GENERACIJA.HR

Tribina o izazovima mladih obitelji danas u Hrvatskoj

Autor

ri

Tribina "Izazovi mladih obitelji danas" održat će se u srijedu, 30. listopada s početkom u 18 sati u prostorima Koordinacije hrvatskih društava prijateljstva u Bogovićevoj 2 u Zagrebu.

22.10.2019. u 14:40
Ispiši članak

Riječ je o drugoj u nizu od četiri tribine u sklopu projekta "Kako dišu mladi u Hrvatskoj" pod pokroviteljstvom Grada Zagreba i u organizaciji portala i udruge Generacija.hr.

O mladim višečlanim obiteljima i problemima s kojima se susreću govorit će: Ivana Buljan Ajelić, zamjenica pravobraniteljice za djecu, Ivan Malbašić, predsjednik udruge Obitelji 3plus i Suzana Vrhovski-Peran, komunikologinja i profesorica s Hrvatskog katoličkog sveučilišta.

Obitelji s troje ili više djece danas su prava rijetkost, dok su razvodi braka sve češći (svaki treći brak završi razvodom), što posebno pogađa djecu. Mladi se sve kasnije odlučuju na obitelj, a slika obitelji u medijima nije vjerodostojna i često je vrlo negativna. Sve više obitelji danas pogađa i nizak materijalni standard (male i nesigurne plaće, nemogućnost kupnje vlastitog stana, nedostatak potpora i subvencija...). Uz osvještavanje glavnih problema i uzroka ovakve situacije, ovom tribinom se želi educirati javnost o izazovima obitelji danas, ali i mlade obitelji upoznati sa socijalnim i drugim pravima, novim mjerama, kao i mogućim poreznim izmjenama vezanim uz obiteljsku politiku koju predlažu udruge.

"Kako dišu mladi u Hrvatskoj" je projekt čija će glavna aktivnost biti održavanje ciklusa javnih tribina na temu mladih i mladih višečlanih obitelji te glavnih problema i izazova s kojima se ove dvije skupine susreću u društvu, ali i raznih socijalnih i drugih prava koja im stoje na raspolaganju.

Cilj projekta je mlade, mlade obitelji i svu zainteresiranu javnost educirati o socijalnim i drugim pravima, upoznati ih s gorućim problemima i dobiti odgovore na pitanja o budućnosti mladih u Hrvatskoj, kao što je mogućnost zapošljavanja, kupnja prve nekretnine i slično.

Naime, mladi se danas susreću s brojim izazovima kao što su nezaposlenost zbog koje sve veći broj mladih iseljava iz domovine i zapošljava se u inozemstvu. Uz to, mlade pogađaju razne ovisnosti - nove sintetičke droge, ali i ovisnost o društvenim mrežama. S druge strane, mlade obitelji bore se s egzistencijalnim pitanjima i potrebna im je pomoć te pravodobna informacija. Želja nam je informirati ove ranjive skupine o svojim socijalnim i drugim pravima, ali i upozoriti javnost na ova važna pitanja.

Javnu tribinu organizira Generacija.hr – Udruga za promicanje medijske kulture, međugeneracijske solidarnosti i zaštite prava mladih, obitelji i umirovljenika.

Generacija.hr zamišljen je kao portal koji informira javnost o pravima mladih, obitelji i umirovljenika, promovira i štiti njihova prava, potiče mlade i stare na aktivno sudjelovanje u zajednici, ukazuje na socijalnu problematiku mladih, obitelji i umirovljenika, radi na zaštiti i očuvanju kulturne baštine, informira umirovljenike i mlade o njihovim pravima i mogućnostima i promiče kvalitetni suživot mladih i umirovljenika.

Udruga djeluje s ciljem promicanja medijske kulture, međugeneracijske solidarnosti i zaštite prava mladih, obitelji i umirovljenika u Zagrebu i Republici Hrvatskoj.

Komentari

Pozivamo čitatelje/komentatore da u svojim komentarima njeguju civiliziranu raspravu. Portal Direktno ne može se smatrati odgovornim za komentare koji sadrže uvrede, klevete, govor mržnje, huškanje i/ili poziv na nasilje. Takvi komentari bit će obrisani, a u posebno ekstremnim slučajevima mogu biti i potpuno onemogućeni. Sporne komentare čitatelji mogu prijaviti na [email protected], uz priloženu poveznicu na pripadajući članak i navođenje autora i sadržaja spornoga komentara.