TOKSINI, OPEKLINE I EKSPLOZIJE

Ovih devet namirnica ne biste trebali podgrijavati u mikrovalnoj pećnici

Autor

Marijana Kovač

Mikrovalne pećnice izuzetno su korisni uređaji. Odlične su za brzinsko podgrijavanje ručka, a ako ste dovoljno spretni, u njima možete čak i pripremiti cijeli obrok.

06.06.2020. u 16:41
Ispiši članak

Postoje, međutim, namirnice koje nipošto ne biste smjeli stavljati u mikrovalne jer riskirate toksine, opekline, pa čak i mini eksplozije.

Jaja u ljusci

Ne pokušavajte jaja skuhati u mikrovalnoj. Visoka temperatura u mikrovalnoj stvara paru u jajetu zbog koje može doći do eksplozije.

Chilli papričice

Na visokim temperaturama u mikrovalnoj isparavat će kapsaicin (aktivna supstanca u ljutim paprikama). Premda to neće dovesti do eksplozije i sl., takvu pojavu valjalo bi izbjegavati jer može izazvati probleme s disanjem.

Humano (majčino) mlijeko

Mnoge majke se izdajaju i zamrzavaju mlijeko kako bi se sačuvalo za kasnije potrebe djeteta. Izbjegavajte zagrijavanje mlijeka u mikrovalnoj jer majčino mlijeko se može zagrijavati neravnomjerno zbog čega može oštetiti osjetljivo nepce djeteta.

Šalica vode

I Vama je uobičajeni postupak u mikrovalnoj? Zagrijavanjem šalice vode u mikrovalnoj, ona se može pregrijati bez ključanja. A kada u to dodate vrećicu čaja, ili promiješate, moglo bi se dogoditi da iznenada proključa i razlije se posvuda.

Prerađeno meso

U prerađenom mesu nalaze se kemikalije i konzervansi koji mu produljuju vijek trajanja, a mikrovalna pećnica te tvari može učiniti štetnim za naše zdravlje. Može doći do kemijskih reakcija poput oksidacije kolesterola, a produkte te oksidacije (COP) povezuje se s razvojem srčanih bolesti.

Zeleno lisnato povrće

Ostatke celera, kelja ili špinata nemojte podgrijavati u mikrovalnoj nego u običnoj pećnici. Zeleno lisnato povrće prirodno sadrži nitrate koji su nam potrebni, a zagrijavanje u mikrovalnoj može ih pretvoriti u nitrozamine koji mogu biti kancerogeni.

Voće

Iako biste možda očekivali grožđice, mikrovalnim zagrijavanjem grožđa dobit ćete plazmu, oblik materije koja nastaje kad se plin ionizira i omogućuje protok struje. Drugo voće možda neće stvoriti plazmu, ali bi svejedno moglo napraviti nered. Naime, cijeli komadi voća zarobe paru pa tijekom podgrijavanja može doći do eksplozije.

Krumpir

Ako se krumpir potpuno ohladi prije nego ga stavite u hladnjak bakterije će se umnožiti i potencijalno izazvati botulizam. Podgrijavanje u mikrovalnoj neće ubiti bakterije, a jedenjem takvog krumpira kockate se za zdravljem.

Riža

Riža podgrijana u mikrovalnoj može dovesti do trovanja hranom. Za to su odgovorne bakterije Bacillus cereus koje su uobičajene u riži i koje, u pravilu, ubija toplina no toksične spore koje ona stvara iznenađujuće su otporne na nju. Nakon vađenja riže iz mikrovalne na sobnu temperaturu te spore umnožavaju, a vlažno okruženje idealno je uzgajalište bakterija, prenosi Mashed.

Komentari

Pozivamo čitatelje/komentatore da u svojim komentarima njeguju civiliziranu raspravu. Portal Direktno ne može se smatrati odgovornim za komentare koji sadrže uvrede, klevete, govor mržnje, huškanje i/ili poziv na nasilje. Takvi komentari bit će obrisani, a u posebno ekstremnim slučajevima mogu biti i potpuno onemogućeni. Sporne komentare čitatelji mogu prijaviti na [email protected], uz priloženu poveznicu na pripadajući članak i navođenje autora i sadržaja spornoga komentara.