oplemenjuju svako jelo

MALA ŠKOLA ZAČINA Bez njih ne možemo, a mi otkrivamo koji se za što koristi

Autor

mn

Začini i začinsko bilje zahvaljujući svojim mirisima, okusima i bojama, oplemenjuju svako jelo stoga je teško zamisliti kuhanje bez njih.

08.11.2017. u 12:58
Ispiši članak

Uz osnovne začine, koje svakodnevno koristimo, postoji još niz predivnih začina koji nam mogu 'podignuti' jelo.

 RTL donosi malu školu začina za početnike!

Crvena paprika

Mljevenu crvenu papriku možemo pronaći u nekoliko varijanti u trgovinama; slatku, poluslatku, ljutu, dimljenu. Koristi se u pripremi gulaša, variva i paprikaša. U nekim mediteranskim zemljama se koristi kao začin ribi i morskim plodovima. Kod nas je popularna i kombinacija kruha s domaćom masti i paprikom.

Kurkuma

Ovaj egzotični začin standardni je član kuhinje Dalekog istoka. Kurkuma je dio mješavine za curry, a samostalno se koristi u jelima s rižom, u marinadama za bijelo meso, umake, paštete i slično.

Lovor

Lovorov list nam je dobro poznat začin. Zbog snažnog mirisa potreban je oprez pri korištenju u kuhanju. Jedan do dva lista dovoljna su za suptilnu aromu lovora i zaokruživanje obroka. Koristi se u različitim jelima, poput juha, gulaša, marinada, paprikaša, variva….

Cimet

Navikli smo koristiti cimet u pecivima i kolačima, ali njegova aromatičnost odlično paše i u slanim jelima. U indijskoj kuhinji se koristi u kombinaciji s janjetinom, piletinom ili u umacima za rižu. Neki ga čak vole i kao dodatak toploj čokoladi i kavi, a neizbježan je sastojak kuhanog vina.

Korijander

Kao začin se koriste listovi i sjemenke korijandera. Sjemenke se mogu koristiti cijele ili mljevene. Korijander u prahu se dodaje temeljcima, kruhu, gljivama, dok se cijelo zrno uglavnom stavlja u marinade i kobasice.

Muškatni oraščić

Muškatni oraščić odlično paše u slanim i slatkim jelima. Koristi se pri izradi medenjaka i voćnih deserata jer njegova aroma pojačava slatkoću deserta. Također, s njim se može začiniti i pire. Talijani ga vole u umacima za tjesteninu, a Francuzi u raguu.

Origano

Origano je omiljeni začin na pizzi, a najviše ga koristimo u umacima s rajčicom. U meksičkoj kuhinji se dodaje u chilli con carne, dok ga Grci vole koristiti u salati s feta sirom i maslinama.

Papar

U trgovinama možete pronaći papar u dva oblika; mljeveni i u zrnu. Njegova boja određuje njegov intenzitet. Primjena papra je zbilja široka jer ga koristimo u gotovo svakom jelu. Od juha, variva i marinada do roštilja i rižota, papar je uvijek začin broj 1 u svakoj kuhinji.

Kardamom

Kardamom se koristi u mnogim egzotičnim kuhinjama i dio je mnogih orijentalnih mješavina začina. Odlično paše uz jela od riže i meso peradi, a mnogi ga dodaju i u kavu. U skandinavskim zemljama je čest začin u pecivima i kolačima.

Mažuran

Mažuran se često miješa s majčinom dušicom zbog sličnog mirisa. Ovaj začin se najčešće koristi kao dodatak juhama, varivima i mesu.

Komentari

VAŽNO Ako ne vidite komentare ne znači da smo ih zabranili ili ukinuli. Zahvaljujući pravilima Europske unije o privatnosti podataka treba napraviti sljedeće: 1. Logirati se na Facebook u ovom browseru i omogućiti korištenje kolačića (cookies). Logirati se možete ovdje: https://www.facebook.com/ 2. Uključiti third party cookies u svom browseru. Ako koristite Chrome to možete učiniti na chrome://settings/cookies. Pozivamo čitatelje/komentatore da u svojim komentarima njeguju civiliziranu raspravu. Portal Direktno ne može se smatrati odgovornim za komentare koji sadrže uvrede, klevete, govor mržnje, huškanje i/ili poziv na nasilje. Takvi komentari bit će obrisani, a u posebno ekstremnim slučajevima mogu biti i potpuno onemogućeni. Sporne komentare čitatelji mogu prijaviti na [email protected], uz priloženu poveznicu na pripadajući članak i navođenje autora i sadržaja spornoga komentara.