DA BOLJE USPIJE
Ove godine izbjegnite pogreške u sijanju pšenice: Evo što sve Hrvati krivo rade na sv. Luciju
Sijanje božićne pšenice nije nikakav problem, ali da bi od blagdana sv. Lucije, 13. prosinca kad se sije, do Božića narasla baš koliko treba, valja znati što zrnca vole, a što ne.
Prije svega, nije svaka pšenica ista. Iz iskustva znamo da pšenica koju smo možda kupili u samoposluzi nije bila dobrog soja. Isprobali smo i domaću, pa se nije znala pokazati uspješnom u našoj božićnoj posudici. Nešto je i u starosti zrna, a nešto i u vrsti pšenice. No, uz pretpostavku da smo naišli na kvalitetno zrno, postoji nekliko praktičnih savjeta kako se pobrinuti da bude što bogatija i ljepša.
Dan ili dva prije sijanja zrna treba potopiti u mlaku vodu i ostaviti tako najmanje jednu noć. Na Sv. Luciju zrna pšenice možete i ne morate posušiti, ali ih valja rasporediti po zemlji koju ste prethodno stavili u posudu ili na tanjur. Dobro je da je zemlja vlažna, a umjesto zemlje možete staviti i blazinice, koje također moraju biti vlažne prije nego što na njih rasporedite pšenicu.
FOTO: Pixabay
Ne treba pretjerivati
Ne treba pretjerivati s količinom pšenice, ali neka zrna prekriju svu zemlju, odnosno blazinice. Ostavite tako do sljedećeg dana da zrna upiju vlagu. A sutradan u toplom i svijetlom domu, pšenicu lagano zalijte. Ne previše, jer zrna mogu istruliti u vodi. Ukoliko pšenicu držite na hladnijem mjestu, cijeli dan ste na poslu i pšenica provede dan u mraku, pripazite sa zalijevanjem. Tada je pšenicu najbolje samo poprskati špricom.
Prva je nedjelja došašća: Znate li tko je uveo pripravu za Božić i kakvi su sve običaji u Hrvata?
Podsjetimo, pšenica simbolizira plodnost, što je povezano s obnovom, nadom i blagostanjem te se često provodi kao dio božićnih blagdana. Sveta Lucija od davnina štuje se kao zaštitnica ratara, duhovnih i tjelesnih slijepaca, lađara, staklara i dr. Prema predaji, izvađene su joj oči i stavljene na tanjur, pa se smatra i zaštitnicom očiju te vida.
Komentari
VAŽNO Ako ne vidite komentare ne znači da smo ih zabranili ili ukinuli. Zahvaljujući pravilima Europske unije o privatnosti podataka treba napraviti sljedeće: 1. Logirati se na Facebook u ovom browseru i omogućiti korištenje kolačića (cookies). Logirati se možete ovdje: https://www.facebook.com/ 2. Uključiti third party cookies u svom browseru. Ako koristite Chrome to možete učiniti na chrome://settings/cookies. Pozivamo čitatelje/komentatore da u svojim komentarima njeguju civiliziranu raspravu. Portal Direktno ne može se smatrati odgovornim za komentare koji sadrže uvrede, klevete, govor mržnje, huškanje i/ili poziv na nasilje. Takvi komentari bit će obrisani, a u posebno ekstremnim slučajevima mogu biti i potpuno onemogućeni. Sporne komentare čitatelji mogu prijaviti na [email protected], uz priloženu poveznicu na pripadajući članak i navođenje autora i sadržaja spornoga komentara.