VJEČNI SUKOBI

Rivalstvo među braćom i sestrama – kada je previše?

Autor

Marijana Kovač

Ponekad najbolji prijatelji, a ponekad najljući neprijatelji – upravo toliko kompliciran često je odnos između djece. Unatoč željama roditelja, braća i sestre često se svađaju i smetaju jedni drugima. Većina roditelja, s razlogom, očekuje da će takvi sukobi s vremenom prestati no što kada ne prestaju i gdje postaviti granicu?

12.01.2020. u 11:53
Ispiši članak

Uzroci sukoba

Suparništvo braće i sestara definirano je kao nadmetanje zbog ljubavi i pažnje roditelja ili zbog drugog priznanja ili dobiti. Osim navedenoga, valja istaknuti i druge (najčešće) uzroke sukoba:

  • Pokušaj djece da se definiraju kao pojedinci
  • Dobivanje pažnje
  • Dosada, glad ili umor
  • Stres
  • Oponašanje roditelja

 

Često se događa da je i više razloga u igri, a vjerojatnost sukoba znatno ovisi i o obiteljskoj dinamici.

Stručnjaci su primijetili da važnu ulogu ima i redoslijed rođenja djeteta. Naime, češće je da će prvorođena djeca inicirati sukobe jer brata ili sestru doživljava kao “uljeza“ koji narušava dotadašnje obiteljske odnose. Također, sukobi su češći kod djece istog spola, a pokazalo se da su nešto učestaliji između djevojčica.

Rivalstvo među djecom – što je normalno, a što nije?

Uobičajeno je da djeca, osobito u većim obiteljima, imaju bolje ili lošije veze s određenim bratom ili sestrom. Međutim, ako ustanovite da je uvijek isto dijete meta podsmijeha ili fizičkog sukoba, važno je reagirati. Studija Sveučilišta u Warwicku pokazala je da djeca koja su pretjerano maltretirana od strane brata ili sestre, u odrasloj dobi imaju veću vjerojatnost za teškoće s mentalnim zdravljem.

Nekoliko je pitanja koja si trebate postaviti, a koja će Vam pomoći u prepoznavanju ozbiljnosti problema:

  • Pokazuju li djeca podjednako i ljubav i nesnošljivost? Ukoliko je odgovor potvrdan, njihove svađe sasvim su u redu.
  • Dolazi li do eskalacije sukoba? Sin je prošli tjedan udario brata, a brat mu je ovaj tjedan vratio višim stupnjem nasilja. Roditelji bi trebali intervenirati ako postoji stalno rastuća razina sukoba.
  • Koji su uzroci sukoba? Ako Vam se čini da nema jasnog uzroka, a sukobi se pogoršavaju, to može biti znak upozorenja. U tom slučaju morate ih staviti “na hlađenje“ i udaljiti jedno od drugoga.
  • Razgovarate li? Prijetnje sankcijama djeci koja su u sukobu same po sebi nisu dovoljne. Još veću gorčinu ćete izazvati kod djeteta žrtve ukoliko izjednačite krivnju. Čekajte da se djeca smire i razgovarajte sa svakim posebno. Tada donosite zaključke i planirajte daljnje korake.

Kako zaustaviti sukobe?

Jasna pravila te dosljednje posljedice za njihovo kršenje pomoći će Vam u sprječavanju ozbiljnijih sukoba. Međutim, dopustite djeci ”manji sukob” i dajte im priliku da nesuglasice riješe sami. Na taj način razvijaju vještine pregovaranja i rješavanja problema s kojima će se sresti kasnije u životu.

Osvijestite  djeci da su dio istog tima, a ne suparnici. Dajte im zajedničke komplimente umjesto da ih uspoređujete i što je najvažnije, pobrinite se za poštenu podjelu pažnje, interesa i ljubavi među djecom.

Komentari

Pozivamo čitatelje/komentatore da u svojim komentarima njeguju civiliziranu raspravu. Portal Direktno ne može se smatrati odgovornim za komentare koji sadrže uvrede, klevete, govor mržnje, huškanje i/ili poziv na nasilje. Takvi komentari bit će obrisani, a u posebno ekstremnim slučajevima mogu biti i potpuno onemogućeni. Sporne komentare čitatelji mogu prijaviti na [email protected], uz priloženu poveznicu na pripadajući članak i navođenje autora i sadržaja spornoga komentara.