JESTE LI ZNALI?
Pomoć u kuhinji: Ovaj savjet poznatih kuhara mogao bi vam spasiti svako jelo
U našoj kuhinji uvriježeno je mišljenje da se u svakom receptu riječ papar odnosi isključivo na crni papar. Međutim, utjecajem raznih svjetskih kuhinja i proširivanjem interesa za izazove okusnim pupoljcima, sve češća je uporaba i bijelog papra.
Ako razmišljate o korištenju bijelog papra u nadolazećem receptu umjesto crnog papra, ali ste znatiželjni kako će to utjecati na okus, u nastavku teksta pogledajte što očekivati.
Ne samo da osnovni začin dolazi u bijelim i crnim varijantama, već postoje i mnoge druge vrste, od kojih sve imaju malo drugačiji okus.Bijeli, ružičasti, zeleni, sečuanski, zatim različite vrste papra u zrnu, poput malih bobica, neke su od vrsta i oblika mnogima omiljenog začina.
FOTO: Pixabay (Ilustracija)
Kada kuhati s bijelim paprom?
Korištenje bijelog umjesto crnog papra preporučuje se u jelima od teletine, a ponekad i u jelima od piletine i svinjetine. Također je dobro koristi ga u bijelim umacima kako bi ostali bijeli i svijetli.
Bijeli papar je mekši. Ima ujednačeniji okus u ustima i vrlo je zemljast. Kuhari ga cijene jer ga opisuju kao začin koji ostavlja blagi i dugotrajniji okus u ustima u odnosu na crni papar.
FOTO: Pixabay (Ilustracija)
Kada kuhati s crnim paprom?
Uporaba crnog papra znatno je raširenija u odnosu na bijeli papar, a iako definitivno nije zabranjeno koristiti ga kao začin umjesto bijeloga, zapravo je nekoliko jela za koja se preporučuje crni papar kao bolja opcija.
Koristite crni papar kao sastojak u receptima za dodavanje okusa i začina ribi, povrću, preljevima za salate, juhama, prženim krumpirićima, tjestenini i mesu poput svinjetine i piletine.
FOTO: Pixabay (Ilustracija)
Savjet kuhara
I bez obzira s kojom varijantom kuhate, postoji tajna kuhara kako papar može postići dubinu okusa. Kada papar dodate jelu dok je izloženo snažnoj toplini, karakteristike ovog začina stvarno dolaze do izražaja.
Ako primijetite ove simptome, potražite pomoć čak i ako nestanu: Ovi savjeti spašavaju život
Međutim, ukoliko ne želite "papreno jelo", dodajte ga mesu ili drugom jelu tek nakon što se do kraja ispeče. Zahvaljujući ovim savjetima vaša jela će biti ukusnija.
Komentari
VAŽNO Ako ne vidite komentare ne znači da smo ih zabranili ili ukinuli. Zahvaljujući pravilima Europske unije o privatnosti podataka treba napraviti sljedeće: 1. Logirati se na Facebook u ovom browseru i omogućiti korištenje kolačića (cookies). Logirati se možete ovdje: https://www.facebook.com/ 2. Uključiti third party cookies u svom browseru. Ako koristite Chrome to možete učiniti na chrome://settings/cookies. Pozivamo čitatelje/komentatore da u svojim komentarima njeguju civiliziranu raspravu. Portal Direktno ne može se smatrati odgovornim za komentare koji sadrže uvrede, klevete, govor mržnje, huškanje i/ili poziv na nasilje. Takvi komentari bit će obrisani, a u posebno ekstremnim slučajevima mogu biti i potpuno onemogućeni. Sporne komentare čitatelji mogu prijaviti na [email protected], uz priloženu poveznicu na pripadajući članak i navođenje autora i sadržaja spornoga komentara.