trojanski konj rodne ideologije?

Što je zapravo Istanbulska konvencija oko koje se lome koplja u HDZ-u?

Autor

Direktno.hr

U zadnje vrijeme, debate o Istanbulskoj konvenciji jačaju u hrvatskom političkom životu. No polarizacija u stajalištima ovaj puta nije se svela na podjelu između "ljevice" i "desnice", već se i unutar samih stranaka, poput HDZ-a, ne može postići suglasje.

26.09.2017. u 07:40
Ispiši članak

Još prošle godine, u Banskim dvorima isticali su da je Istanbulska konvencija Vijeća Europe prvi pravno obavezujući i sveobuhvatan međunarodni mehanizam borbe protiv nasilja nad ženama i nasilja u obitelji, koju je Hrvatska potpisala 2013., a stupila je na snagu 2014. ratifikacijom deset država članica.

U ožujku 2016. Europska komisija predložila je da i Europska unija ratificira Konvenciju. Dokument uspostavlja standarde zaštite žrtava nasilja, dostupnosti centara za pomoć, telefonsku liniju za pomoć te jamče kazneni progon počinitelja svih oblika nasilja.

Pa ipak, kada je sredinom rujna u Europskom parlamentu trebalo glasati o rezoluciji kojom je parlament pozvao članice EU da potvrde Istanbulsku konvenciju, nju nisu podržali svi hrvatski europarlamentarci, pa čak niti svi HDZ-ovi zastupnici.

Glas "za" dali su Dubravka Šuica (HDZ), Željana Zovko (HDZ), Tonino Picula (SDP), Biljana Borzan (SDP), Ivan Jakovčić (IDS), Jozo Radoš (GLAS), Davor Škrlec (nezavisni, bivši OraH); "protiv" su bili HDZ-ov Ivica Tolić, nezavisna i bivša HSS-ova zastupnica Marijana Petir i HKS-ova Ruža Tomašić - dok je "suzdržanom" ostala HDZ-ovka Ivana Maletić.

Po čemu je onda Istanbulska konvencija tako problematična?

Kako ističu pojedine civilne udruge, kao što je U ime obitelji, ali i hrvatski europarlamentarci koji nisu dali svoj glas ratifikaciji Istanbulske konvencije, stvar je u tome što se u njoj promiče koncept roda kao kulturološke, a ne biološke datosti, a pobačaj se uzima kao ljudsko pravo.

Ivana Maletić: Istanbulska konvencija govori o pobačaju kao o pravu žene da odlučuje o svome tijelu

Pa iako je i Ivica Tolić, HDZ-ov zamjenik bivšeg europarlamentarca, a sadašnjega predsjednika stranke i Vlade Andreja Plenkovića, bio protiv, najopširnija obrazloženja za svoju suzdržanost dala je Ivana Maletić.

"Suzdržana sam bila jer podržavam nultu stopu tolerancije nasilja nad ženama. Mislim da je zakonodavstvo RH jako dobro, protiv sam da se Istanbulska konvencija gura kao rodna ideologija i da se, što se tiče abortusa, šalje poruka ženama da je riječ o njihovom tijelu, a ne o životu i smrti drugog bića", rekla je Maletić za N1 televiziju.

"Mislim da moramo imati jasne stavove, da takve konvencije ne bi trebale ulaziti u svjetonazorska pitanja i to nametati zemljama članicama. Istanbulska konvencija ratificirana je u svega 14 država i zbog jednog takvog sukoba, odlučila sam biti suzdržana", dodala je.

U razgovoru za Večernji list bila je još preciznija: "Vijeće Europe kaže da ne želi nametati novi svjetonazor, ali vidimo da je Crkva u većini država, pa i Vatikan, upozorila da određene definicije ulaze u svjetonazor, pogotovo kad se govori o utjecaju Konvencije na obrazovanje i način na koji će se prezentirati u javnosti".

"Dodatni jezičac predstavlja rezolucija kojom je Europski parlament pozvao na ratifikaciju konvencije jer se tamo govori i o, primjerice, pobačaju kao o pravu žene da odlučuje o svojem tijelu, što je razotkrivanje prave namjere Konvencije", također je istaknula.

Njezin stav, piše dalje Večernji, dijele i neki drugi HDZ-ovci, čak i dio saborskih zastupnika, koji će u konačnici o tom dokumentu odlučivati u Saboru.

"Osobno ću biti protiv ratifikacije Istanbulske konvencije. Budite uvjereni da nisam jedini, a koliki će to broj biti, vidjet ćemo kad i ako prijedlog ratifikacije dođe do Sabora", naglašava jedan od HDZ-ovih zastupnika, koji je ujedno u vodstvu stranke.

Kako će se rasplesti glasovanje u Hrvatskom saboru kada i ako dođe do inicijative za ratifikacijom Istanbulske konvencije, hrvatskoj javnosti ostaje za vidjeti.

Komentari

Pozivamo čitatelje/komentatore da u svojim komentarima njeguju civiliziranu raspravu. Portal Direktno ne može se smatrati odgovornim za komentare koji sadrže uvrede, klevete, govor mržnje, huškanje i/ili poziv na nasilje. Takvi komentari bit će obrisani, a u posebno ekstremnim slučajevima mogu biti i potpuno onemogućeni. Sporne komentare čitatelji mogu prijaviti na [email protected], uz priloženu poveznicu na pripadajući članak i navođenje autora i sadržaja spornoga komentara.