VAŽNA TEMA

VIDEO/FOTO: IZAZOVI MLADIH OBITELJI DANAS Održana tribina u organizaciji udruge i portala Generacija.hr

Autor

Leo Buljan

U srijedu je u prostorima Koordinacije hrvatskih društava prijateljstva održana tribina 'Izazovi mladih obitelji danas'. Riječ je o drugoj od četiri tribine u sklopu projekta "Kako dišu mladi u Hrvatskoj" pod pokroviteljstvom Grada Zagreba i u organizaciji portala i udruge Generacija.hr.

31.10.2019. u 10:21
Ispiši članak

Cilj projekta je mlade, obitelji i svu zainteresiranu javnost educirati o socijalnim i drugim pravima, upoznati ih s gorućim problemima i dobiti odgovore na pitanja o budućnosti mladih u Hrvatskoj.

Tribinu je moderirala glavna urednica portala Generacija.hr Maja Šubarić Mahmuljin, a riječ su vodili zamjenica pravobraniteljice za djecu Ivana Buljan Ajelić, predsjednik udruge Obitelji 3plus Ivan Malbašić i komunikologinja s Hrvatskog katoličkog sveučilišta Suzana Vrhovski-Peran.

U uvodnoj riječi Ivana Buljan Ajelić istaknula je da je jedan od glavnih problema obitelji u Hrvatskoj 'visokokonfliktni razvod'. Prema posljednjim podacima, svaki treći brak završava razvodom, a 30 posto tih razvoda je 'visokokonfliktno'. 

"Praksa je pokazala da za djecu nije problem čak ni u samim razvodima, već trenutak kad roditelji instrumentaliziraju razvod da se osvete jedan drugome. Dijete tada postaje alat u svađi razvedenih roditelja i često ignoriraju potrebe djece", rekao je Buljan Ajelić.

S druge strane, predsjednik udruge koja okuplja roditelje s troje ili više djece Ivan Malbašić istaknuo je da u Hrvatskoj ima puno više velikih obitelji nego štop većina misli, ali da često nemaju vremena istupati u medije. Također, istaknuo je da državni čelnici nemaju percepciju problema koje imaju velike obitelji jer sami 'ne žive tu stvarnosti'.

"Ima puno pozitivnih primjera u Hrvatskoj, ali roditelji u obiteljima s troje ili više djece često nemaju vremena za medije. Međutim, htio bih istaknuti da su djeca 'rijetki resurs' i želimo da društvo i politički vrh to shvate", rekao je Malbašić.

Malbašić je naveo i problem iz svakodnevnog života roditelja s većim brojem djece koji vladajućima nije ni pao na pamet.

"Naša udruga želi biti strateški partner Vladi jer su problemi velikih obitelji često vrlo specifični i jasno je da netko tko ne 'živi tu stvarnost' o njima ne razmišlja. Primjerice, većina velikih obitelji za automobil ima sedmerosjed jer ga nakon četvrtog djeteta morate imati. Jednostavno ne stanu svi u obični automobil. Takvi automobili su zbog svojeg volumena i potrošnje skuplji od klasičnih automobila. To znači da se na neki način penalizira one s velikim brojem djece. Predstavnici Vlade su nam na to priznali da im tako nešto nikad nije palo na pamet", dodao je Malbašić.

Na temu odnosa medija i mladih obitelji nadovezala se komunikologinja Suzana Vrhovski-Peran. Kako je istaknula komunikacijska stručnjakinja, u medijima i dalje vrijed pravilo 'loša vijest je dobra vijest'.

"Pozitivne priče teže dolaze u javnost. Puno češće u medijima vide priče iz crne kronike, obiteljsko nasilje... Sjetite se samo slučaja oca s Paga. To često šalje krivu poruku mladim ljudima i plaši one koji razmišljaju o osnivanju obitelji. Često se o takvim tragedijama izvještava bez ikakve kontrole. Ako roditelji žele više pozitivnih priča, moraju sami prezentirati tu priču medijima. Vjerujem da tu ima prostora", rekla je Vrhovski-Peran, a Malbašić se nadovezao da njegova udruga puno naučila o radu medija te da znaju kad je najbolje predstaviti priču u javnost. 

U raspravi istaknulo se da su obiteljske teme posebno zanimljive medijima kad je vikend. Polaznici su se da priča o velikim obiteljima nema smisla plasirati u jeku sjednica Vlade jer su svi novinari ionako tamo. Također, pričalo se i o odnosu poslodavaca i trudnih žena. Neke polaznice prepričale su vrlo neugodna iskustva koja su imala nakon povratka na posao s porodiljnog dopusta. 

Ipak, tribina je završila u pozitivnom ozračju, uz poruku da život u velikoj obitelji lijepo i jedinstveno iskustvo.

Komentari

Pozivamo čitatelje/komentatore da u svojim komentarima njeguju civiliziranu raspravu. Portal Direktno ne može se smatrati odgovornim za komentare koji sadrže uvrede, klevete, govor mržnje, huškanje i/ili poziv na nasilje. Takvi komentari bit će obrisani, a u posebno ekstremnim slučajevima mogu biti i potpuno onemogućeni. Sporne komentare čitatelji mogu prijaviti na [email protected], uz priloženu poveznicu na pripadajući članak i navođenje autora i sadržaja spornoga komentara.