UOČI USKRSNIH BLAGDANA
Oprez prije bojanja: Pogledajte kako jednostavno prepoznati pokvareno jaje
Iako nas do Uskrsa dijeli još nekoliko dana, uskrsne akcije u trgovačkim centrima širom Hrvatske već su počele.
I dok je kupcima to prigoda da uštede koju kunu, trgovcima je to samo još jedna prilika da im uvale proizvode sumnjive kvalitete. Jedan od njih svakako su jaja, koja u slučaju da su pokvarena mogu ozbiljno ugroziti ljudsko zdravlje.
Nažalost, jednostavnog načina da u samoj trgovini provjerite njihovu kvalitetu i starost nema, no kod kuće to možete jednostavno učiniti.
Dovoljna vam je posuda u koju ulijte vodu te zatim u nju uronite jaja. Svježe jaje ostat će na dnu, malo starije, ali za konzumaciju ispravno jaje jednim dijelom će se uzdignuti od dna, dok se jaja koja isplutaju na površinu ne preporučuje konzumirati.
Kako to izgleda u praksi možete vidjeti u sljedećem videu:
Osim 'vodenog testa', u njemu možete vidjeti još jedan način provjere svježine jaja, koja su razbijena. Na prvom tanjuru nalazi se svježe jaje. Kao što vidite uzdignuti žumanjak se nalazi u sredini bjelanjka koji se nije razlio po tanjuru, dok se kod jajeta koje nije svježe vodenasti bjelanjak razlio po cijelom tanjuru (žumanjak je još uvijek uzdignut).
Ako je žumanjak spljošten i/ili se nakon stavljanja na tanjur odmah razlio, baš kao i vodenasti bjelanjak, takvo jaje bolje nemojte konzumirati. Uostalom, da je jaje pokvareno osjetit ćete i po njegovom mirisu.
Svježinu jajeta također možete provjeriti 'mućkanjem'. Protresite ga! Osjetite li da se sadržaj unutar jajeta miče vjerojatno je riječ o starijem i/ili pokvarenom jajetu. Ako ne čujete ništa, jaje je vjerojatno ispravno za konzumaciju.
Budući da je više glava pametnije od jedne, pada li vam na pamet neki drugi način provjere jaja, pozivamo vas da ga napišete u komentaru ispod članka.
Komentari
VAŽNO Ako ne vidite komentare ne znači da smo ih zabranili ili ukinuli. Zahvaljujući pravilima Europske unije o privatnosti podataka treba napraviti sljedeće: 1. Logirati se na Facebook u ovom browseru i omogućiti korištenje kolačića (cookies). Logirati se možete ovdje: https://www.facebook.com/ 2. Uključiti third party cookies u svom browseru. Ako koristite Chrome to možete učiniti na chrome://settings/cookies. Pozivamo čitatelje/komentatore da u svojim komentarima njeguju civiliziranu raspravu. Portal Direktno ne može se smatrati odgovornim za komentare koji sadrže uvrede, klevete, govor mržnje, huškanje i/ili poziv na nasilje. Takvi komentari bit će obrisani, a u posebno ekstremnim slučajevima mogu biti i potpuno onemogućeni. Sporne komentare čitatelji mogu prijaviti na [email protected], uz priloženu poveznicu na pripadajući članak i navođenje autora i sadržaja spornoga komentara.