove i svakako preporučujemo da u svom životopisu istaknete i svoj profil na LinkedInu. 

Traženje posla nije nimalo lagano, ali uz ove savjete i dodatan trud, istaknut ćete se među ostalim kandidati i možda si osigurati dolazak na razgovor za posao, a to je još jedno dragocjeno iskustvo koje će vam biti dragocjeno prilikom pronalaska idealnog posla. Sretno!

Projekt ‘mimladi.hr – novo lice naslovnice’ sufinancira Europska unija sredstvima Europskog socijalnog fonda u iznosu od 800.070,02 HKR. Trajanje projekta je dvije godine, a ukupna vrijednost projekta iznosi 941.258,85 HRK. Sadržaj članka isključiva je odgovornost Svjetskog saveza mladih Hrvatska.

 

Komentari

VAŽNO Ako ne vidite komentare ne znači da smo ih zabranili ili ukinuli. Zahvaljujući pravilima Europske unije o privatnosti podataka treba napraviti sljedeće: 1. Logirati se na Facebook u ovom browseru i omogućiti korištenje kolačića (cookies). Logirati se možete ovdje: https://www.facebook.com/ 2. Uključiti third party cookies u svom browseru. Ako koristite Chrome to možete učiniti na chrome://settings/cookies. Pozivamo čitatelje/komentatore da u svojim komentarima njeguju civiliziranu raspravu. Portal Direktno ne može se smatrati odgovornim za komentare koji sadrže uvrede, klevete, govor mržnje, huškanje i/ili poziv na nasilje. Takvi komentari bit će obrisani, a u posebno ekstremnim slučajevima mogu biti i potpuno onemogućeni. Sporne komentare čitatelji mogu prijaviti na [email protected], uz priloženu poveznicu na pripadajući članak i navođenje autora i sadržaja spornoga komentara.