MAMIN KUTAK

Pita od jabuka: Idealan jesenski desert!

Autor

ri

Dolaskom jeseni pita od jabuka je desert koji se sve češće pojavljuje na našem stolu.

29.08.2022. u 09:14
Ispiši članak

Vjerujemo kako će ovaj desert od prhkog tijesta i sočnog nadjeva od jabuka oduševiti vaše ukućane!

Za pripremu tijesta trebat ćete:
● 200 grama oštrog brašna
● 200 grama glatkog brašna
● 250 grama maslaca
● 80 grama šećera
● Mlijeko, rum i korica limuna

A za pripremu nadjeva trebat će vam:
● Kilogram jabuka
● Jedna vrećica vanilin šećera
● 100 grama oraha
● Šećer i cimet

Za pripremu ukusne pite od jabuka prema ovom receptu trebat će vam oko sat vremena. Na početku ide priprema tijesta. U posudu dodajte šećer, brašno i naribanu koricu limuna te sve dobro promiješajte. Maslac narežite na sitne listiće te zatim lagano dodavajte u smjesu uz stalno miješanje.

Zatim dodajte malo mlijeka (oko tri žlice) i jednu žlicu ruma u smjesu te opet sve promiješajte. Pazite da dobiveno tijesto ne smije biti niti premekano, niti pretvrdo. Podijelite smjesu na dva jednaka dijela te ostavite na pola sata u hladnjaku kako bi kasnije mogli lakše raditi s tijestom.

Nakon toga lim za pečenje namastite i pospite brašnom (ili jednostavno stavite papir za pečenje). Prvu polovicu tijesta razvaljajte prema dimenzijama lima za pečenje te stavite u lim za pečenje. Po tijestu dodajte 50 grama mljevenih oraha te zatim stavite u zagrijanu pećnicu na 150 stupnjeva oko 30-ak minuta.

Očistite i naribajte jabuke te ocijedite od viška tekućine pa zatim smjesu jabuka složite u lim za pečenje preko pečene kore. Jabukama dodajte 50 grama mljevenih oraha te cimet, šećer i vanilin šećer prema vašim željama, oviso o tome volite li više slatku ili manje slatku pitu. Razvaljajte ostatak tijesta te njime prekrijte jabuke. Gornji sloj izbodite vilicom da kora ne popuca te stavite ponovo u pećnicu na 175 stupnjeva na 40 minuta.

Kada je pita gotova pustite da se ohladi te po želji ukrasite šećerom u prahu a prije samog posluživanja narežite na kocke, savjetuje Mamin kutak.

Komentari

VAŽNO Ako ne vidite komentare ne znači da smo ih zabranili ili ukinuli. Zahvaljujući pravilima Europske unije o privatnosti podataka treba napraviti sljedeće: 1. Logirati se na Facebook u ovom browseru i omogućiti korištenje kolačića (cookies). Logirati se možete ovdje: https://www.facebook.com/ 2. Uključiti third party cookies u svom browseru. Ako koristite Chrome to možete učiniti na chrome://settings/cookies. Pozivamo čitatelje/komentatore da u svojim komentarima njeguju civiliziranu raspravu. Portal Direktno ne može se smatrati odgovornim za komentare koji sadrže uvrede, klevete, govor mržnje, huškanje i/ili poziv na nasilje. Takvi komentari bit će obrisani, a u posebno ekstremnim slučajevima mogu biti i potpuno onemogućeni. Sporne komentare čitatelji mogu prijaviti na [email protected], uz priloženu poveznicu na pripadajući članak i navođenje autora i sadržaja spornoga komentara.