U SLAST
Svi pričaju o ovim kremšnitama bez jaja: Zagrebački restoran otkrio je recept
Zagrebački restoran Kuća tete Ane podijelilio je recept za veganske kremšnite, a sastojci u nastavku članka odnose se za šest do osam porcija kremšnita.
Kod izrade ovog recepta koriste se gotove kore i to jedno pakiranje gotovih lisnatih kora, biljnih, bez maslaca. No, možete ispeći i svoje kore ako tako više volite, piše portal Energreen.
Krema:
- 500 ml biljnog mlijeka (sojino ili zobeno – idealno jer se dobro zgušnjava)
- 250 ml biljnog vrhnja za kuhanje (sojino, zobeno ili kokosovo – po izboru)
- 60 g šećera (ili po ukusu)
- 1 žličica vanilije (ekstrakt ili vanilin šećer)
- 1 prstohvat kurkume (za boju – nije obavezno)
- 60 g gustina (ili kukuruznog škroba)
- 1 žlica veganskog margarina (opcionalno – za dodatnu glatkoću)
Za posipanje koristite šećer u prahu (po želji).

FOTO: Kuća tete Ane
Priprema kreme: U loncu zagrij 400 ml biljnog mlijeka, biljno vrhnje, šećer, vaniliju i kurkumu. U posebnoj zdjelici razmuti gustin s preostalih 100 ml mlijeka dok ne dobiješ glatku smjesu bez grudica.
Kada mlijeko zavrije, polako ulij smjesu gustina uz stalno miješanje. Kuhaj na laganoj vatri uz miješanje 3-5 minuta, dok se krema ne zgusne.
Makni s vatre i dodaj žlicu margarina (ako koristiš), dobro promiješaj. Pusti da se krema malo ohladi (ne potpuno), povremeno promiješaj da se ne stvori kožica.
Slaganje kremšnite: Ako su kore već pečene, odvoji jednu za dno, a drugu za vrh. Na dno posude (npr. staklenu tepsiju) stavi jednu koru. Prelij toplu kremu preko kore i poravnaj. Pokrij drugom korom i lagano pritisni. Ohladi na sobnoj temperaturi pa stavi u hladnjak barem 4 sata (idealno preko noći) da se stegne.
Završni korak: Prije posluživanja pospi šećerom u prahu. Reži oštrim nožem umočenim u vruću vodu za čiste rezove, savjetuju za kraj iz zagrebačkog vegeterijanskog restorana Kuće tete Ane.
Komentari
VAŽNO Ako ne vidite komentare ne znači da smo ih zabranili ili ukinuli. Zahvaljujući pravilima Europske unije o privatnosti podataka treba napraviti sljedeće: 1. Logirati se na Facebook u ovom browseru i omogućiti korištenje kolačića (cookies). Logirati se možete ovdje: https://www.facebook.com/ 2. Uključiti third party cookies u svom browseru. Ako koristite Chrome to možete učiniti na chrome://settings/cookies. Pozivamo čitatelje/komentatore da u svojim komentarima njeguju civiliziranu raspravu. Portal Direktno ne može se smatrati odgovornim za komentare koji sadrže uvrede, klevete, govor mržnje, huškanje i/ili poziv na nasilje. Takvi komentari bit će obrisani, a u posebno ekstremnim slučajevima mogu biti i potpuno onemogućeni. Sporne komentare čitatelji mogu prijaviti na [email protected], uz priloženu poveznicu na pripadajući članak i navođenje autora i sadržaja spornoga komentara.