U 93. GODINI

Preminuo Ado Campeol - otac tiramisua

Autor

lš/h

Ugostitelj Ado Campeol, kojeg su talijanski mediji prozvali "ocem tiramisua", umro je u 93. godini.

31.10.2021. u 13:11
Ispiši članak

Campeol je bio vlasnik Alle Beccherie, restorana na sjeveru Italije gdje je poznati desert osmislila njegova supruga i kuhar.

Desert, koji se sastoji od keksa natopljenih kavom i mascarponea, uvršten je na njihov jelovnik 1972. godine, no obitelj ga nikad nije patentirala.

Otad je postao nezaobilazno jelo talijanske kuhinje koje su prihvatili kuhari diljem svijeta.

Postoje dugotrajni prijepori o porijeklu tiramisua, uključujući tvrdnje da se posluživao kao afrodizijak u bordelu u Trevisiju, gradu na sjeveru Italije.

Međutim, opće je prihvaćeno da je recept osmišljen u Campeolovu restoranu u gradu.

Luca Zaia, guverner regije Veneto, bio je među onima koji su odali počast Campeolu, tvitajući da je grad "izgubio još jednu zvijezdu u povijesti svoje kuhinje i vina."

Alle Beccherie je obitelj Campeol otvorila 1939. godine, a Campeol je preuzeo posao krajem Drugog svjetskog rata.

Prema kuharu koji je sudjelovao u smišljanju recepta, Robertu Linguanottu, desert je bio rezultat slučajnosti dok su pravili sladoled od vanilije.

Linguanotto je u zdjelu s jajima i šećerom stavio mascarpone i pošto je primijetio ugodan okus te mješavine, premio je to Campeolovoj supruzi Albi.

Par je potom usavršio desert dodavši piškote umočene u kavu te posute kakaom - nazvavši ga Tireme Sù.

Desert se pojavio  1981. godine listu Veneto, lokalnim novinama posvećenim hrani i vinu, a danas je jedan od najpoznatijih talijanskih recepata.

Varijante tiramisua sadrže alkohol poput ruma ili marsale, no originalni recept koji je certificirala Talijanska kulinarska akademija 2010. godine, je bez alkohola jer ga mogu jesti i djeca.

Komentari

VAŽNO Ako ne vidite komentare ne znači da smo ih zabranili ili ukinuli. Zahvaljujući pravilima Europske unije o privatnosti podataka treba napraviti sljedeće: 1. Logirati se na Facebook u ovom browseru i omogućiti korištenje kolačića (cookies). Logirati se možete ovdje: https://www.facebook.com/ 2. Uključiti third party cookies u svom browseru. Ako koristite Chrome to možete učiniti na chrome://settings/cookies. Pozivamo čitatelje/komentatore da u svojim komentarima njeguju civiliziranu raspravu. Portal Direktno ne može se smatrati odgovornim za komentare koji sadrže uvrede, klevete, govor mržnje, huškanje i/ili poziv na nasilje. Takvi komentari bit će obrisani, a u posebno ekstremnim slučajevima mogu biti i potpuno onemogućeni. Sporne komentare čitatelji mogu prijaviti na [email protected], uz priloženu poveznicu na pripadajući članak i navođenje autora i sadržaja spornoga komentara.