stvorite raspored

Otkrivamo koliko dugo možete čuvati kuhanu hranu u hladnjaku

Autor

Direktno.hr

Ostatke od ručka ili večere zgodno je imati u hladnjaku pri ruci jer ih možete iskoristiti onda kada ne budete bili raspoloženi za kuhanje. No, znate li koliko se takva hrana može čuvati u hladnjaku i biti sigurna za konzumaciju?
17.08.2015. u 19:08
Ispiši članak

Nakon što je hrana skuhana, trebali biste ju ostaviti na sobnoj temperaturi ne više od dva sata prije nego ju pospremite u hladnjak kako biste usporili razvoj bakterija. No, jednom kada ju stavite u hladnjak, te biste ostatke trebali iskoristiti unutar tri do maksimalno četiri dana jer bakterije svejedno mogu opstati u tako hladnom okruženju.

Postoje dvije vrste bakterija: patogene bakterije uzrokuju bolesti koje se prenose zaraženom hranom, dok druga vrsta bakterija uzrokuje propadanje hrane i nastanak neugodnih mirisa, okusa i teksture. Potonje se mogu razviti na niskim temperaturama, poput onih u hladnjaku. Neke bakterije, poput Listerie monocytogenes, najbrže raste na niskim temperaturama, pa se može nastaniti u hladnjaku i zaraziti vas putem hrane.

Kako biste u svakom trenutku znali koliko je nešto "odsjedilo" u hladnjaku, na folijom pokrivene ostatke hrane ispišite datum kada ste kuhali tu hranu. Ako već unaprijed znate da nećete uspjeti pojesti ostatke u spomenutom roku, nakon što je odstojala na sobnoj temperaturi hranu stavite u zamrzivač kako biste dobili ekstra nekoliko dana roka u kojem ju možete pojesti.

Komentari

Pozivamo čitatelje/komentatore da u svojim komentarima njeguju civiliziranu raspravu. Portal Direktno ne može se smatrati odgovornim za komentare koji sadrže uvrede, klevete, govor mržnje, huškanje i/ili poziv na nasilje. Takvi komentari bit će obrisani, a u posebno ekstremnim slučajevima mogu biti i potpuno onemogućeni. Sporne komentare čitatelji mogu prijaviti na [email protected], uz priloženu poveznicu na pripadajući članak i navođenje autora i sadržaja spornoga komentara.