ISPADI BIJESA KOD DJECE

TANTRUMI Zašto do njih dolazi i kako se s njima nositi?

Autor

Marijana Kovač

Tantrumi ili ispadi bijesa kod djece dolaze u svim oblicima i veličinama. Mogu uključivati ​​eksplozije bijesa, frustracije i neprimjerenog ponašanja.

Mogli biste vidjeti plač, vrištanje, krućenje ruku i nogu, zakrivljena leđa, udaranje nogama, padanje ili bijeg. U nekim slučajevima djeca zadržavaju dah, povraćaju, lome stvari i postaju vrlo agresivna.

11.04.2021. u 10:45
Ispiši članak

Zašto se događaju?

Tantrumi su vrlo česti kod djece u dobi od 1-3 godine. U toj dobi razvijaju se socijalne i emocionalne vještine, a djeca često nemaju riječi za izražavanje emocija. Testiraju svoju sve veću neovisnost i otkrivaju da način na koji se ponašaju može utjecati na način na koji se ponašaju drugi ljudi.

Dakle, napadi bijesa jedan su od načina na koji mala djeca izražavaju i upravljaju osjećajima te pokušavaju razumjeti ili promijeniti ono što se oko njih događa.

Starija djeca također mogu imati tantrume. To može biti zato što još nisu naučili primjerenije načine izražavanja ili upravljanja osjećajima.

I za malu i za stariju djecu postoje okidači zbog kojih se događaju tantrumi:

 • Temperament - utječe na to koliko brzo i snažno djeca reagiraju na stvari poput frustrirajućih događaja. Djeca koja se lako uznemire vjerojatno će imati ispade bijesa.
 • Stres, glad, umor i prekomjerna stimulacija djeci mogu otežati izražavanje i upravljanje osjećajima i ponašanjem.
 • Situacije s kojima se djeca jednostavno ne mogu nositi - na primjer, dijete bi moglo imati tantrum ako mu starije dijete odnese igračku.
 • Snažne emocije - briga, strah, sram i ljutnja mogu biti okidači.

Kako minimalizirati mogućnost pojave tantruma?

 • Smanjiti stres. Umorna, gladna i prekomjerno stimulirana djeca vjerojatnije će doživjeti tantrume.
 • Prilagodite se osjećajima svog djeteta. Ako ste svjesni djetetovih osjećaja, možda ćete moći predvidjeti kada su preplavljeni osjećajima. Možete razgovarati o tome što se događa i pomoći djetetu da upravlja osjećajima.
 • Prepoznajte okidače bijesa. Na primjer, dijete može imati napad bijesa dok kupujete. Možda ćete moći planirati ovu situaciju ili promijeniti okruženje kako biste izbjegli neugodnost.
 • Razgovarajte s djetetom o emocijama. Kada se dijete bori s jakim osjećajem, potaknite ga da imenuje taj osjećaj i što ga je uzrokovalo.

Kako se nositi s tantrumima kada se dogode?

Ponekad se dogode bez obzira na to što učinili da ih spriječite. Evo nekoliko ideja za rješavanje:

 • Ostanite mirni (ili se pretvarajte). Odvojite trenutak za sebe (ako trebate). Ako se naljutite, to će otežati situaciju i Vama i djetetu. Kada govorite, neka Vaš glas bude miran i ujednačen.
 • Priznajte snažne osjećaje svog djeteta. Na primjer, ‘Vrlo je uznemirujuće kada ti sladoled padne iz korneta, zar ne?’ To može pomoći djetetu da resetira osjećaje.
 • Pričekajte da završi. Budite blizu kako bi dijete znalo da ste tamo. Ali ne pokušavajte urazumiti ga ili odvratiti mu pozornost. Prekasno je kada je tantrum već počeo.
 • Preuzmite kontrolu. Ako se tantrum dogodi jer dijete nešto želi, ne dajte mu ono što želi. Budite dosljedni i smireni u svom pristupu. Ako djetetu ponekad pružite ono što želi, a ponekad ne, problem bi se mogao pogoršati.

Komentari

Pozivamo čitatelje/komentatore da u svojim komentarima njeguju civiliziranu raspravu. Portal Direktno ne može se smatrati odgovornim za komentare koji sadrže uvrede, klevete, govor mržnje, huškanje i/ili poziv na nasilje. Takvi komentari bit će obrisani, a u posebno ekstremnim slučajevima mogu biti i potpuno onemogućeni. Sporne komentare čitatelji mogu prijaviti na [email protected], uz priloženu poveznicu na pripadajući članak i navođenje autora i sadržaja spornoga komentara.