LAKO I BRZO
Volite kuhati? Ovo su trikovi kojima u svoja jela možete dodati dozu istočnjačke kuhinje
Bliskoistočna kuhinja poznata je po svojim živopisnim bojama i okusima. Također je poznata po neobičnim kuharskim trikovima koji ne zahtijevaju egzotične sastojke ili začine te ih čak i početnici mogu lako usvojiti.
Evo kako ćete uz pomoć tajni bliskoistočne kuhinje učiniti jela živopisnijima.
Sole limune
Često limune koristimo samo kao dodatak čaju, ali bliskoistočne kulinarske tradicije sugeriraju korištenje ovog voća na mnogo drugih načina. Na primjer, svježi sok od limuna dodaje se mesu, juhama i predjelima. Da bi očuvali limun, pakiraju ga u sol i limunov sok te čuvaju najmanje mjesec dana.
FOTO: Unsplash
Gule patlidžane na poseban način
Mlade patlidžane obično nije potrebno guliti prije kuhanja, no veći ili stariji patlidžani trebaju biti oguljeni jer im koža postaje gorka. Ako se patlidžan potpuno oguli, povrće će postati kašasto. Zato neki bliskoistočni recepti preporučuju guljenje patlidžana u "zebra pruge". Nakon toga može se rezati na kolutove, kockice ili puniti.
FOTO: Unsplash
Dodaju salatu juhama
Mi obično juhama dodajemo začinsko bilje, no bliskoistočni kuhari preporučuju da se ne ograničavamo samo na te sastojke. Tako možete dodati masline, salatu ili pržene rezance, no imajte na umu da je ovaj trik prikladan samo za krem juhe.
FOTO: Unsplash
Dvaput griju kavu i dodaju začine
Kava koja bi zadovoljila i najzahtjevnijeg sultana priprema se na poseban način. Najprije se fino mljevena kava i začini pomiješaju s vodom i zagriju, zatim ohlade i ponovno zagriju.
Važno je osigurati da temperatura grijanja bude niska, zbog čega se turska kava kuha na pijesku ili žaru. Kao rezultat dobit ćete snažan, aromatičan i bogat napitak.
FOTO: Unsplash
Namaču rižu prije kuhanja
Prema bliskoistočnim kuharicama, rižu treba isprati i namakati u vodi prije kuhanja kako bi bila prozračnija. Ovaj trik nije potreban za većinu dugozrnatih vrsta riže, ali djeluje dobro kod vrsta poput basmati riže. Namakanje riže dva sata u hladnoj vodi čini zrna manje ljepljivima i poboljšava okus.
Znaju kako napraviti savršena jaja na oko
Tradicionalni turski doručak obično se sastoji od brojnih hladnih predjela i porcije jaja na oko. Jaja se poslužuju u posebnoj bakrenoj tavi. Razlog je taj što bakar ima visoku toplinsku provodljivost. Tave s debelom podlogom najbolje su za prženje mesa, dok su tanke tave idealne za pripremu jaja.
FOTO: Unsplash
Cimet dodaju u svašta, ne samo u slatkiše
Cimet je jedan od najpopularnijih začina na svijetu. Zbog svog slatkog mirisa, odlično pristaje mnogim desertima. Naravno, ovaj začin je bitan dio i bliskoistočne kuhinje. No, lokalni kuhari dodaju ga u mesna jela, žitarice i grickalice. Recept za sirijske špagete uključuje cimet i umak od rajčice.
FOTO: Unsplash
Meso kuhaju u glinenoj posudi
Lončani kebab tradicionalno je mesno jelo turske regije Kapadokije, poznate po svojoj keramici. Lončani kebab priprema se od janjetine, govedine ili piletine s povrćem u glinenoj posudi.
Lonac je zatvoren, a meso se ostavlja da se krčka u vlastitom soku nekoliko sati. Tijekom kuhanja napravi se mala rupa na poklopcu, što stvara efekt ekspres lonca. Kada je jelo gotovo, vrući lonac se nosi na stol i razbija posebnim čekićem.
FOTO: Unspalsh
Namaču grah u sodu bikarbonu i ne sole ga prije kuhanja
Mahunarke su popularan sastojak u bliskoistočnoj kuhinji, a varivo od graha tipičan je doručak u Egiptu, Libanonu, Siriji, Jordanu i drugim zemljama Bliskog Istoka. Stoga ne čudi da ljudi u tim zemljama poznaju različite trikove za kuhanje graha.
Ovaj starozagrebački bakin recept morate probati: Posebno se servira za žene i muškarce
Na primjer, preporučuju namakanje graha u vodi pomiješanoj sa sodom bikarbonom, a zatim ispiranje. Ako dodate sodu tijekom kuhanja, grah će se brže skuhati, ali može nastati pjena i sapunast okus. Drugi trik sugerira da grah solite tek kad je gotov, a ne ranije.
Komentari
VAŽNO Ako ne vidite komentare ne znači da smo ih zabranili ili ukinuli. Zahvaljujući pravilima Europske unije o privatnosti podataka treba napraviti sljedeće: 1. Logirati se na Facebook u ovom browseru i omogućiti korištenje kolačića (cookies). Logirati se možete ovdje: https://www.facebook.com/ 2. Uključiti third party cookies u svom browseru. Ako koristite Chrome to možete učiniti na chrome://settings/cookies. Pozivamo čitatelje/komentatore da u svojim komentarima njeguju civiliziranu raspravu. Portal Direktno ne može se smatrati odgovornim za komentare koji sadrže uvrede, klevete, govor mržnje, huškanje i/ili poziv na nasilje. Takvi komentari bit će obrisani, a u posebno ekstremnim slučajevima mogu biti i potpuno onemogućeni. Sporne komentare čitatelji mogu prijaviti na [email protected], uz priloženu poveznicu na pripadajući članak i navođenje autora i sadržaja spornoga komentara.