DOBRO JE ZNATI

Očistite namirnice od bakterija: Savjeti za ispravno pranje prehrambenih proizvoda

Autor

Marijana Kovač

Ljudi koji brinu o svom zdravlju znaju da je izuzetno važno prati prehrambene proizvode. Proces izgleda jako jednostavno – otvorite slavinu i isperete namirnice. Ali postoji nekoliko nijansi koje je važno zapamtiti.

28.09.2024. u 14:53
Ispiši članak

Ovo su uobičajeni proizvodi koje većina pere na pogrešan način.

Smrznuto voće i povrće

Smrznuto povrće olakšava život - samo ga stavite u tavu i prokuhate. Ipak, treba znati da se povrće prije zamrzavanja mora isprati vodom. Mnogi ljudi ne peru smrznute proizvode prije upotrebe što je u redu jedino ako ćete ga kuhati na visokoj temperaturi.

Ako više volite al dente povrće, morate ga temeljito oprati i skuhati na isti način kao i svježe povrće kako biste se riješili prljavštine i bakterija.

FOTO: Unsplash

Riža

Sve vrste riže treba isprati tri do četiri puta prije kuhanja (osobito rižu dugog zrna). Glavna opasnost ne krije se u prašini, već u škrobu koji prekriva rižu.

Škrob je taj koji uzrokuje da se riža zgruda i izgleda neukusno. Također se preporučuje ispiranje drugih žitarica bogatih škrobom poput kukuruza ili pšenice dok voda ne postane bistra.

 

FOTO: Unsplash

Školjke

Sve morske proizvode u školjkama morate temeljito oprati čak i ako ih kupujete smrznute jer mogu biti puni pijeska i šljunka. U suprotnome, pojesti ćete sav taj "otpad".

FOTO: Unsplash

Mlijeko i mliječni proizvodi

Preporučljivo je oprati ambalažu od mlijeka, jogurta i ostalih tekućih proizvoda prije otvaranja. Tisuće kupaca dodiruju ova pakiranja, podižu ih i čitaju informacije na naljepnicama.

Čim otvorimo bocu, bakterije ljudi koji su prethodno rukovali bocom mogu lako ući unutra.

FOTO: Unsplash

Riba

Sirovu ribu ne morate prati osim ako je nećete jesti sirovu.

Visoke temperature ubijaju sve bakterije, a ako isperete sirovu ribu, postoji opasnost od širenja bakterija po kuhinji. Imajte na umu da nakon rezanja trebate oprati ruke, dasku za rezanje i nož.

FOTO: Unsplash

Kupus

Bez obzira na vrstu kupusa, morate ga temeljito oprati. Ako ćete kuhati cvjetaču, koja je zapravo u istoj obitelji kupusa, morate očistiti sve kutove i razdvojiti je na komade.

Otkriveno zašto ljudi ne vole jesti određene vrste povrća

Ako želite kuhati crveni ili bijeli kupus, morate ukloniti gornja dva sloja jer se u njima mogu sakriti prljavština i prašina. Da biste se riješili kukaca i bakterija, stavite kupus u sudoper napunjen vodom, dodajte malo octa i ostavite nekoliko minuta. Zatim kupus isperite čistom vodom.

FOTO: Unsplash

Piće u limenci

Nemojte konzumirati piće iz limenke, a da je prije toga ne operete ili barem ne obrišete vrh. Limenke obično putuju u prašnjavim kamionima, a ljudi u trgovinama ih uvijek diraju. Usput, ako ste u prilici, sadržaj iz limenke prelijte u čašu.

Komentari

VAŽNO Ako ne vidite komentare ne znači da smo ih zabranili ili ukinuli. Zahvaljujući pravilima Europske unije o privatnosti podataka treba napraviti sljedeće: 1. Logirati se na Facebook u ovom browseru i omogućiti korištenje kolačića (cookies). Logirati se možete ovdje: https://www.facebook.com/ 2. Uključiti third party cookies u svom browseru. Ako koristite Chrome to možete učiniti na chrome://settings/cookies. Pozivamo čitatelje/komentatore da u svojim komentarima njeguju civiliziranu raspravu. Portal Direktno ne može se smatrati odgovornim za komentare koji sadrže uvrede, klevete, govor mržnje, huškanje i/ili poziv na nasilje. Takvi komentari bit će obrisani, a u posebno ekstremnim slučajevima mogu biti i potpuno onemogućeni. Sporne komentare čitatelji mogu prijaviti na [email protected], uz priloženu poveznicu na pripadajući članak i navođenje autora i sadržaja spornoga komentara.