ŠKOLSKE BRIGE

Roditelji, je li vaše dijete spremno za prvi razred? Kada je pravo vrijeme?

Autor

Marijana Kovač

Polazak u školu jedan je od najvažnijih trenutaka u životu svakog djeteta, a kada se roditelj prvi put suočava s procesom testiranja i upisa u školu onda je dobra ideja na vrijeme se pripremiti i educirati o naoko jednostavnom, a zapravo vrlo složenom pojmu spremnosti za školu, kako kasnije ne bi bilo neugodnih iznenađenja.

25.03.2018. u 12:07
Ispiši članak

Pojam spremnosti za školu odnosi se na psihofizičku spremnost djeteta za polazak u školu i suočavanje sa svim izazovima prvog razreda.

Što uključuje spremnost za školu?

Spremnost za školu uključuje nekoliko bitnih elemenata:

  • Kognitivna spremnost osim inteligencije uključuje i niz drugih psihičkih funkcija (poput pažnje, pamćenja i mišljenja) koje su nužne za uspješno praćenje i usvajanje nastavnih sadržaja.
  • Govorna spremnost je bitna za praćenje nastave i sudjelovanja u nastavnom procesu. Uključuje sposobnost slušanja, praćenja i razumijevanja, te govora i izražavanja.  
  • Tjelesna spremnost osim prihvatljive visine i težine djeteta polaznika u prvi razred obuhvaća i normalno funkcioniranje osjetnih organa te navike normalnog hranjenja, spavanja i kontrolu izlučivanja. Također, pored grube motorike koja se odnosi na koordinirano korištenje svih mišićnih skupina u svrhu obavljanja neke fizičke aktivnosti (poput trčanja ili skakanja), važna je i fina motorika, tj. pokretljivosti pojedinih mišića, što je preduvjet za učenje složenih vještina poput čitanja i pisanja.
  • Emocionalna spremnost čest je povod odgodi polaska u školu. Važan je preduvjet za normalno funkcioniranje u razredu. Može li se dijete odvojiti od roditelja bez straha? Ima li kontrolu nad ispoljavanjem emocija? Kako se suočava s frustracijama?  Ima li bijesne ispade? Odgovori na postavljena pitanja mogli bi vam dati odgovor na pitanje je li dijete emocionalno spremno za polazak u školu.
  • Socijalna spremnost primarno podrazumijeva sposobnost uspješne komunikacije i suradnje s vršnjacima i učiteljima, a uključuje i usvojenost normi ponašanja i sposobnost prilagodbe pravilima rada i ponašanja.
  • Motivacija za učenje ključan je preduvjet za stjecanje znanja i vještina. Većina predškolaraca prirodno je vrlo znatiželjna, a polaskom u školu motivacija nažalost postupno opada.

Što znači odgoda upisa u prvi razred?

Suprotno raširenom mišljenju, ukoliko ste roditelj djeteta koje će do 1. travnja tekuće godine navršiti  šest godina, to ne znači da će vaše dijete sigurno u rujnu krenuti u školu. Stručnjaci koji sudjeluju u procesu provjere spremnosti za školu mogu procijeniti da je vašem djetetu potrebna odgoda polaska u prvi razred.

Takav prijedlog se bazira na zaključku da je u djetetovom interesu godina dana “pauze“ od škole kako bi sljedeće godine, s polaskom u školu, bilo potpuno spremno nositi se s izazovima prvog razreda i uspješno pratiti i usvajati nastavno gradivo.

Važno je naglasiti da to nikako ne znači da sa vašim djetetom nešto nije u redu ili da ste zakazali u odgoju.  Roditelji ponekad na odgodu reagiraju kao na osobni poraz no to je potpuno pogrešan stav. Ukoliko dijete, nespremno za polazak u školu, upiše prvi razred postoji velika vjerojatnost da će to imati ozbiljne posljedice na djetetov kognitivni, ali i socioemocionalni razvoj.

Složit ćete se da je pogreške bolje spriječiti nego liječiti, zar ne?

Komentari

Pozivamo čitatelje/komentatore da u svojim komentarima njeguju civiliziranu raspravu. Portal Direktno ne može se smatrati odgovornim za komentare koji sadrže uvrede, klevete, govor mržnje, huškanje i/ili poziv na nasilje. Takvi komentari bit će obrisani, a u posebno ekstremnim slučajevima mogu biti i potpuno onemogućeni. Sporne komentare čitatelji mogu prijaviti na [email protected], uz priloženu poveznicu na pripadajući članak i navođenje autora i sadržaja spornoga komentara.