IMAJU SLIČNU OSNOVU

Znate li osnovnu razliku između ajvara i pinđura: Nemojte ih slučajno pomiješati

Autor

im

Ajvar i pinđur omiljena su zimnica mnogima, a brojni ipak ne znaju koja je osnovna razlika između njih.

16.09.2024. u 14:40
Ispiši članak

Ajvar i pinđur slično se pripremaju, a osnovna razlika između njih je što se u pinđuru nalaze komadi povrća, dok se u ajvaru ti komadi povrća melju. Postoje razne varijacije s receptima, ali u osnovi i ajvara i pinđura su paprika i rajčica.

Jedna korisnica na Facebooku podijelila je recept ajvara koji joj je dao prijatelj. "Dobar dan!! Evo danas je ajvar gotov... tko nije probao, ne zna kako je dobar. Znači jedna mjera za 10 do 12 staklenki", pohvalila se jedna korisnica na Facebooku.

"U šest litara vode i osam dcl octa prokuhala 12 kg paprike roge, četiri kilogram patlidžana, samljela. U kazan ulila dvije litre ulja da se dobro ucvrča i stavila mljevene paprike i patlidžane", dodala je jedna korisnica.

FOTO: Screenshot/Facebook

'Tko ga je god probao, bio je oduševljen'

"Dodala osam malih žlica soli, osam malih žlica šećera, četiri ljute feferone, s paprikama sam samljela šest režnja češnjaka i kuhala oko dva do dva i pol sata dok se vidi dno lonca kad se miješa. Tegle zagrijala i sipala vruć ajvar, stavila u pećnicu da se uhvati kožica i zalila svaku teglu sa žlicom vrelog ulja i odmah zatvorila i zašuškala dekom... Ajvar je fenomenalan...", objasnila je korisnica u nastavku.

"To je recept od moga prijatelja i tko ga je god probao, bio je oduševljen...", bila je njezina preporuka. Recept je to za ajvar jedne korisnice, a i mnogih drugih. S druge strane, pinđur iako sličan, ima svoje osobitosti. Inače, pinđur je vrsta umaka na bazi pečenih paprika, patlidžana, rajčica i češnjaka, što mu daje bogat i intenzivan okus.

Kako uštedjeti vrijeme i novac: Namirnice mogu trajati godinama ako ih skladištite na pravi način

Ključna razlika je što ajvar sadrži veću količinu paprike i ima gušću konzistenciju, dok pinđur ima nešto više rajčica, što mu daje mekšu i kremastiju teksturu. Također, dok se ajvar najčešće koristi kao namaz, pinđur se često poslužuje kao prilog, umak za meso ili kao dodatak jelima poput pite i roštilja, piše Women in Adria.

Komentari

VAŽNO Ako ne vidite komentare ne znači da smo ih zabranili ili ukinuli. Zahvaljujući pravilima Europske unije o privatnosti podataka treba napraviti sljedeće: 1. Logirati se na Facebook u ovom browseru i omogućiti korištenje kolačića (cookies). Logirati se možete ovdje: https://www.facebook.com/ 2. Uključiti third party cookies u svom browseru. Ako koristite Chrome to možete učiniti na chrome://settings/cookies. Pozivamo čitatelje/komentatore da u svojim komentarima njeguju civiliziranu raspravu. Portal Direktno ne može se smatrati odgovornim za komentare koji sadrže uvrede, klevete, govor mržnje, huškanje i/ili poziv na nasilje. Takvi komentari bit će obrisani, a u posebno ekstremnim slučajevima mogu biti i potpuno onemogućeni. Sporne komentare čitatelji mogu prijaviti na [email protected], uz priloženu poveznicu na pripadajući članak i navođenje autora i sadržaja spornoga komentara.