STRES, NAPETOST...

Socijalna izolacija povećava mogućnost za obiteljsko nasilje, evo kojim se udrugama možete obratiti

Autor

av/h

Ženska soba i Gradski ured za socijalnu zaštitu i osobe s invaliditetom upozorili su petak na mogući porast nasilja nad ženama i djecom zbog mjera socijalne izolacije koje povećavaju stres, napetosti i rizik od obiteljskog i seksualnog nasilja, te pozvali građane da prijave nasilje.

03.04.2020. u 15:22
Ispiši članak

"Iz dugogodišnje prakse znamo da su za nasilje u obitelji uvijek najkritičniji periodi vikendi i praznici, pa tako i ovo razdoblje prinudne socijalne izolacije. Dok je za sve građanke i građane pridržavanje mjera socijalne izolacije preporuka i obaveza, za žrtve nasilja u obitelji to je ostanak u socijalnoj zamci", stoji u zajedničkoj izjavi Ženske sobe - Centar za seksualna prava i Doma za djecu i odrasle žrtve nasilja u obitelji "DUGA" Zagreb.

Mjere protiv korona virusa kompliciraju teške odluke

Zaoštravanje mjera zaštite zbog mogućnosti zaraze korona virusom dodatno otežava i komplicira već otprije teške odluke o prijavi nasilja i odlasku od nasilnika, stoga organizacije pozivaju građane da prijave i nasilje za koje čuju da se događa u susjedstvu. 

Zbog javnozdravstvene situacije skloništa za žrtve nasilja u obitelji dovode se u "šah-mat" poziciju. 

"Neodgovorno je ne primiti žrtvu na smještaj u slučaju potrebe, ali je isto tako neodgovorno primiti žrtvu na smještaj bez prethodnog testiranja na COVID-19 i riskirati sa zarazom većeg broja od ranije smještenih žrtava u skloništima", upozorile su. 

Nadležno Ministarstvo za demografiju, socijalnu politiku, obitelj i mlade nije pokrenulo koordinaciju postupanja zdravstvenih organizacija s resorom socijalne skrbi i policijom, kako bi se prije dovođenja žrtve na smještaj, automatski pokrenulo njihovo testiranje. Upiti i molbe na tu temu upućeni su ministarstvu, a reakcija se još čeka.

"Smatramo kako je više nego ikad nužno pomaknuti fokus i apostrofirati drugu stranu ovog problema: umjesto da razmišljamo samo o opciji da izmjestimo žrtve nasilja u obitelji, najčešće žene i djecu, iz njihova vlastitog doma i pokušamo im osigurati smještaj u skloništima, vrijeme je da izmjestimo počinitelje nasilja u obitelji", poručile su udruge. 

Više je nego ikada neophodno izricati mjere zabrane pristupa žrtvi i djeci na minimalno 2 mjeseca i dulje, ovisno o težini nasilja i povijesti nasilnog ponašanja, kao i zadržavati počinitelje u istražnom pritvoru u maksimalno dozvoljenom razdoblju. 

"Svjesne smo da će kao protureakcija odmah biti pitanje gdje će počinitelji biti smješteni za to vrijeme? Stoga postavljamo protupitanje - zašto počinitelji nasilja u obitelji biraju nasilje i dovode se u takvu situaciju", naglašavaju udruge.

Stoga resorno ministarstvo pozivaju da pokrene automatsko testiranje žrtava nasilja u obitelji prije ulaska u sklonište. MUP pozivaju da poduzme radnje u svojoj nadležnosti za izricanje zabrane pristupa počinitelju nasilja, a Ministarstvo pravosuđa da suci i sutkinje žurno rade na predmetima nasilja u obitelji i izriču mjere zabrane pristupa.

Pod rizikom su i obitelji gdje prije nije bilo nasilja

Pod rizikom od nasilja su i obitelji u kojima prije nije bilo pojave nasilja jer uslijed straha od nesigurnosti posla i financijskih problema dolazi do povećanja vjerojatnosti sukoba, istaknuli su Tim Grada Zagreba za sprečavanje i borbu protiv nasilja nad ženama i nasilja u obitelji i Povjerenstvo za zaštitu od nasilja u obitelji.

"U tijeku pandemije koronavirusa, koja predstavlja stresnu situaciju na globalnoj, nacionalnoj i lokalnoj razini, postavlja se pitanje u kojoj je mjeri dom sigurno mjesto za žrtve obiteljskog nasilja, posebice žene i djecu, koje, uslijed mjera koje bi ih trebale zaštiti od virusa, zapravo bivaju još ugroženije boraveći sa zlostavljačima", upozorili su.

Na sve su apelirali da nasilje prijave policiji i Centru za socijalnu skrb Zagreb jer je to "odgovornost svakoga od nas u zaštiti najranjivijih, jer je šutnja sudioništvo sa zlostavljačem". 

Grad Zagreb podržava tri skloništa za žrtve obiteljskog nasilja i šest savjetovališta za žrtve obiteljskog nasilja i seksualnog nasilja u organizaciji gradske ustanove socijalne skrbi te organizacija civilnog društva. 

Sve žrtve i potencijalne žrtve na području Grada Zagreba mogu se obratiti sljedećim organizacijama kako bi se zaštitile:

1. Dom za djecu i odrasle - žrtve obiteljskog nasilja "Duga - Zagreb" (sklonište i savjetovalište)

01 6383 503 - opće informacije (8.00 – 20.00), [email protected]

Savjetovališta za djecu i odrasle žrtve obiteljskog nasilja

Dostupan je besplatan broj telefona 0800 8898 (od ponedjeljka do petka od 16.30 -19.30)

Email: [email protected] i [email protected]

Informacije za uključivanje u psihosocijalni tretman počinitelja nasilja u obitelji (od ponedjeljka do petka od 8.00 - 20.00 sati) 01 4590 560 i 091 3831 777

Email: [email protected]

2. Udruga Autonomna ženska kuća (sklonište i savjetovalište)

P.P. 19 10001 Zagreb

Zbog pandemije koronavirusa COVID - 19 trenutačno pružaju pružamo psihosocijano, psihološko i pravno savjetovanje ženama koje su žrtve obiteljskog ili partnerskog nasilja isključivo telefonski, e-mailom i putem socijalnih mreža.

Besplatan broj: 0800 55 44

Radno vrijeme savjetovališta svakim radnim danom od 10.00 - 17.00

E-mail: [email protected]

Web stranica: www.azkz.net

3. Udruga ŽENSKA POMOĆ SADA - SOS TELEFON ZA ŽENE I DJECU ŽRTVE NASILJA (sklonište i savjetovalište)

Zagreb, PP 992

Radno vrijeme od 0 do 24 sata na sata na telefone 01/ 46 55 222 i besplatni za korisnike 0800 655 222

Pruža besplatne usluge savjetovališta i smještaja žrtava nasilja

[email protected]

4. Udruga B.a.B.e. (savjetovalište)

Selska cesta 112 a

Radnim danom od 08.00 do 17.00 sati: 01 4663 666

SOS telefon - besplatna pravna pomoć: 0800 200 144 ili 01 4611 351

[email protected]

Psihološka pomoć - za termine za psihološko savjetovanje telefonski se najaviti na 01/ 4663 - 666, svakim radnim danom od 08-17 sati.

5. Udruga Ženska soba - Centar za seksualna prava (savjetovalište)

Maksimirska cesta 51 A, 10 000 Zagreb

Radno vrijeme: Svakim radnim danom od 09:00 - 17:00 sati

Broj telefona: 6119-174

e-mail: [email protected] i [email protected]

6. Centar za žene žrtve rata - ROSA (savjetovalište)

Adresa: Kralja Držislava 2, 10000 Zagreb

Zbog pandemije korona virusa COVID - 19 trenutačno pružaju psihosocijano, psihološko i pravno savjetovanje ženama koje su žrtve trgovanja ljudima, seksualnog i ratnog nasilja te koje su izbjeglice ili tražiteljice azila isključivo telefonski, e-mailom i putem socijalnih mreža

Besplatan broj: 0800 77 99

Uredski telefon: 01 4551142

Radno vrijeme savjetovališta: svaki dan u godini od 10.00 - 18.00

E-mail: [email protected]

Web stranica: www.cenzena.net

Komentari

Pozivamo čitatelje/komentatore da u svojim komentarima njeguju civiliziranu raspravu. Portal Direktno ne može se smatrati odgovornim za komentare koji sadrže uvrede, klevete, govor mržnje, huškanje i/ili poziv na nasilje. Takvi komentari bit će obrisani, a u posebno ekstremnim slučajevima mogu biti i potpuno onemogućeni. Sporne komentare čitatelji mogu prijaviti na [email protected], uz priloženu poveznicu na pripadajući članak i navođenje autora i sadržaja spornoga komentara.