ZA SAVRŠENE OBROKE

Pet kuhinjskih trikova za koje niste znali

Autor

Marijana Kovač

Prema istraživanjima, ljudi u prosjeku provode šest i pol sati tjedno u kuhinji, a samo svaka treća osoba uživa u kuhanju. Kako bi kuhanje postalo privlačnije i skupini kojoj to i nije najomiljenija aktivnosti, dobro je znati trikove koje će cijeli proces učiniti jednostavnijim.

17.10.2021. u 10:38
Ispiši članak

Idealna tjestenina

Možda se čini da nema jednostavnijeg jela od tjestenine, ali postoje neke stvari koje biste trebali znati.

Za kuhanje koristite lonac od najmanje šest litara. Ulijte dovoljno vode u lonac tako da voda zauzme 3/4 cijelog prostora ili će tjestenina biti ljepljiva i mekana. Ako poslužujete tjesteninu s umakom, nemojte dodavati ulje u vodu jer će ulje tjesteninu prekriti slojem i spriječiti miješanje s umakom.

I što je najvažnije, tjesteninu kuhajte minutu do dvije manje nego što piše na pakiranju. Zatim je stavite u kipući umak i poslužite.

Hrskava i ukusna riba

Za hrskavu ribu, prije svega, važan je odabir prave tave. Nemojte koristiti tavu s neprijanjajućom površinom jer tako se riba nikada neće dovoljno osušiti. Lijevano željezo također nije pravi izbor jer će ribi dati neprivlačan miris i okus. Nehrđajući čelik savršen je izbor.

Ulje zagrijte na srednjoj temperaturi dok ne počne malo dimiti. Stavite ribu u središte posude i pritisnite je. Zalijepit će se, što je sasvim normalno. Pričekajte tri do četiri minute da nestane sva vlaga i koža postane prave boje. Okrenite komad i dovršite ga s druge strane na niskoj temperaturi.

Najukusnija topla čokolada

Trik je jednostavan – za bolji okus vrućoj čokoladi dodajte sol. Sol napitak uopće neće učiniti slanim, ali učinit će ga nekako čokoladnijim.

Stvar je u tome što u soli postoji natrij koji tjera okusne receptore na aktivniji rad pa se slatki okus pojačava.

Tajni sastojak za umak od rajčice

Na maslinovom ulju popržite češnjak i luk, dodajte malo rajčice i dinstajte ih 20 minuta. Tajni sastojak je - maslac. Maslac će učiniti rajčice manje kiselima, a umak nježnijim. Trebate jedan do dva mala komada i obrok će biti mnogo bolji, prenosi Brightside.

Namočite piletinu za mekše meso

Jedan od najboljih savjeta za idealnu piletinu je – namakanje.

Otopite šalicu soli u dvije šalice vode da se sol otopi. Zatim dodajte još šest šalica hladne vode, pa u nju stavite piletinu. Stavite u hladnjak da odstoji oko 90 minuta. Uživajte u mekanom mesu.

Komentari

Pozivamo čitatelje/komentatore da u svojim komentarima njeguju civiliziranu raspravu. Portal Direktno ne može se smatrati odgovornim za komentare koji sadrže uvrede, klevete, govor mržnje, huškanje i/ili poziv na nasilje. Takvi komentari bit će obrisani, a u posebno ekstremnim slučajevima mogu biti i potpuno onemogućeni. Sporne komentare čitatelji mogu prijaviti na reda[email protected], uz priloženu poveznicu na pripadajući članak i navođenje autora i sadržaja spornoga komentara.