MALE TAJNE

Znamo koji je trik savršenih palačinki: Kada ih pripremate izbjegavajte ovih šest stvari

Autor

Marijana Kovač

Nakon što naučite kako napraviti idealne palačinke, sigurno ćete oduševiti svoju obitelj i prijatelje jer su palačinke među najtraženijim jelima za doručak (i ne samo doručak). Slijedite ove savjete i svaki put ćete napraviti savršene palačinke.

21.10.2023. u 11:27
Ispiši članak

Temperatura je ključna

Kontrola temperature najbolji je "alat" za pečenje palačinki. Postavite temperaturu na 190 stupnjeva prilikom zagrijavanja tave, a zatim je smanjite na 185 ili 180 kad počnete peći.

Upotrijebite tešku tavu od lijevanog željeza ili tavu na kojoj koja se ništa ne lijepi.

Kako pripremiti ukusnu francusku salatu? Evo recepta!

Okrenite u pravo vrijeme

Potražite mjehuriće na vrhu i lagano smeđu boju oko rubova, nakon otprilike dvije do tri minute. Zatim okrenite i nastavite peći još dvije do tri minute.

Ako su palačinke previše mekane da bi se preokrenule, nisu dovoljno pečene. Ako poprime smeđu boju prije nego što budu spremne za okretanje, smanjite vatru.

Prvo pokušajte napraviti jednu probnu palačinku da vidite je li tava na odgovarajućoj temperaturi, jer obično prva palačinka bude najgora.

Foto: Unsplash

Priprema smjese za palačinke

Iako je to naporno, probajte odvojiti suhe i mokre sastojke u odvojene posudama prije nego ih pomiješate.

Kada ste pomiješali sastojke, ostavite tijesto da odstoji pet do 15 minuta prije pripreme.

Za stvarno lagane i mekane palačinke, ranije odvojite jaja. Dodajte žumanjak(e) tamo gdje recept nalaže jaja. Posebno istucite bjelanjak(e) i umiješajte na samom kraju.

Kreće sezona roštilja – donosimo 8 savjeta kako pripremiti meso kao pravi majstor!

Stvari koje treba izbjegavati prilikom pravljenja palačinki

  • Nemojte previše miješati tijesto. Zbog toga će palačinke ispasti pretvrde.
  • Ne dopustite da se tava pregrije. To će uzrokovati da palačinke zagore.
  • Nemojte dodavati ulje dok se tava ne zagrije dovoljno.
  • Nemojte pretjerivati sa uljem.
  • Nemojte gnječiti palačinke dok se peku.
  • Nemojte ih prevrtati. Ako pustite da se palačinke peku dok ne porumene s prve strane, nema potrebe da ih okrećete više puta. 

Komentari

VAŽNO Ako ne vidite komentare ne znači da smo ih zabranili ili ukinuli. Zahvaljujući pravilima Europske unije o privatnosti podataka treba napraviti sljedeće: 1. Logirati se na Facebook u ovom browseru i omogućiti korištenje kolačića (cookies). Logirati se možete ovdje: https://www.facebook.com/ 2. Uključiti third party cookies u svom browseru. Ako koristite Chrome to možete učiniti na chrome://settings/cookies. Pozivamo čitatelje/komentatore da u svojim komentarima njeguju civiliziranu raspravu. Portal Direktno ne može se smatrati odgovornim za komentare koji sadrže uvrede, klevete, govor mržnje, huškanje i/ili poziv na nasilje. Takvi komentari bit će obrisani, a u posebno ekstremnim slučajevima mogu biti i potpuno onemogućeni. Sporne komentare čitatelji mogu prijaviti na [email protected], uz priloženu poveznicu na pripadajući članak i navođenje autora i sadržaja spornoga komentara.