JEDNOSTAVAN TEST

OPREZ PRIJE BOJANJA Pogledajte kako prepoznati pokvareno jaje

Autor

mn

Prije nego krenete s bojanjem uskršnjih pisanica jednostavnim testom provjerite jesu li jaja pokvarena.

11.04.2020. u 11:00
Ispiši članak

Jednostavnog načina da u samoj trgovini provjerite kvalitetu i starost jaja nema, no kod kuće to možete jednostavno učiniti.

Dovoljna vam je posuda u koju ulijte vodu te zatim u nju uronite jaja. Svježe jaje ostat će na dnu, malo starije, ali za konzumaciju ispravno jaje jednim dijelom će se uzdignuti od dna, dok se jaja koja isplutaju na površinu ne preporučuje konzumirati.

Kako to izgleda u praksi možete vidjeti u videu: 

Osim 'vodenog testa', u njemu možete vidjeti još jedan način provjere svježine jaja, koja su razbijena. Na prvom tanjuru nalazi se svježe jaje. Kao što vidite uzdignuti žumanjak se nalazi u sredini bjelanjka koji se nije razlio po tanjuru, dok se kod jajeta koje nije svježe vodenasti bjelanjak razlio po cijelom tanjuru (žumanjak je još uvijek uzdignut).

Ako je žumanjak 'spljošten' i/ili se nakon stavljanja na tanjur odmah razlio, baš kao i vodenasti bjelanjak, takvo jaje bolje nemojte konzumirati. Uostalom, da je jaje pokvareno osjetit ćete i po njegovom mirisu.

Komentari

Pozivamo čitatelje/komentatore da u svojim komentarima njeguju civiliziranu raspravu. Portal Direktno ne može se smatrati odgovornim za komentare koji sadrže uvrede, klevete, govor mržnje, huškanje i/ili poziv na nasilje. Takvi komentari bit će obrisani, a u posebno ekstremnim slučajevima mogu biti i potpuno onemogućeni. Sporne komentare čitatelji mogu prijaviti na [email protected], uz priloženu poveznicu na pripadajući članak i navođenje autora i sadržaja spornoga komentara.