zdrava prehrana

Odaberite margarin kao izvor zdravih masnoća

Autor

Direktno.hr

Ako već imate povišeni kolesterol u krvi, birajte margarine s omega-3 masnim kiselinama poput Omegola ili margarine obogaćene biljnim stanolima i sterolima, koji također mogu pomoći u snižavanju kolesterol
09.09.2015. u 17:36
Ispiši članak

 

Odabir margarina ili maslaca u najvećoj je mjeri stvar osobnog ukusa. Ipak, kad je riječ o zdravlju srca i krvožilnog sustava, margarin u pravilu predstavlja bolji izbor jer je bogat zdravim i poželjnim masnoćama te sadrži visok udio vitamina A, D i E. Masnoće u margarinu najvećim su dijelom nezasićene masne kiseline, a za njih se u nizu istraživanja pokazalo da imaju pozitivan učinak na zdravlje te ih se zato naziva dobrim mastima. Važno je napomenuti i kako margarini jedinog hrvatskog proizvođača Zvijezde ne sadrže štetne transmasti već više od deset godina.

Zdrave masnoće – nužne za pravilno funkcioniranje ogranizma

Stručnjaci za zdravu prehranu ističu da bi udio masnoća u ukupnom dnevnom unosu kalorija trebao iznositi do 30 posto. Kako biste svojem organizmu na najzdraviji način osigurali potrebnu dnevnu količinu masnoća, konzumirajte hranu s visokim udjelom nezasićenih masnih kiselina - osobito ribu, biljna ulja i margarin. Upravo margarini mogu osigurati potreban dnevni unos zdravih nezasićenih masnih kiselina i omega-3 masnih kiselina.

Jennifer Nelson, liječnica na uglednoj američkoj klinici Mayo i profesorica nutricionizma, koja ističe doprinos margarina zdravoj prehrani, potrošačima savjetuje da pažljivo čitaju podatke na ambalaži i biraju margarin koji ima što manje kalorija i zasićenih masti.

 

Komentari

Pozivamo čitatelje/komentatore da u svojim komentarima njeguju civiliziranu raspravu. Portal Direktno ne može se smatrati odgovornim za komentare koji sadrže uvrede, klevete, govor mržnje, huškanje i/ili poziv na nasilje. Takvi komentari bit će obrisani, a u posebno ekstremnim slučajevima mogu biti i potpuno onemogućeni. Sporne komentare čitatelji mogu prijaviti na [email protected], uz priloženu poveznicu na pripadajući članak i navođenje autora i sadržaja spornoga komentara.