DOBAR TEK
Ovo staro hercegovačko jelo danas je pravi hit: Sastojci su jednostavni, ali pripazite
Hercegovina je puna delicija, a oni koji su tamo odrasli ili su kao djeca dolazili kod baka i djedova sigurno pamte puru i lučnicu. Hercegovačka pura se priprema na prepoznatljiv, "zrnast", način.
Sastojci su jednostavni, ali je kod pripreme važno da birate kvalitetne namirnice kako bi okus bio što bolji i autentičniji. Nekada težačka hrana danas je specijalitet.
Nemojte miješati kukuruznu krupicu od koje se radi palenta i kukuruzno brašno. Za pripremu pure bilo bi idealno imati domaće kukuruzno brašno mljeveno u mlinici.
@nina_cooklover Pura i lucnica Sastojci: 5 šalica kukuruznog brašna ili kukurzne krupice Tena 4 šalice vode malo soli 2 l jogurta 100 g maslaca 1 češnjak Priprema: U lonac stavite vodu, posolite i pustite da proključa. Zatim uspite kukuruzno brašno i miješajte. Smanjite vatru na manju temperaturu i kroz sat vremena svako malo promiješajte puru i primjetit ćete kako se pura sve bolje rasipa. Istucite bijeli luk u jednu posudu, dodajte malo soli i šalicu jogurta. Sve skupa promiješajte. U tavi istopite maslac, da dobije lijepu smeđu boju. Pustite da se kratko prohladi. Dodajte jednu litru jogurta, zatim posudu u kojoj se pomiješali jogurt i češnjak. U tanjur ide pura, zatim lučnica i uživajte! #fyp #hercegovina #purailucnica #balkan #vir ♬ Hercegovina U Srcu - Ranko Boban
Tajna je u maslu
Za puru će vam trebati: 500 g kukuruznog brašna, 1 l vode, soli, 1/2 l kiselog mlijeka, 100 g masla (pročišćenog maslaca) i 5 režnja češnjaka. U posudu ulijte vodu, dodajte soli i pustite da proključa. Posuda koju odaberete treba biti dovoljno velika da voda ne zauzima više od dvije trećine posude. Kada voda proključa, uspite kukuruzno brašno u vodu pazeći da brašno usipate u sredinu posude. Usuto brašno će u vodi formirati mali "otok" oko kojeg će ključati voda. Ostavite da voda ključa par minuta. Kroz sredinu "otoka" od kukuruznog brašna probušite rupu tako da je popuni voda. Ostavite sve da ključa u polupoklopljenoj posudi na laganoj vatri oko 40 minuta.
Ručak za dva dana gotov u tren oka: Priprema se u jednoj posudi, uspijeva baš svima
Nakon što je voda dovoljno iskuhala, možete zamiješati brašno i vodu ne sklanjajući posudu s vatre, pazeći da ne ostane suhih grudica brašna. Za miješanje pure potrebno je dosta snage jer će smjesa postati jako gusta, a nakon ukuhavanja će mjestimično formirati grude i postati "prospita". Ako pak želite da pura bude više u grudama tada manje ukuhajte vodu. Normalno je da se jedan dio kukuruznog brašna prilikom miješanja zalijepi za dno posude. Za lučnicu, odnosno umak, u posudu ulijte kiselo mlijeko, dodajte uprženo maslo i sitno nasjeckani češnjak. Puru zalijte lučnicom, piše brotnjo.info.
Komentari
VAŽNO Ako ne vidite komentare ne znači da smo ih zabranili ili ukinuli. Zahvaljujući pravilima Europske unije o privatnosti podataka treba napraviti sljedeće: 1. Logirati se na Facebook u ovom browseru i omogućiti korištenje kolačića (cookies). Logirati se možete ovdje: https://www.facebook.com/ 2. Uključiti third party cookies u svom browseru. Ako koristite Chrome to možete učiniti na chrome://settings/cookies. Pozivamo čitatelje/komentatore da u svojim komentarima njeguju civiliziranu raspravu. Portal Direktno ne može se smatrati odgovornim za komentare koji sadrže uvrede, klevete, govor mržnje, huškanje i/ili poziv na nasilje. Takvi komentari bit će obrisani, a u posebno ekstremnim slučajevima mogu biti i potpuno onemogućeni. Sporne komentare čitatelji mogu prijaviti na [email protected], uz priloženu poveznicu na pripadajući članak i navođenje autora i sadržaja spornoga komentara.