PREPOZNAJTE NA VRIJEME

Sedam upozoravajućih znakova da se dijete muči u školi

Autor

Marijana Kovač

Djetetu je potrebno pružiti pomoć čim se pojave prvi problemi u školi jer što duže dijete čeka na pomoć, biti će potrebno više vremena da se problem riješi. Obzirom da djeca mnogo vremena provode u školi, a roditelji su često prezaposleni, signali u pomoć ponekad ostanu neprepoznati.

12.09.2020. u 17:48
Ispiši članak

Kako biste bili sigurni da ćete prepoznati poziv u pomoć, obratite pažnju na ove znakove kod djeteta:

Iznenadno odbijanje razgovora o školi

Ako dijete odjednom odbija razgovarati o školi, to bi mogao biti signal da u školi nešto nije u redu. Pogotovo je znakovito ukoliko dijete odbija razgovarati o točno određenim temama u vezi škole.

Promjena u stavu o školi

Ako se dijete iznenada distancira od školskih tema ili se naljuti na školu, budite sigurni da nešto nije u redu. Takva djeca često će se požaliti da im je dosadno u školi, što je najčešće znači da ne razumiju gradivo. Naime, dosada u školi najčešće se pojavljuje kada dovoljno ne razumiju ono o čemu se govori, a najčešće je posljedica rupa u znanju.

Teškoće sa spavanjem i jelom

Problemi sa spavanjem i jelom često su posljedica zabrinutosti. Školska djeca često pokazuju promjene u ritmu sna i hranjenja kada imaju probleme u školi.

Ulaganje previše vremena u domaću zadaću

Još jedan upozoravajući znak je kada dijete ima malo ili nimalo slobodnog vremena jer previše vrijeme troši na domaću zadaću. S učiteljem provjerite koje je predviđeno vrijeme pisanja domaće zadaće. Ako Vas učitelj uvjerava da je riječ o 15 minuta, a Vaš školarac uloži sat vremena, jasno je da postoji problem koji se mora riješiti.

Učitelj je zabrinut za dijete

Ako Vas djetetov učitelj upozorava da se Vaše dijete s gradivom muči više od ostalih učenika, obratite pažnju na ono što govori. Učiteljevi savjeti i ideje informacije su koje možete spojiti sa onime što znate o svom djetetu kako biste našli najbolji način da mu pomognete.

Neprihvatljivo ponašanje u školi

Ponekad je loše ponašanje u školi način na koji dijete pokušava skrenuti pažnju na sebe i probleme s kojima se suočava. Ako je Vaše dijete u pravilu pristojno no iznenada je počelo imati problema s ponašanjem u školi, obratite pažnju na promjene ne samo u socijalnim odnosima već i na školski (ne)uspjeh.

Loše ocjene

Iako je ovo najočiti pokazatelj problema, roditelji često odbijaju prihvatiti da je to znak da se dijete bori s gradivom u školi. Povremena loša ocjena ne može biti razlog za ozbiljnu zabrinutost, ali zabrinjava obrazac slabih ocjena. Ponavljajuće loše ocjene jasan su znak neke vrste problema.

Komentari

Pozivamo čitatelje/komentatore da u svojim komentarima njeguju civiliziranu raspravu. Portal Direktno ne može se smatrati odgovornim za komentare koji sadrže uvrede, klevete, govor mržnje, huškanje i/ili poziv na nasilje. Takvi komentari bit će obrisani, a u posebno ekstremnim slučajevima mogu biti i potpuno onemogućeni. Sporne komentare čitatelji mogu prijaviti na [email protected], uz priloženu poveznicu na pripadajući članak i navođenje autora i sadržaja spornoga komentara.